Teren de joc pentru copii

Tot mai mulți copii fug de acasă: Din ce cauză ajung minorii în stradă

46
(reînnoit 13:49 15.09.2020)
Tot mai mulți copii lăsați fără supravegherea părinților fug de acasă. Aceștia sunt surprinși de poliție umblând prin parcuri, subsoluri, clădiri abandonate sau pe la gări auto.

CHIȘINĂU, 15 sept. - Sputnik. Numărul copiilor care fug de acasă este în continuă creștere. În câteva luni oamenii legii au surprins zeci de minori care nu erau însoțiți de maturi prin parcuri, gări sau clădiri abandonate. Ca să contracareze acest fenomen care ia amploare în Moldova și poate duce la creșterea delicvenței juvenile, timp de trei luni Inspectoratul Național de Securitate Publică a desfășurat operațiunea „Grija”. 

În cadrul acesteia oamenii legii au încercat să descopere infracțiunile comise de către minori și împotriva acestora, dar și să reducă situaţiile de risc la care sunt expuşi copiii. 

Polițiști în comun cu autoritățile administrației publice locale abilitate cu competenţe în domeniul protecţiei drepturilor copilului, au verificat în jur de 30 de mii de zone de agrement şi locuri des frecventate de minori. Ei au depistat 192 de minori fără supravegherea părinţilor, dintre care 82 au abandonat domiciliul, 70 practicau vagabondajul şi cerşitul, iar restul aveau alte scopuri.

Copii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție
Copii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție

Potrivit datelor IGP, principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinților, teama de reacția adulților față de situația școlară, lipsa comunicării și neînțelegerea dintre părinți și copii.

Copii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție
Copii lăsați fără supraveghere, surprinși de poliție

În același timp, oamenii legii au vizitat acasă peste 2 600 de copii aflaţi în situaţii de risc și peste 1800 de familii aflate la evidența poliției. Inspectorii au discutat cu părinții și copiii despre siguranță, oferindu-le recomandări și date de contact în cazul în care se pomenesc în primejdie. În acest context, poliția vine cu următoarele recomandări către părinți: 

  • Să supravegheze în permanenţă copiii pentru a evita cazurile de dispariţie, accidente de circulaţie și vătămări corporale din neatenţie.
  • Să discute deschis cu minorul şi să-i spună ce trebuie să facă în situaţia în care se pierde.
  • Să explice copiilor că au voie să plece de la domiciliu doar cu permisiunea adulților, să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă și să nu comunice cu persoane străine.
  • Să le interzică copiilor să se joace în zonele aglomerate sau în apropiere de străzi.  

Ultimul caz în care părinții și-au lăsat copiii fără supraveghere s-a înregistrat noaptea trecută la Durlești.

Doi minori cu vârstele de 2 și, respectiv, 3 ani au fost surprinși de o trecătoare în timp ce se plimbau singuri pe strada Tudor Vladimirescu, în jurul orei 01:00. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru Sputnik Moldova că femeia a anunțat poliția și ambulanța.

La scurt timp la 112 a sunat și tatăl minorilor. El le-a spus polițiștilor că au la întreținere 4 copii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani. Noaptea trecută toți s-au culcat, iar la ora 02:00 bărbatul s-a trezit și a depistat că doi copii lipsesc. Acum, părinții riscă o amendă de 750 de lei sau 25 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
poliție, Străzi, Copii
Tematic
Alertă în Chișinău: 163 de focare noi într-o singură zi – Tot mai mulți copii infectați
Ajutoare unice pentru copii: Cine va primi bani în noul an de învățământ
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

22
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...
Air Moldova

O navă a companiei Air Moldova a fost reținută la Istanbul

345
(reînnoit 22:30 18.09.2020)
O aeronavă a companiei Air Moldova a fost reținută astăzi pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriană a venit cu explicații.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Operatorul aerian anunță că un avion din flota 9U a fost reținut pe aeroportul din Istanbul, Turcia, din cauza unei „datorii istorice acumulate în perioada în care Air Moldova era companie de stat”. 

Air Moldova susține că după suspendarea zborurilor în contextul pandemiei COVID-19 s-a confruntat cu probleme financiare, astfel nu a mai putut efectua plăți față de o companie ce presta servicii de alimentare cu combustibil.

În aceste condiții, astăzi, după ce a efectuat cursa Chișinău-Istanbul, nava a fost reținută pe aeroportul din Turcia și nu a mai putut efectua zborul de retur. 

„A fost reținută la sol, fară a primi permisiunea de decolare spre Chișinău”, menționează operatorul aerian printr-un comunicat de presă. 

Compania susține că nu s-a mai confruntat până acum cu astfel de situații. 

„Această acțiune este una fără precedent în istoria activității companiei Air Moldova. În momentul de față, managementul companiei duce un dialog cu reprezentanții companiei petroliere și ai aeroportului din Istanbul și întreprinde toate măsurile necesare pentru soluționarea cazului”, menționează Air Moldova.

Pasagerii cursei suspendate urmează să fie transportați la Chișinău abia mâine. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

345
Tagurile:
Istanbul, reținută, AIR Moldova, navă
Tematic
Cunoscută companie aeriană, la un pas de naționalizare - legătura cu „Air Moldova”


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...