Igor Șarov

Aproape cinci mii de elevi se află în carantină: Cum se desfășoară procesul de studii

384
(reînnoit 14:35 15.09.2020)
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat situația în educație la două săptămâni de la începutul anului de studii.

CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Începutul procesului educațional nu a dus la majorarea numărului de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unui briefing. Totuși, în prezen mii de elevi se află în izolare.

Potrivit oficialului, din cauza carantinei în 171 de clase învățământul se desfășoară de la distanță, iar numărul elevilor aflați în autoizolare este de 4958. În prezent sunt 187 de elevi confirmați pozitiv cu COVID-19. Totodată, 173 de cadre didactice au fost infectate cu noul tip de coronavirus, iar numărul celor care sunt în autoizolare este de 288.

Potrivit oficialului, numărul școlilor închise este la fel ca la 1 septembrie, dar se atestă un număr în creștere a claselor care studiază de la distanță din cauza virusului. 

„Cel puțin până acum școala nu a fost o sursă de risc mai mare decât activitățile celor neimplicați în procesul de învățământ. Copiii nu fac ceea ce spun adulții, dar ceea ce fac adulții. Astfel, modelul nostru în educație este unul primordial”, spune ministrul.

Șarov a reamintit că pentru 821 de instituții educaționale este asigurat un proces tradițional, adică cu prezența fizică de 100% la școală. Și asta, spune oficialul, grație măsurilor de prevenire a riscului de infectare întreprinse până la și după începerea noului an de studii. Modelele 2 și 7, învățarea în schimburi, combinată, hibridă, pe grupe, alternantă au fost alese de 431 de instituții de învățământ. Ministrul a îndemnat oamenii să respecte regulile de protecție și prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. 

Cât privește instituțiile de învățământ timpuriu, doar 738 de grădinițe din 1398 activează. Două instituții preșcolare sunt în carantină. Șarov spune că în prezent 113 copii sunt în autoizolare, iar doi copii au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. În rândul angajaților, 47 de educatori au fost confirmați pozitiv, iar 113 sunt în autoizolare. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită în Moldova până în data de 30 septembrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

384
Tagurile:
Ministrul Educației, Educație
Loterie

OMS, avertisment sumbru: Compară COVID-19 cu loteria

19
(reînnoit 22:01 18.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății spune că şansele de a câștiga la loterie sunt mai mari decât cele de a scăpa de infecţia COVID-19.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Potrivit OMS, şansele de a scăpa de infecţia COVID-19 sunt foarte mici, motiv pentru care organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecţie. Avertismentul are loc în contextul în care numărul spitalizărilor la nivel mondial a crescut foarte mult.

Dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat că statistic este mai probabil să câştigi la loterie decât să scapi de infecţia Covid-19.

„Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că acest virus se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dumneavoastră de a câştiga la loterie”, a declarat Ryan.

Reprezentanții OMS au avertizat de altfel că la nivel mondial se înregistrează „creşteri ale numărului spitalizărilor în unităţile de terapie intensivă”.

La această oră, cele mai multe cazuri de coronavirus se regăsesc în Spania, Franţa, Muntenegru, Ucraina, precum şi în câteva state din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
loterie, COVID-19, OMS
Tematic
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa


Загрузка...
Air Moldova

O navă a companiei Air Moldova a fost reținută la Istanbul

337
(reînnoit 22:30 18.09.2020)
O aeronavă a companiei Air Moldova a fost reținută astăzi pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriană a venit cu explicații.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Operatorul aerian anunță că un avion din flota 9U a fost reținut pe aeroportul din Istanbul, Turcia, din cauza unei „datorii istorice acumulate în perioada în care Air Moldova era companie de stat”. 

Air Moldova susține că după suspendarea zborurilor în contextul pandemiei COVID-19 s-a confruntat cu probleme financiare, astfel nu a mai putut efectua plăți față de o companie ce presta servicii de alimentare cu combustibil.

În aceste condiții, astăzi, după ce a efectuat cursa Chișinău-Istanbul, nava a fost reținută pe aeroportul din Turcia și nu a mai putut efectua zborul de retur. 

„A fost reținută la sol, fară a primi permisiunea de decolare spre Chișinău”, menționează operatorul aerian printr-un comunicat de presă. 

Compania susține că nu s-a mai confruntat până acum cu astfel de situații. 

„Această acțiune este una fără precedent în istoria activității companiei Air Moldova. În momentul de față, managementul companiei duce un dialog cu reprezentanții companiei petroliere și ai aeroportului din Istanbul și întreprinde toate măsurile necesare pentru soluționarea cazului”, menționează Air Moldova.

Pasagerii cursei suspendate urmează să fie transportați la Chișinău abia mâine. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

337
Tagurile:
Istanbul, reținută, AIR Moldova, navă
Tematic
Cunoscută companie aeriană, la un pas de naționalizare - legătura cu „Air Moldova”


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...