Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

111
(reînnoit 23:02 14.09.2020)
Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat în sudioul Sputnik Moldova cum se formează prețurile la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Republica Moldova procură prin intermediul Moldovagaz, în care Guvernul deține 35% dintre acțiuni, gaze naturale de la Gazprom în baza unei anumite formule. Prețurile la gaz se ajustează la începutul fiecărui trimestru.

În prezent, media anuală a prețului la gaze naturale de la Gazprom este mai mică decât cea a altor burse, companii din vest, a declarat președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, invitat la emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

„Acest lucru este ușor de comparat, dar trebuie să fim foarte concreți. La prețul de la bursă îl adăugăm pe cel de la hotar și în fucnție de prețul de la hotar, fie cu Ucraina sau cu România, acela va fi prețul de livrare”, explică Ceban.

Potrivit lui, conform tuturor calculelor, media anuală a prețului oferit de Gazprom este, în acest moment, cea mai mică comparativ cu cele ale altor parteneri. Ceban mai spune că cel mai mare consum în Republica Moldova se înregistrează în primul și ultimul trimestru al anului, respectiv, prețul de la Gazprom este cel mai avantajos pentru țara noastră.

„Astfel, pentru primul trimestru al anului am avut un preț de 180 de dolari, în cel de-al doilea trimestru prețul a scăzut până la 160 de dolari, iar în cel de-al treilea prețul este aproximativ 136 de dolari. Pentru trimestrul patru al anului, prețul va coborî până la 110-100 de dolari. Prețul mediu ponderat este de 147 de dolari per o mie de metri cubi”, calculează președintele consiliului de administrație al Moldovagaz.

Din punct de vedere a trasportului gazelor naturale, Ceban spune că ruta transbalcanică este una din cele care asigură cea mai mare eficiență energetică. Pe de altă parte, este cel mai scurt coridor de transport al gazelor din Federația Rusă până la hotarul cu Ucraina, respectiv este competitiv.

Șeful de la Moldovagaz spune că în momentul de față încă nu se cunoaște care va fi prețul de transportare a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, deoarce tarifele prin acest tronson încă nu au fost aprobate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
fara gaze, Gaze ruseşti
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (108)
Tematic
Cât de mult ar putea pierde Moldova cumpărând gazul din Europa
Femeie însărcinată

Biserica Rusă susține ridicarea monumentelor femeii însărcinate

2
(reînnoit 20:31 25.09.2020)
Patriarhia de la Moscova susține instalarea monumentelor femeii însărcinate în fiecare oraș al Rusiei.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Patriarhia Rusă susține inițiativa reprezentanților societății civile de instalare la Moscova a unui monument dedicat familiei însărcinate, îndemnând să fie extinsă această experiență asupra tuturor orașelor din Rusia, luând în considerație situația demografică dificilă din țară.

Anterior, coordonatorul proiectul de binefacere pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină “Salvează Viața”, Ecaterina Markova, împreună cu alți participanți la acest proiect, s-au adresat autorităților capitalei ruse cu inițiativa de a instala la Moscova un monument dedicat femeii însărcinate. Autorii propunerii menționează că rata natalității se diminuează în țară, iar acest lucru se întâmplă, inclusiv din cauza degradării instituții familiei. În adresarea expediată autorităților se menționează că instalarea monumentului va ajuta la formarea unei imagini pozitive a sarcinii și a nașterii.

"Astfel de monumente sunt necesare în fiecare oraș. Astăzi în Rusia există un deficit de publicitate socială în susținerea instituției familiei”, a declarat joi agenției RIA Novosti șeful direcției pentru prevenirea avorturilor a secției sinodale a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru caritate, directorul centrului de criză “Casa pentru Mama” al serviciului ortodox “Milostivire”, Maria Studenikina.

Potrivit ei, acum în rețelele de socializare se răspândește o percepție negativă în privința maternității și valorilor familiei, „drept urmare mulți renunță la crearea familiei și nașterii de prunci”.

"Într-o astfel de situație natalitatea va scădea. Măsurile de sprijinire socială a familiilor și măsurile de păstrare în societate a atitudinilor pozitive față de nașterea de coopii trebuie să meargă într-un singur pas. Acest lucru va permite rezolvarea eficientă a problemei demografice”, a menționat reprezentantul secției sinodale.

Potrivit datelor Rosstat, în ultimele șapte luni a anului 2020 rata natalității în Rusia s-a diminuat cu 5,7 la sută. În ianuarie-iulie a anului curent, în Rusia s-au născut peste 811,6 mii de copii, față de 860,4 la sută, anul precedent. În acest fel, sporul natural negativ a constituit 316,4 mii de persoane (în 2019 – 209,7 mii de persoane).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2


Загрузка...
Gara de nord

Ion Ceban: Autogara de Nord ar putea fi scoasă din oraș

77
(reînnoit 07:48 26.09.2020)
Autoritățile municipale planifică să schimbe Gara de Nord de pe strada Moșilor din Capitală în afara orașului. Inițiativa a fost discutată de reprezentanții Primăriei cu experții Asociației „Master’s Plan” din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Primarul Ion Ceban a anunțat după discuția pe care a avut-o cu experții Asociației „Master’s Plan” din Federația Rusă că municipalitatea intenționează să scoată Autogara de Nord din Capitală și să o transfere la periferia Chișinăului. Această veste se pare că nu prea l-a bucurat pe directorul autogării. 

”În ultimii ani, investim foarte foarte mult în dezvoltarea și modernizarea Autogării de Nord. Nu aș vrea să comentez declarațiile domnului Ceban cu privire la această inițiativă. Precizez însă că întreprinderea este privată și, chiar dacă municipalitatea va lua o asemenea decizie de a schimba locul autogării, trebuie și noi să analizăm acest proces din punct de vedere operațional și economic”, a precizat Iurie Moroz, directorul Autogării de Nord. 

Reprezentanții Ministerului Economiei susțin că inițiativa este una bună, însă nu se pot pronunța în acest sens pentru că Autogara de Nord nu se subordonează instituției. 

”În general, ar fi bine ca autogările să fie amplasate la periferiile orașului, așa cum este autogara de Sud, de exemplu. Totuși, ce ține de amplasarea gărilor ține de planul urbanistic al unui oraș. Trebuie să știți că Autogara de Nord a fost privatizată anul trecut de un agent economic privat și nu se subordonează Ministerului Economiei”, a declarat Iulian Postică, secretar de Stat în domeniul transportului la Ministerul Economei. 

În același timp, reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică susțin că inspectorii de patrulare mereu se află la datorie în această regiune pentru că este o zonă aglomerată și ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Totuși, instituția nu vrea deocamdată să se dea cu părerea despre această inițiativă. 

”Proiectul ar urma să fie coordonat și cu Inspectoratului Național de Securitate Publică, deocamdată nu am fost informați, dar probabil urmează. Atunci când vom ști toate detaliile, ne vom pronunța”, a spus Natalia Golovco, ofițerul de presă al INSP.

Deocamdată, însă acest proiect este doar la nivel de inițiativă și totul va fi clar când va fi elaborat un nou plan urbanistic al orașului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
autobuze, transport, călători, gară
Tematic
Cum arăta prima gară din Chişinău: Imagini rarisime din secolul trecut
Cum arăta prima gară din Chişinău: Imagini rarisime din secolul trecut


Загрузка...