Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

123
(reînnoit 23:02 14.09.2020)
Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat în sudioul Sputnik Moldova cum se formează prețurile la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Republica Moldova procură prin intermediul Moldovagaz, în care Guvernul deține 35% dintre acțiuni, gaze naturale de la Gazprom în baza unei anumite formule. Prețurile la gaz se ajustează la începutul fiecărui trimestru.

În prezent, media anuală a prețului la gaze naturale de la Gazprom este mai mică decât cea a altor burse, companii din vest, a declarat președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, invitat la emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

„Acest lucru este ușor de comparat, dar trebuie să fim foarte concreți. La prețul de la bursă îl adăugăm pe cel de la hotar și în fucnție de prețul de la hotar, fie cu Ucraina sau cu România, acela va fi prețul de livrare”, explică Ceban.

Potrivit lui, conform tuturor calculelor, media anuală a prețului oferit de Gazprom este, în acest moment, cea mai mică comparativ cu cele ale altor parteneri. Ceban mai spune că cel mai mare consum în Republica Moldova se înregistrează în primul și ultimul trimestru al anului, respectiv, prețul de la Gazprom este cel mai avantajos pentru țara noastră.

„Astfel, pentru primul trimestru al anului am avut un preț de 180 de dolari, în cel de-al doilea trimestru prețul a scăzut până la 160 de dolari, iar în cel de-al treilea prețul este aproximativ 136 de dolari. Pentru trimestrul patru al anului, prețul va coborî până la 110-100 de dolari. Prețul mediu ponderat este de 147 de dolari per o mie de metri cubi”, calculează președintele consiliului de administrație al Moldovagaz.

Din punct de vedere a trasportului gazelor naturale, Ceban spune că ruta transbalcanică este una din cele care asigură cea mai mare eficiență energetică. Pe de altă parte, este cel mai scurt coridor de transport al gazelor din Federația Rusă până la hotarul cu Ucraina, respectiv este competitiv.

Șeful de la Moldovagaz spune că în momentul de față încă nu se cunoaște care va fi prețul de transportare a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, deoarce tarifele prin acest tronson încă nu au fost aprobate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
fara gaze, Gaze ruseşti
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)
Tematic
Cât de mult ar putea pierde Moldova cumpărând gazul din Europa
Primarii din Chișinău și Suceava au semnat un acord de colaborare

Ceban a semnat un acord cu autoritățile din Suceava: Ce proiecte ar urma se facă

26
Mai multe proiecte în domeniul economiei, educației și culturii ar urma să fie implementate în curând în Capitala noastră. Primăria din Chișinău a semnat un acord de colaborare cu județul Suceava, România. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Edilul-șef al Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook că Chișinăul va colabora și cu județul Suceava. Mai exact, joi, 24 iunie, primarul Chișinăului a semnat un acord de colaborare cu autoritățile locale din județul Suceava, România.

Ceban a scris că această cooperare va avea la bază schimb de informații și de experiență, și realizarea proiectelor sau programelor comune în domenii precum:administrație publică locală, urbanism, mediu, economie, comerț, educație, cultură și sport.

Primarul a precizat că în curând un grup de lucru din Chișinău va merge la Suceava pentru a putea realiza mai multe proiecte. 

„După semnarea înțelegerii am discutat cu mai mulți reprezentanți de instituții din Suceava despre idei și proiecte, precum: reabilitarea în comun a Muzeului „Grigore Vieru” de la Chișinău, crearea unui program de simulare pentru pregătirea de examenele de bacalaureat, dezvoltarea serviciilor de educație pe parcursul vieții și a serviciilor pentru copii care au nevoie de ajutor, colaborarea între școlile de meserii, dezvoltarea turismului și atragerea de investiții”, a scris Ion Ceban.

Ceban a menționat că este bucuros că Primăria Chișinău reușește să dezvolte relații de colaborare cu mai multe țări, orașe, capitale, regiuni și județe. El a precizat că aceste colaborări sunt o bună oportunitate pentru Capitala Republicii Moldovaca să-și dezvolte potențialul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
primării, Suceava, colaborare, Ion Ceban


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Încă două persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat

39
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Alte 63 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în țara noastră după ce au fost efectuate 5 529 de teste. Din numărul total de cazuri, trei sunt de import, iar persoanele au venit din Rusia. Alte trei cazuri sunt în rândul lucrătorilor medicali.

În spitalele din țară sunt internați 177 de pacienți, dintre care 38 în stare extrem de gravă, iar șapte sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Acasă, cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 627 de persoane, iar sub supraveghere sunt peste 15 mii de oameni.

Alte 69 de persoane au fost vindecate. În total, peste 249 de mii de persoane au fost tratate de COVID-19.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 387. 

Totodată, alte două persoane au murit după ce au pierdut lupta cu COVID-19, anunță ministerul sănătății. Victimele sunt o femeie de 71 de ani și un bărbat de 74 de ani.

Bilanțul total al deceselor în țara noastră a ajuns la 6 180.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
decese, COVID-19, cazuri
Tematic
Explozie de cazuri COVID-19 în Moldova
COVID-19 în Moldova: Alte decese și cazuri noi de infectare
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?


Загрузка...
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

0
(reînnoit 19:09 24.06.2021)
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Narîșkin


Загрузка...