Calorifer

Unii locuitori ai Capitalei vor fi scutiți de facturi la căldură și apă caldă în decembrie

114
(reînnoit 15:01 14.09.2020)
Mai mulți locuitori ai Capitalei vor fi scutiți de plata pentru căldură și apă caldă în luna decembrie. Termoelectrica organizează o tombolă în acest sens de hramul Chișinăului, pentru consumatorii care nu au datorii.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. Termoelectrica va dărui locuitorilor Capitalei zece abonamente de consum gratuit la încălzire și apă caldă pentru luna decembrie. Directorul general al instituției, Veaceslav Eni, a declarat astăzi într-o conferință de presă că cea de-a patra ediție a tombolei organizate anual cu prilejul hramului Chișinăului revine într-un format nou.

Astfel, vor fi înscriși toți proprietarii de locuințe conectați la sistemul centralizat de termoficare, care nu înregistrează datorii la consumul de energie termică și au reușit să-și achite integral factura până în data de 30 septembrie.

"Chiar dacă situația epidemiologică ne-a adus multe provocări, noi am decis să rămânem alături de consumatorii noștri și să continuăm organizarea tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură", dar în condiții diferite, pentru a proteja sănătatea consumatorilor, publicului și echipei de organizare", a declarat Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica. 

Pentru a respecta restricțiile impuse de autorități împotriva virusului COVID-19, extragerea va avea loc fără public, doar în prezența reprezentaților mass-media și a Comisiei de organizare și validare a rezultatelor tombolei.

Extragerea va putea fi urmărită online pe pagina de Facebook a întreprinderii Termoelectrica, miercuri, 14 octombrie, la ora 11:00. Ulterior, câștigătorii tombolei vor fi apelați și invitați la sediul Termoelectrica pentru a-și ridica premiile obținute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
apă caldă, căldură
Tematic
Ne vom sufoca de căldură: Iată ce temperaturi ne așteaptă astăzi
Europa se încinge! Se așteaptă un val de căldură săptămâna viitoare
Girofarul mașinei de poliție

Operaţiune SPIA poliţişti de patrulare, reţinuţi

109
(reînnoit 17:02 30.09.2020)
Mai mulţi poliţişti de patrulare au fost reţinuţi, după o operaţiune a Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne. Informaţia a fost confirmată pentru Spuntik Moldova de către şeful SPIA, Ion Mămăligă.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Potrivit şefului de la securitatea internă, Ion Mămăligă, percheziţiile au loc în cadrul unui dosar penal.

Sunt vizaţi mai mulți ofiţeri ai Secţiei de Patrulare a direcţiei Centru din cadrul Inspectoratului Naţional de Securitate Publică.

Pecheziţiile au avut loc într-un birou şi câteva maşini de serviciu.

Nu este cunoscut deocamdată numărul exact al celor reținuți. Potrivit lui Ion Mămăligă, „este vorba despre mai mult de două persoane reţinute.”

Acesta a specificat că, deocamdată, nu poate ofiri mai multe detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
reținuți, patrulare, polițiști
Tematic
Descinderi CNA – trei medici au fost reținuți: Ce spune ministrul Sănătății


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Vlah: Zece case din Comrat nu mai pot fi reparate

20
Pagubele în urma inundațiilor de ieri din sudul țării urmează a fi examinate, iar autoritățile vor oferi sprinjin pentru compensarea lor.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Două milioane de lei ar putea fi acordate pentru curățarea albiei râului Ialpug, care în urma precipitațiilor abundente de ieri s-a revărsat și a provocat pierderi enorme în Comrat. O decizie în acest sens urmează a fi luată de autoritățile de la Chișinău după solicitarea bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah.  

„Acum luptăm cu consecințele, dar trebuie să ne concentrăm pe cauze. Cauza este starea deplorabilă a marii majorități a albiilor râurilor și râulețelor din țară. Situație similară avem peste tot....Consecințele ne costă cu mult mai mult decât aceste lucrări”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. 

Ce ține de situația râului Ialpug, premierul spune că este necesară intervenția imediată pentru curățare, iar ulterior să fie implementat un proiect sustenabil, care necesită investiții mult mai mari. 

„Înițial este nevoie de lucrări de curățare a albiei. Porțiunea albiei râului care se află pe teritoriul orașului Comrat este amplasat la un nivel mai jos, respectiv cele peste 50 de case din preajma râului sunt permanent în pericol de inundații”, a mai spus Ion Chicu. 

Potrivit premierului, la fața locului echipe ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și ostași ai Ministerului Apărării, lucrează în continuare pentru lichidarea consecințelor provocate de inundații. Chicu a dat indicații ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să examineze starea râurilor și râulețelor din întreaga țară, ulterior să fie lansat un program de acțiuni privind curățarea acestora. Totodată, prim-ministrul spune că a avut discuții cu primarii din localitățile din zona afectată ieri de ploile puternice și a constatat că majoritatea au nevoie de susținere în acest sens. Comisiile Situații Excepționale din teritoriu vor examina pagubele intemperiilor și vor înainta către Comisia Națională pentru Situații excepționale solicitare pentru suportul necesar.  

Potrivit bașcanului UTA Găgăuzia irina Vlah, 35 de gospodării particulare au fost inundate doar în orașul Comrat, iar la moment se efectuează lucrări de curățare a curților înnămolite. 

„La Comrat au venit militarii Armatei Naționale care ajută oamenii să curețe curțile, în special a gospodăriilor în care casele au rămas fără acoperiș Preliminar vă informez că cel puțin zece case nu mai pot fi reparate. În cazul celorlalte 25 există posibiliatea de renovare”, a precizat Vlah. 

Ion Chicu la Comrat
© Photo : Алексей Карташилов

Bașcanul spune că autoritățile de la Comrat sunt gata să ofere loc de trai pentru familiile care au rămas fără acoperiș deasupra capului și care în seara zilei de ieri au decis să înopteze pe la rude. Vlah mai spune că cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mai multe pe patru ore au stat în apă. 

Amintim, aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale de ieri. Cea mai gravă situație a fost atestată în UTA Găgăuzia, Leova și Cimișlia. Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Comrat precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale. Aici, salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Potrivit informațiilor prezentate de ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia. Porțiuni de drumuri au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Iar la Cimișlia, salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia. În zonele afectate, angajații IGSU continuă să acorde asistență populației. Aici activează comisiile pentru situații excepționale în vederea estimării prejudiciilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
pericol de inundație, inundație, Ședință, Guvernul


Загрузка...

Emisiinea "Sputnik Matinal" cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

0
(reînnoit 16:07 30.09.2020)
Despre riscul la care se expun pompierii, atunci când trebuie să salveze o viață, un efificiu sau o padure, dar și despre efectele plăcilor de ardezie, discutăm la Sputnik Matinal.

Precipitațiile abundente au făcut ravagii zilele acestea în sudul Republicii… Despre consecințele lor – discutăm cu Liliana PUȘCAȘU – purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Despre oamenii care își riscă viața în fiecare zi. Pompierul Nicolae Carauș este unul dintre cei care a participat la operațiunea de stingere a incendiului de la Filarmonica Națională. Discutăm cu Nicolae Carauș la Sputnik Matinal.

"PROIECTUL "AZBEST" - de ce plăcile de ardezie sunt nocive, care ar fi soluția de reutilizare a acestora, despre aceste chestiuni discutam cu autorul proiectului, doctorandul în economie, Denis Roșca.

0


Загрузка...