imagine din arhivă

Ne pregătim de cutremur: Ce vor face salvatorii dacă se vor prăbuși clădirile Video

77
(reînnoit 15:02 14.09.2020)
Cutremurele de pământ și exploziile sunt cele mai temute cauze ale prăbușirii edificiilor, dar nu singurele. Salvatorii moldoveni își propun să fie mereu pregătiți și au participat la noi aplicații în cadrul cărora au exersat salvarea unor victime de sub dărâmături.  

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Angajați din nordul țării ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost antrenați zilele acestea în căutarea și salvarea persoanelor de sub dărâmături.

Nu doar cutremurele de pământ și deflagrațiile provoacă prăbușirea construcțiilor, dar și starea proastă a acestora sau greșelile admise pe șantierele de construcții.

De la începutul anului 2020, conform datelor IGSU, salvatorii și pompierii au intervenit în șapte situații pentru recuperarea și salvarea oamenilor de sub dărâmături.

Șaptsprezece salvatori au participat la acțiunile teoretice și practice organizate pe poligonul IGSU din orașul Bălți.

Aplicațiile au fost organizate pentru salvatorii specializați pe recuperarea oamenilor de sub construcții avariate sau șantiere.

Angajații IGSU au testat tehnici de căutare a victimelor, metode de stabilizare a construcțiilor, detectarea materialelor periculoase.

Între altele, salvatorii au exersat metoda accesului către victimele prinse sub dărâmături prin tăierea și perforarea betonului, potrivit IGSU.

De asemenea, ei și-au perfecționat metodele de utilizare a câinilor specializați pentru identificarea și recuperarea sinistraților.

Participanții la acest curs vor interveni în situațiile cu risc sporit. Anterior, aplicații similare au fost organizate pentru salvatorii din Chișinău care intervin în situații dificile.

Riscurile pentru Moldova în cazul unui cutremur devastator

Vrancea (România) este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova. 

În cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pierderile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, a semnalat anterior directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Igor Nicoară, în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova.

„Blocurile ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică, adică cele construite până în ani '50, sunt mai vulnerabile. Blocurile noi au fost construite respectându-se normativele de securitate antiseismică, ceea ce ne permite să spunem că sunt mai în siguranță", a precizat Igor Nicoară.

Seismicitatea României este repartizată pe mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraş-Câmpulung, Banat, Crişana, Maramureş şi Dobrogea. La acestea se adaugă zone epicentrale cu importanţă locală în regiunea Jibou şi a Târnavelor în Transilvania, nordul şi vestul Olteniei, nordul Moldovei şi Câmpia Română.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate, caracterul persistent şi concentrat al epicentrelor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
daramaturi, salvatorii, cutremur
Tematic
O altă modalitate prin care pompierii și salvatorii salvează vieți omenești - Video
Cum să ne comportăm în caz de cutremur: Recomandările specialiștilor
Salvatorii și pompierii contribuie cu lecții online la proiectul Primăriei Chișinău
Lidia Kulikovschi

Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

9
(reînnoit 12:46 20.09.2020)
Chiar dacă unii consideră că au trecut demult vremurile în care cărțile se citeau cu ardoare, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că și tinerii de azi sunt pasionați de lectură.
Ce cărți preferă să citească actuala generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor. De această părere este una dintre cele mai cunoscute specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris și circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le caută copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

Lidia Kulikovschi menționează că tinerii citesc nu doar cărți tipărite. Ia amploare un nou trend - de a citi cărți electronice pe aplicații mobile. 

"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. Ea consideră că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii, așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului, "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
tineri, bibliotecă, cărți
Tematic
Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație


Загрузка...
Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri în Găgăuzia

FOTO - Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri

65
(reînnoit 12:01 20.09.2020)
Diplomați din mai multe țări acreditați în țara noastră au strâns roada într-o plantație de viță de vie din autonomia găgăuză.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. A devenit deja o tradiție pentru unii ambasadori și membri ai misiunilor diplomatice să participe la culesul strugurilor în Găgăuzia. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri

Mulți preferă să vină în autonomie cu tot cu familie. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
A devenit deja o tradiție pentru unii ambasadori să vină în Găgăuzia pentru a culege struguri

În acest an, sărbătoarea a fost organizată pe o plantație din raionul Comrat. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
Unii și-au adus întreaga familie să strângă roada

După ce roada a fost strânsă, organizatorii le-au propus oaspeților să stoarcă strugurii prin teasc. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
Cei care au dorit au putut stoarce strugurii prin teasc

Ulterior, toți doritorii au putut servi suc proaspăt din strugurii abia culeși.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Găgăuzia, struguri, ambasadori


Загрузка...