Centrul COVID-19 Chișinău

Alertă în Chișinău: 163 de focare noi într-o singură zi Tot mai mulți copii infectați

2359
(reînnoit 11:38 14.09.2020)
Autoritățile municipiului Chișinău au declarat stare de alertă sporită în sănătate publică în contextul pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Peste 160 de focare noi de infectare cu noul tip de coronavirus în municipiul Chișinău au fost înregistrate doar într-o singură zi. Totodată, crește alarmant numărul copiilor care s-au îmbolnăvit de acest virus. Informația a fost prezentată de șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale Chișinău.

„Situația rămâne una agravantă la nivel de municipiu. Conform datelor oficiale avem peste 42 de mii 900 de cazuri, în Chișinău peste 18 mii 100 de cazuri. Țin să menționez că 618 cazuri din numărul total sunt cadre medicale, ceea ce constituie peste 14%.  Este o situație foarte gravă”, a precizat Bucearschi.

Potrivit acesteia, doar într-o singură zi în municipiu au fost înregistrate 163 de focare noi.

„În continuare întâietatea în suburbii o deține Durlești, Trușeni și Băcioi. Totodată, 1135 de persoane suspecte sunt monitorizate. 5177 de persoane se află în concedii medicale, suspecți, confirmați sau au fost în contact și sunt în carantină. Crește și numărul cazurilor grave și critice. În spitalele municipale, la ziua de ieri, erau internate 631de persoane. Dintre acestea 200 de pacienți în stare gravă, dintre care cinci sunt conectate la aparate de respirație asistată. Suntem în alertă”, a mai spus Tatiana Bucearschi.

Ca și săptămâna trecută crește numărul copiilor asimptomatici, dar și a copiilor internați cu pneumonii. Pacienți vindecați sunt peste 12 mii de persoane. Astăzi Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău se va întruni în ședință pentru a revizui deciziile Comisiei Naționale și a le adapta situației la nivel de municipiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2359
Tagurile:
dezinfectare, infectare, COVID-19
CEC

CEC: Câte secții de votare vor fi deschise la prezidențiale

10
(reînnoit 14:58 29.09.2020)
Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Chișinău, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie vor fi deschise 2143 de secții de votare. 139 dintre acestea vor fi constituite peste hotarele Republicii Moldova, unde își vor exercita dreptul la vot cetățenii din diasporă. Alte 42 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din raionul Căușeni. 

În Chișinău și suburbii vor fi deschise 305 secții de votare. CEC precizează că birourile electorale vor fi deschise până în data de 6 octombrie. 

Candidații la funcția de șef de stat

Până în prezent Comisia Electorală Centrală a înregistrat 5 canidați la prezidențiale. Este vorba despre candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor și candidatul Partidului „ȘOR” Violeta Ivanov. 

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a colecta semnături pentru candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Secții de votare, alegători, CEC
Tematic
Prezidențiale 2020: CEC a înregistrat încă un candidat
CEC a decis! Igor Dodon este oficial candidat la prezidențiale


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

VIDEO: Imagini apocaliptice! Sute de case inundate în Găgăuzia

144
(reînnoit 15:10 29.09.2020)
Ploile care s-au abătut astăzi peste țară au făcut prăpăd în numeroase localități. Situația este cu adevărat gravă în autonomia găgăuză, unde râul Ialpug și-a ieșit din albie și a inundat sute de case.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. În imaginile surprinse de martori se vede cum puhoaiele de apă înghit totul în calea sa și se răspândesc cu o viteză înspăimântătoare. 

 

Apa a pătruns nemilos în casele oamenilor, iar în unele locuri a depășit nivelul ferestrelor. Garduri și stâlpi de înaltă tensiune au fost distruși de stihie, precum și o conductă de gaz. 

Последствия проливных дождей в Гагаузии
Consecințele ploilor în Găgăuzia

„Apa a inundat sute de case în Dezghinja, comuna Congazcicul de Sus și alte sate”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Последствия проливных дождей в Гагаузии
Precipitațiile au făcut prăpăd în autonomia găgăuză

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat anterior că în Găgăuzia salvatorii efectuează 25 de operațiuni de intervenție pentru a lichida consecințele vremii nefavorabile. La Comrat apa a distrus mai multe porțiuni de drum. 

Gospodării devastate de apă

De altfel, ploile au făcut prăpăd nu doar în autonomie, ci și în alte localități. Salvatorii pompează apa din gospodării în satele Covurlui, Tochile-Răducani și Cuporani din raionul Leova, precum și în localitatea Fetița din raionul Cimișlia. De asemenea, salvatorii au pompat apa la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din același raion.

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Precipitațiile au deteriorat două poduri din localitatea Tochile-Răducani, iar mai multe grădini au fost înnămolite în satul Colibabovca din raionul Leova.

Și în Capitală precipitațiile au făcut prăpăd. Pe strada Uzinelor pompierii au evacuat peste 1000 de litri de apă care au inundat un magazin alimentar. De asemenea, au fost evacuate două persoane. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
Comrat, inundații


Загрузка...