Benjamin Netanyahu

Netanyahu anunță IZOLARE în Israel pe 3 săptămâni - Noi restricții din cauza Covid-19

58
(reînnoit 07:57 14.09.2020)
Israelul va impune măsuri de izolare la nivel național pentru trei săptămâni începând de vineri, din cauza situației grave în ceea ce privește focarul de coronavirus din țară, a declarat premierul Benjamin Netanyahu într-o adresă televizată.

CHIȘINĂU, 14 sept - Sputnik. Adresându-se națiunii duminică, Netanyahu a promis că restricțiile vor fi însoțite de un nou pachet de ajutor economic, pe care guvernul îl va anunța joi.

Măsurile anti-coronavirus vor limita adunările la cel mult 10 persoane în interior și 20 în aer liber. De asemenea, vor împiedica israelienii să se îndepărteze la peste 500 de metri de casele lor.

Școlile vor fi închise, iar în sectorul public vor fi aceleași restricții ca și în timpul blocării anterioare din primăvară. Magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne operaționale, precum și afacerile private care nu au clienți față în față, iar livrările pot avea loc în continuare.

Odată cu blocarea începând cu ajunul Anului Nou Evreiesc, premierul a spus: „Nu sunt sărbătorile cu care suntem obișnuiți. Cu siguranță nu vom putea sărbători împreună cu familiile noastre în format extins”.

Restricțiile pot fi prelungite peste trei săptămâni dacă nu aduc rezultatele dorite, a spus Netanyahu, adăugând: „Acești pași sunt un preț greu pentru noi toți”.

Israelul a înregistrat în jur de 153.000 de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei în decembrie, cu aproape 2.400 înregistrate în ultimele 24 de ore. Au existat peste 1.100 de decese.

În ultimele zile, canalele de televiziune locale au sunat alarma în țară, având cel mai mare număr de infecții Covid-19 pe cap de locuitor din lume. În prezent, în medie, sunt aproape 200 de cazuri noi confirmate pe milion de rezidenți în fiecare zi, spun jurnaliștii, după ce au analizat datele de la Universitatea Johns Hopkins din SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
izolare, COVID-19, Israel, Netanyahu
L'Altare della Patria a Roma

Italienii votează! Alegeri și referendum în același timp

13
(reînnoit 13:26 20.09.2020)
Italienii participă astăzi și mâine la un referendum, care se desfășoară concomitent cu alegerile locale din şapte regiuni. În cadrul plebiscitului este consultată populația cu privire la revizuirea Constituției.

CHIȘINĂU, 20 sept. - Sputnik. Referendumul privind revizuirea Constituției fusese programat iniţial pentru luna martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei. În cadrul acestuia cetățenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord să fie redus numărul deputaților de la 945 la 600. 

Dacă amendamentul constituțional va fi aprobat prin vot, Camera Deputaţilor de la Roma va avea începând cu următoarea legislatură 400 de membri, faţă de 630 cât sunt în prezent, în timp ce Senatul va avea 200, faţă de 315 cât sunt la ora actuală. 

Circa 51 de milioane de italieni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele două zile ale referendumului, care va fi al şaselea din istoria Republicii Italiene, după cele desfăşurare în anii 2001, 2006 şi 2016. Nu va exista un cvorum de participare, aşadar referendumul va fi validat indiferent de rata prezenţei la urne.

În favoarea acestei reforme a pledat în mod special formaţiunea de guvernământ Mişcarea Cinci Stele (M5S), menţionând necesitatea reducerii costurilor şi a eficientizării instituţiilor, în contextul în care în prezent ''Italia are un parlamentar la fiecare 63.000 de locuitori, proporţia cea mai ridicată în Europa''. Dacă ''Da'' va ieşi câştigător la referendum, în legislativ vor fi accelerate dezbaterile politice, care în prezent se prelungesc din cauza numărului mare de amendamente pentru proiectele de lege prezentate, şi vor fi realizate anual economii de circa 100 de milioane de euro, explică formațiunea.

Reforma este susţinută de asemenea de Partidul Democrat (PD - de centru-stânga) şi de partidul de stânga Liberi şi Egali, formaţiuni din coaliţia guvernamentală, dar şi de formaţiunea ultranaţionalistă Fraţii Italiei şi Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.

În schimb, cei care se opun reducerii numărului de parlamentari susţin că economiile nu vor fi atât de mari şi cred că va fi afectată reprezentativitatea legislativului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Alegeri, alegeri, referendum, Italia
Tematic
Expert: Sunt sau nu șanse ca Moldova să semneze înainte de alegeri un nou acord cu FMI
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Lidia Kulikovschi

Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

14
(reînnoit 12:46 20.09.2020)
Chiar dacă unii consideră că au trecut demult vremurile în care cărțile se citeau cu ardoare, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că și tinerii de azi sunt pasionați de lectură.
Ce cărți preferă să citească actuala generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor. De această părere este una dintre cele mai cunoscute specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris și circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le caută copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

Lidia Kulikovschi menționează că tinerii citesc nu doar cărți tipărite. Ia amploare un nou trend - de a citi cărți electronice pe aplicații mobile. 

"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. Ea consideră că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii, așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului, "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
tineri, bibliotecă, cărți
Tematic
Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație


Загрузка...