Urnă mobilăhttp://editor.sputnik.md/app/article/edit?id=31633529&lang=mol#

Important: Cum vor vota pe 1 noiembrie persoanele infectate cu COVID-19

158
(reînnoit 16:13 11.09.2020)
Comisia Electorală Centrală a elaborat mai multe reguli privind desfășurarea alegerilor prezidențiale în contextul pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19, dar și cele care prezintă simptome ale infecției respiratorii acute vor putea vota la locul aflării lor în ziua alegerilor. Pentru a-și putea exercita dreptul la vot, persoanele trebuie să depună o cerere la biroul electoral al secției de votare unde își au înregistrat domiciliul sau reședința.

COVID
© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

Potrivit Instrucțiunii privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinului în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19, categoria de alegători menționată va trebui să prezinte informația despre locul aflării lor, în formă scrisă sau verbală, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18:00 a zilei precedente votării. Mai mult, cererile pot fi făcute și în ziua votării, dar nu mai târziu de ora 15:00.

În cazul în care la secția de votare au fost depuse solicitările de votare la locul aflării de la persoanele care se află în regim de autoizolare în contextul contaminării cu nou tip de coronavirus, echipa cu urna mobilă se va deplasa în mod prioritar la persoanele în etate, persoanele cu dizabilități locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte la secția de votare. Ultimii la care se va prezenta echipa cu urna mobilă vor fi persoanele care se află în regim de autoizolare.

CEC informează că, după caz, ar putea fi trimise două echipe de vot mobile. O echipă se va deplasa la persoanele care se află în regim de autoizolare și cealaltă - la restul alegătorilor. De asemenea, după caz pot fi utilizate în calitate de urnă mobilă urnele de vot staționare cu capacitatea de 45 și 80 de litri.

Membrii echipelor mobile, în mod obligatoriu vor prelucra echipamentul electoral și cel de protecție cu dezinfectant pe bază de alcool, până la și după contactul cu alegătorii. La fel, transportul utilizat pentru echipele care vor merge la locul aflării alegătorilor, vor fi supuse procedurii de dezinfecție după fiecare caz deservit. Mai mult, birourile electorale care vor forma astfel de echipe vor trebui să creeze condiții de stocare/depozitare a echipamentului dezinfectat.

De asemenea, nu se va permite accesul în secția de votare a persoanelor care manifestă simptome de infecție respiratorie acută. Astfel, alegătorii sunt îndemnați în cazul în care prezintă astfel de simptome să se abțină de la a merge la secție și să recurgă la metoda votării la locul aflării lor în ziua respectivă.

Directorul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică, invitat în studioul Sputnik Moldova a spus că o problema mai mare este în cazul persoanelor care, de exemplu vor avea febră, dar se vor prezenta la secțiile de vot. Potrivit lui, aceste persoane în ziua respectivă nu vor mai putea solicita urna mobilă, pentru că pentru asta e nevoie să deții un certificat medical care să arate motivul temperaturii ridicate. În acest caz, Postică a dat exemplul altor state privind modul de organizare și desfășurare a alegerilor în condițiile pandemiei generate de COVID-19.

„În unele state, în asemenea condiții, membrii biroului electoral scot urna mobilă afară, în spațiu deschis, pentru a evita contactul cu persoana respectivă, Iar persoana votează în stradă”, a precizat Pavel Postică.

Votat: Ajutor din partea statului pentru agricultori și profesori în contextul ”COVID-19”>>>

Directorul Promo-Lex este de părere că dacă în ziua alegerilor se vor respecta toate regulile de protecție privind infectarea cu COVID-19, nu există un mare risc pentru apariția unui număr mare de cazuri de infectare.

Principalele reguli stabilite de Comisia Electorală Centrală, aprobate de Comisia națională extraordinară de sănătate publică se referă la respectarea distanței sociale între persoane, a regulilor de igienă a mâinilor și de igienă respiratorie, purtarea măștilor, efectuarea termometriei, asigurarea funcționarilor electorali cu echipamente de protecție, asigurarea cu dezinfectante pentru mâini la intrarea în sediile organelor electorale, prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor și aerisirea spațiului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, infecție respiratorie, infecție
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (113)
Berlin

Măsuri speciale în Germania împotriva COVID-19

78
(reînnoit 22:43 22.09.2020)
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunţat că Germania va introduce măsuri speciale pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar şi împotriva gripei de sezon.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik, Doina Crainik. Germania urmează să înfiinţeze puncte centrale care se vor ocupa de persoanele cu simptome gripale, dar şi clinici pentru monitorizarea febrei și cu măsuri speciale de protecție destinate grupurilor de risc, în contextul în care sezonul rece ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

„Este important să continuăm să protejăm grupurile de risc, persoanele afectate în mod deosebit (…). Testele preventive în serie în anumite zone sensibile, cum ar fi azilurile de bătrâni, fac parte integrantă din strategia de testare pentru toamnă și iarnă. Acolo trebuie să prevenim intrarea virusului și pentru asta trebuie să aplicăm cel mai înalt nivel de vigilență”, a precizat Jens Spahn, citat de ziarulromanesc.de.

Vaccin
Пресс-служба АФК "Система"
De asemenea, sunt planificate teste rapide bazate pe detecția de antigen, precum și noi cerințe din partea Ministerului german de Interne cu privire la perioadele de carantină pentru repatriații din zonele de risc.

„Suntem mult mai bine pregătiți decât în primăvară pentru orice ar putea veni”, a mai declarat ministrul la postul de radio german Deutschlandfunk. În Germania există în prezent mai multe paturi la terapie intensivă disponibile decât în Franța și Italia la un loc. În plus, ocuparea acestor paturi poate fi gestionată mai bine decât la începutul anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate


Загрузка...
Iraida Eni-Căldare

Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

79
Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Cum se descurcă astăzi apicultorii și cum rezistă provocărilor timpului?
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Iraida Eni-Căldare este o apicultoare cu experiență din satul Măgurele, raionul Ungheni. Femeia spune că, după o primăvară cu înghețuri și secetă, a așteptat cu mari speranțe să înflorească salcâmul pentru ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, respectiv, să poată avea producție de miere. Însă variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an, recolta de miere constituind doar 35% din volumul preconizat.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă. Așa an nu țin minte dacă am mai avut. Apicultorilor le vine tot mai greu să facă față schimbărilor –  natura a început să se răzbune pe om", a spus apicultoarea.

Chiar dacă este o perioadă destul de dificilă pentru apicultorii moldoveni, deocamdată aceștia nu intenționează să mărească prețurile, din simplu motiv că nu și-ar dori să piardă clienții fideli.

"Am obișnuit cumpărătorul cu un preț, iar acum nu dorim să-l majorăm, chiar dacă suntem puși în condițiile când ar trebui să o facem. Încercăm să rezistăm și să mergem mai departe", a subliniat ea.

Apicultoarea speră că anul viitor situația va fi mai bună și va putea recupera din pierderile din acest sezon.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Apicultori, miere de salcâm, miere
Tematic
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...