Acces fără mască - interzis

Experți: De ce au sporit cazurile de COVID-19 în Moldova - sondaj

217
(reînnoit 16:13 11.09.2020)
De ce virusul COVID-19 se răspândește atât de activ în Moldova, cum poate fi îmbunătățită situația și care ar fi cel mai bun model de învățământ în actualele condiții de pandemie? La aceste întrebări au răspuns 22 de experți, în cadrul unui sondaj.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Nerespectarea restricțiilor și măsurilor de prevenție de către populație a condus în primul rând la creșterea numărului de contaminări cu COVID-19. De această părere au fost 72,7% dintre cei 22 de experți intervievați în cadrul unui studiu sociologic efectuat de compania „Date Inteligente” și ale cărui rezultate au fost prezentate pe 11 septembrie.

COVID
© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

Experții au fost solicitați să comenteze creșterea alarmantă a numărului de noi contaminări cu COVID-19 în ultima săptămână a lunii august, când zilnic erau confirmate în jur de 600 de infectări. Menționăm că și zilele acestea sunt anunțate peste 500 de contaminări zilnic: 560 de cazuri pe 10 septembrie, 588 de cazuri pe 9 septembrie.    

Al doilea motiv care a condus la creșterea cazurilor de COVID-19 a fost gestionarea proastă a cazurilor active – este părerea a 59,1% dintre experții care au participat la studiul sociologic.

Numărul de cazuri noi de coronavirus a sporit pentru că au fost testate mai multe persoane în opinia a 36,4% dintre experți.

Încă un motiv ar fi migrația populației, au apreciat 31,8% dintre experți, precum și călătoriile moldovenilor în zonele cu risc mare de infectare (9,1%).

Cei 22 de experți au fost întrebați ce ar trebui să întreprindă autoritățile pentru a reduce răspândirea COVID-19.

„Să solicite implicarea partenerilor străini în gestionarea situației” au răspuns  59,1% dintre experți.

Autoritățile ar trebui „să aplice măsuri mai stricte, precum amenzile, tragerea la răspundere” în opinia a 27,3% dintre experți.

Ar trebui interzise „toate activitățile din domeniul turismului și HoReCa” au admis 9,1% dintre experții intervievați în cadrul studiului sociologic.

De asemenea, experții au fost întrebați ce model de învățământ în condițiile pandemiei li se pare cel mai potrivit.

Instituțiile de învățământ ar trebui să adopte modelul ce presupune prezența fizică în proporție de 100% în opinia a 31,8% dintre experți.

Modelul de învățământ mixt, care presupune prezența unor elevi în sălile de clasă și aflarea altora la distanță, a fost preferat de 27,3% dintre experți.

O a treia variantă, agreată de 13,6% dintre experți, a fost ca 50% dintre elevi să studieze o săptămână de acasă, după care să învețe de acasă în săptămâna următoare.

Responsabilii de la Ministerul Educației au precizat pentru Sputnik Moldova că, din cei aproximativ 333 de mii de elevi din țară, 3.079 se aflau pe 10 septembrie în autoizolare.

În Chișinău, 26 de elevi și 49 de angajați din 21 de instituții de învățământ sunt infectați cu COVID-19.

Totuși, nicio școală nu a fost plasată în carantină, din considerentul că elevii care au fost în contact cu cei infectați stau în autoizolare și studiază online.

Precizarea a fost făcută pentru Sputnik de Eudochia Tcaci, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău. 

Până în seara de 10 septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate 41.704 de cazuri de COVID-19. De la începutul pandemiei, 29.932 de pacienți au fost tratați de noul coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1005)
Tematic
Mai mulți de bolnavi de COVID-19 vor beneficia de reabilitare balneo-sanatorială: Detalii
Viața continuă: Cum se descurcă unii tineri întreprinzători în condiții de pandemie 
Curs valutar

Scădere bruscă a leului față de toate valutele de referință

107
(reînnoit 07:37 28.09.2020)
Leul moldovenesc începe săptămâna într-o scădere bruscă față de majoritatea valutelor de referință. Acesta a cedat teren chiar și hrivnei ucrainene.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Datele cursului valutar anunțate astăzi de Banca Națională a Moldovei arată o scădere bruscă a leului moldovenesc față de dolarul american, euro, leul românesc și chiar hrivna ucraineană. Astfel, valoarea unui dolar american echivalează cu 16,86 lei, cu aproape 10 bani mai mult față de ziua de ieri. Cu 11 bani crește euro și echivalează cu 19,630 lei. O hrivnă ucraineană costă 59 de bani, iar un leu românesc - 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească - 21 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 28 septembrie 2020
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 28 septembrie 2020

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
schimb valutar, valuta națională, rezerve valutare, cursul


Загрузка...
Londra

Al 3-lea val de Covid-19 în UK lockdownul doar amână criza

55
(reînnoit 07:34 28.09.2020)
Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un al treilea val de Covid-19, a avertizat un consilier al guvernului britanic, Mark Woolhouse. Însă a atras atenţia că blocajul nu trebuie privit ca o soluție pe termen lung împotriva virusului.

BUCUREŞTI, 28 sept – Sputnik. Woolhouse, membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (SAGE) din Marea Britanie, a declarat duminică pentru BBC că un alt val de cazuri de Covid-19 ar putea să apară, chiar dacă guvernul se luptă să încetinească un presupus „al doilea val” al bolii.

Este „pe deplin posibil” să existe un „al treilea val” de Covid-19, a spus consilierul științific, fiind întrebat despre această probabilitate. Totuşi, acesta a subliniat că faptul de a ordona oamenilor să stea acasă și alte restricții privind circulația nu ar scuti țara de un număr mai mare cazuri de coronavirus.

„Tot ce a putut să facă vreodată un blocaj a fost amânarea problemei (…). De fapt, nu rezolvă problema pe termen lung. [Această măsură] nu determină virusul să dispară”, a subliniat Woolhouse, potrivit RT

De asemenea, consilierul a făcut apel la așteptări mai realiste cu privire la un potențial vaccin, argumentând că, şi în cazul în care un vaccin împotriva Covid-19 ar fi dezvoltat în următoarele șase luni, este puțin probabil ca acesta să fie gata de a fi lansat pentru public în acea etapă.

Din cauza creşterii cazurilor zilnice, Marea Britanie a impus blocaje locale, a obligat pub-urile și restaurantele să închidă la ora 22:00 și a interzis întâlnirile în grupuri de peste șase persoane. De asemenea, au fost mărite amenzile pentru cei care încalcă măsurile.

Sâmbătă, Marea Britanie a raportat 6.042 de noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, ceea ce a adus totalul la peste 429.000 la nivel naţional.

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri noi nu a corespuns unei creșteri a deceselor, indicând doar o creștere a testelor prin care au fost identificate un număr mai mare de infecții ușoare în rândul populației.

Studii recente, precum și cercetările efectuate de SAGE, au stabilit o legătură între politicile de blocare şi mii de decese suplimentare. Potrivit estimărilor guvernului, până la 75.000 de persoane ar putea muri ca urmare a măsurilor adoptate pentru a împiedica virusul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
criza, Marea Britanie, COVID-19


Загрузка...