Biserică

Creştinii sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: Zi de post aspru

120
Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de "ÎnainteMergătorul", pentru că a anunţat venirea Mântuitorului.

CHIȘINĂU, 11 sept- Sputnik. Potrivit tradiției creștine, în fiecare an, pe data de 11 septembrie, se prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut şi sub numele de Înaintemergătorul. Astăzi se comemorează apărătorii cazuţi pentru credinţă şi patrie. Președintele țării, Igor Dodon, a făcut o postare în acest sens pe pagina sa de Facebook. Șeful statului le-a urat credincioșilor sănătate și binecuvântarea Proorocului Ioan Botezătorul în toate faptele bune.

Despre moartea de mucenic a Sfântului Ioan Botezătorul vorbesc evangheliştii Marcu şi Matei. La porunca împăratului Irod Antipa, capul proorocului a fost tăiat şi adus pe tavă, aşa cum i-a cerut Salomeea, de care era îndrăgostit. Acesta a fost pus pe o tavă şi înmânat Salomeei, fiicăi Irodiaei.

Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului şi l-au îngropat în Sevastia, iar pedeapsa lui Dumnezeu i-a ajuns pe ucigaşi aici, pe pământ. Potrivit legendei, Salomeea a avut o moarte cumplită, iar Irod a fost acuzat de trădare.

În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 11 septembrie este zi de post aspru. În același timp, tradiția spune că azi nu se taie nimic, totul se rupe cu mâna şi nu se lucrează. La fel, din bătrâni, se zice că din această zi, vremea începe să se răcească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Postare, Mesaj, președinte
Tematic
Juc: Cui îi va fi mai dificil în lupta electorală - lui Dodon sau lui Sandu?
Igor Dodon a comentat decizia PDM de a nu înainta un candidat la prezidențiale
Ian Lisnevschi

Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

41
(reînnoit 21:41 30.09.2020)
Salarii și pensii mai mari – asta promit unii candidați la alegerile prezidențiale. Ce promisiuni pot face în realitate politicienii și care sunt de fapt atribuțiile președintelui?
Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Ian Lisnevschi a declarat că unii candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă vin cu diverse promisiuni care de fapt depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Potrivit lui, în mare parte, politicienii pun accent pe așteptările și nevoile oamenilor, precum majorarea salariilor sau a pensiilor. Aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării. Unii candidați la prezidențiale fac uz de declarații cu tentă populistă doar pentru a atrage mai multe voturi.

"Președintele nu are aceste atribuții decât dacă nu are susținerea Parlamentului, care va accepta aceste majorări numai în condițiile în care președintele are o conlucrare bună cu Legislativul", a explicat Lisnevschi.

În opinia politologului, o declarație reală pe care poate și trebuie să o facă candidații la funcția de președinte este să promită că vor respecta și vor apăra imaginea Republicii Moldova.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

CEC a înregistrat până în prezent șase pretendenți la fotoliul de șef al statului. Este vorba de președinta PAS Maia Sandu, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
președinte, candidați, alegeri prezidenţiale
Tematic
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură


Загрузка...
Maia Bănărescu

Frecventarea școlilor și grădinițelor: Este sau nu riscantă?

47
(reînnoit 21:03 30.09.2020)
În ce măsură sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate, în condițiile în care frecventează școlile și grădinițele? Iată ce spune avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.
Cum sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate

Copiii au revenit în școli și grădinițe, având un program aproape similar cu cel de înaintea pandemiei.

La școală orele au o durată de 45 de minute, și nu de 30 cum era la începutul anului de studii. Pe de altă parte, în fiecare zi,â în Republica Moldova sunt înregistrate tot mai multe cazuri de coronavirus, iar experții susțin că odată cu sezonul rece numărul va fi și mai mare.

Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, decizia autorităților de a permite frecventarea instituțiilor de învățământ în această perioadă este una bună, dar în același timp foarte riscantă.

"În aceste condiții, la reîntoarcerea copiilor în instituțiile preșcolare și școlare, s-a pus accentul pe asigurarea dreptului la educație. În opinia mea, și forma alternativă la distanță este la fel asigurarea  dreptului la educație, dar s-a decis reîntoarcerea copiilor în bănci. Cred că este o decizie asumată a Comisiei de Sănătate Publică și trebuie de impus reguli foarte stricte față de societate, copii, managerii instituțiilor", a declarat într-un interviu pentru Sputnik avocatul poporului pentru drepturile copilului.

De menționat este că în data de 21 septembrie autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, iar 1 668 de copii fac studii online. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din întreaga țară. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
sănătate, educație, Drepturile copilului, avocat


Загрузка...