Parlament

Legislativul a votat modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat

66
(reînnoit 19:48 10.09.2020)
Modificarea Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat a fost aprobată de Legislativ în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaților.

CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Deputații au aprobat în primă lectură, cu majoritatea voturilor, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. Proiectul a fost elaborat cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS).

Atât veniturile, cât și cheltuielile totale ale BASS pentru anul 2020 se precizează prin majorare cu 232714,0 de mii de lei sau de la 24339399,4 mii lei până la 24572113,4 mii lei, respectiv.

Se vor majora cheltuielile legate de protecția în caz de incapacitate temporară de muncă, pornind de la nivelul executării acestor cheltuieli în perioada semestrului întâi al anului și, totodată, de la creșterea mărimii medii a indemnizației.

Vor crește cheltuielile pentru protecția persoanelor în etate, inclusiv din motivul creșterii numărului de solicitanți de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă pentru beneficiarii care au realizat un stagiu de cotizare de la 10 ani, după realizarea dreptului la pensie, și a numărului solicitanților de pensie de urmaș, pensionarilor din rândul militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și creșterii mărimii pensiei de urmaș.

Totodată, se prevede majorarea sumei cheltuielilor legate de suportul financiar unic acordat beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, determinată de creșterea ajutorului unic de la 700 la 900 de lei, precum și indexarea  bianuală a pensiilor.

Vor crește și cheltuielile la subprogramul „Protecția familiei și copilului”, inclusiv cele destinate susținerii financiare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, reieșind din numărul mai mare de beneficiari în semestrul I al anului curent, precum și din cuantumul mai mare al indemnizației.

Indicatorii BASS pe anul 2020 din proiect sunt armonizați cu indicatorii incluși în proiectul legii pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2020, fiind coordonați cu Fondul Monetar Internațional. Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 urmează să fie votat în cea de-a doua lectură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
Lege, buget, legislativ
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (226)
Tematic
Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, chemată la audieri în Parlament
Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, votată în prima lectură
Incendiu la Filarmonica din Chișinău

Filarmonica Națională: 20 de angajați IGSU la fața locului

12
(reînnoit 11:22 27.09.2020)
Salvatori și pompieri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lucrează în continuare pentru lichidarea consecințelor incendiului de la Filarmonica din Chișinău.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Salvatorii și pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lucrează pentru demontarea părților cu risc de prăbușire a acoperișului Filarmonicii Naționale.

Lucrări de demontare a acoperișului Filarmonicii din Chișinău
Lucrări de demontare a acoperișului Filarmonicii din Chișinău

La fața locului sunt antrenați 20 de angajați IGSU, efectiv de trupă și comandă, dar și mai multe unități de tehnică. Potrivit informațiilor oferite de ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, lucrările vor fi desfășurate pe parcursul zilei de azi pentru ca mâine, luni 28 septembrie, experții să poată evalua starea edificiului.

Lucrări de demontare a acoperișului Filarmonicii din Chișinău
Lucrări de demontare a acoperișului Filarmonicii din Chișinău

Gestionarea situației la Filarmonica Națională este monitorizată strict de conducerea IGSU în persoana șefului Inspectoratului, general – maior Mihail Harabagiu. La fața locului acționează Statul Major al IGSU pentru organizarea activităților eficiente în lichidarea consecințelor incendiului devastator.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Filarmonica


Загрузка...
Serghei Tarnovschi

Revenire de senzație pentru Serghei Tarnovschi la Cupa Mondială

57
(reînnoit 09:29 27.09.2020)
Canotorul Serghei Tarnovschi a revenit în stil de mare campion la competițiile internaționale după suspendarea de patru ani din cauza dopajului.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Sportivul de 23 de ani a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeged (Ungaria). El a triumfat pe distanța de 1000 metri cu rezultatul 3:51.33.

În 2016, Tarnovschi a fost suspendat patru ani de către forul internaţional de canotaj după ce a picat testul anti-doping, la câteva zile după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Distincția, care i-a fost retrasă, i-a revenit unui canotor din Rusia. În Ungaria, Serghei a concurat și la dublu împreună cu fratele său, Oleg Tarnovschi. Ei s-au clasat pe locul 5 pe distanța 500 metri.

Frații Tarnovschi sunt născuți la Lvov (Ucraina). În 2013 ei au primit cetățenia Republicii Moldova. Deja anul viitor, cel mai talentat dintre ei, Serghei Tarnovschi a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de tineret de la Nanjing.

Grație amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Serghei Tarnovschi are timp suficient să se pregătească cât mai bine pentru a doua Olimpiadă din cariera sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Aur, canotor, Cupa Mondiala


Загрузка...