Ziua Națională a Vinului 2019

Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 

1065
(reînnoit 10:28 03.10.2020)
Din cauza COVID-19, Ziua Națională a Vinului devine un eveniment mai mult virtual în 2020. Online se va desfășura și o degustare de vinuri. Organizatorii au oferit detalii despre scenariul sărbătorii, ajunsă la cea de-a 19-a ediție.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Ediția din 2020 a Zilei Naționale a Vinului este organizată cu luarea în considerare a normelor de prevenire a răspândirii coronavirusului de tip nou și se va desfășura mai mult în mediul virtual, potrivit organizatorilor.

Sărbătoarea, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, aflată la cea de-a 19-a ediție în acest an, va fi marcată în zilele de 3 și 4 octombrie.

Spre deosebire de anii trecuți, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău sau pe străzile adiacente nu vor fi instalate standuri ale producătorilor vinicoli.

În anii trecuți, Ziua Vinului aduna peste 100 de mii de moldoveni și mii de turiști străini.

„Cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, mai mult în mediul virtual, vom face o trecere în revistă a succeselor înregistrate în cei 19 ani”, se arată într-o notă informativă a organizatorilor remisă presei.

Toți cei interesați de eveniment sunt îndemnați să urmărească pagina wineday.wineofmoldova.com și paginile de Facebook și Instagram „Wine of Moldova”.

Ziua Națională a Vinului va fi organizată în 2020 după un program tematic care va include:

- Ceremonia oficială a Zilei Naționale a Vinului care va cuprinde tradiționala decernare a medaliilor de recunoștință și a premiilor dedicate reprezentanților sectorului vitivinicol;

- Expoziție - retrospectivă ce va ilustra cele mai importante momente din cei 19 ani;

- Expoziție ale etichetelor pentru sticlele de vin; Programe și emisiuni speciale, dedicate tradițiilor milenare în vinificație, atât la TV, cât și la radio și în mediul online, dar și diferite concursuri tematice;

- Programe speciale la toate vinăriile din țară, care își așteaptă oaspeții cu multe surprize.

Totodată, Ziua Vinului va continua să fie marcată și peste hotarele țării. Jurnaliști specializați în domeniul vitivinicol vor participa la o degustare online a Vinului Moldovei, înlocuind astfel vizitele tradiționale de presă specifice sărbătorii.

Ediția din 2020 a Zilei Naționale a Vinului „este ocazia de a ne reaminti legendele noastre, de a sărbători succesele, de a cunoaște personalitățile din lumea vinului, de a-i premia pe cei mai buni, de a degusta împreună o diversitate mare de vinuri care poartă amprenta „terroir”-ului local și de a deveni ambasadori ai Vinului Moldovei”, spun organizatorii.

„Eu deVIN sărbătoare” se dorește a fi „un apel la solidaritate cu filiera vitivinicolă”.

Ziua Națională a Vinului este principala sărbătoare națională dedicată patrimoniului vitivinicol și Vinului Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1065
Tagurile:
2020, Ziua Vinului
Тема:
Ziua Vinului 2020 (8)
Tematic
Câte victime a făcut pe șosele Ziua Vinului – constatările Poliției
Ziua Vinului la Comrat: Iată cum este marcat evenimentul în acest an - Foto
Pagube provocate de ploi în Găgăuzia

Vremea a făcut prăpăd în Găgăuzia: Vântul a smuls acoperișuri și a doborât copaci

55
Ploile torențiale abundente cu furtuni care au lovit sudul Moldovei au afectat infrastructura localităților din Găgăuzia.

COMRAT, 16 iun - Sputnik, Maxim Topal. În urma furtunii puternice din seara precedentă, drumurile au fost spălate, acoperișurile au fost smulse, iar mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. 

În capitala autonomiei, drumurile de piatră au fost erodate, una dintre gospodării este inundată, a menționat primarul Serghei Anastasov.

"Ploile au distrus drumurile de-a lungul străzilor din Benderskaia și Kuibîșev. De îndată ce vremea s-a stabilizat, am început să întocmim liste cu străzile afectate. Nu există case inundate, așa cum a fost toamna trecută, datorită faptului că apa se scurge deja liber în râul Ialpug. Însă orașul are nevoie de un baraj de protecție - nu avem încă peste 3 milioane de lei pentru a finaliza lucrarea", a spus primarul orașului Comrat pentru Sputnik.

Informații despre drumuri spălate vin de la Vulcănești și Ceadir-Lunga. În capitala culturală a autonomiei, strada Karl Marx „s-a transformat într-un lac”. Acolo, în timpul circulației, din cauza nivelului ridicat al apei, o mașină a rămas blocată și a fost nevoie de intervenția serviciilor specializate.

În Ceadîr-Lunga, un copac a căzut peste o casă particulară. Și în satul Etulia, vântul puternic a doborât un copac pe carosabil. Din fericire, în acel moment nu existau oameni sau mașini pe drum.

„Am spălat pavajul de pe străzile Frunze și Maiakovski, drumurile vor trebui reconstruite cu un nivelator. Arborele căzut a fost ridicat de salvatori, a fost nevoie de ajutorul electricienilor", a spus primarul Sergei Kuijuklu.

Și în satul vecin Cişmichioi, vântul a distrus parțial acoperișul a patru gospodării. Secretarul Consiliului Anna Daradur nu exclude că vor fi în continuare primite anunțuri despre pagube.

"La cineva a fost parțial distrus acoperișul caselor, la cineva - acoperișul anexelor. Nu anunțăm amploarea pagubelor, astăzi se va întruni Comisia pentru situații de urgență, care va determina prejudiciile", a spus Anna Daradur.

Utilizatorii rețelelor de socializare comentează ironic puhoaiele de apă de pe străzi, numindu-le „râuri adânci” sau „cascada Niagara”.

Numai în Comrat, daunele cauzate de vreme rea, conform estimărilor preliminare, au depășit 300 de mii de lei. Nu există încă o sumă exactă pentru regiune în ansamblu.

"Acum calculăm daunele. Practic, drumurile sunt spălate - aceasta este cea mai mare problemă a noastră. Este necesar să construim drumuri pe suprafață dură și să ne asigurăm că au canalizare, deși acest lucru dublează costul lucrărilor", a declarat pentru Sputnik Ivan Kolioglo, șeful Departamentului Principal pentru Construcții și Infrastructură din Găgăuzia și șeful comisiei regionale pentru situații de urgență.

Fermierii locali nu au fost încă grav afectați. Câmpurile din satul Karbalia sunt parțial inundate. Pe unele câmpuri, cerealele din primul grup au fost distruse, iar pepenii nu se coc la timp. Datorită precipitațiilor abundente, recolta de cireșe a fost parțial deteriorată și campania de recoltare este tergiversată în general.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova prezice că vremea caldă, dar ploioasă, se va menține până la sfârșitul acestei săptămâni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
ploi, Găgăuzia, inundații, vreme


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Ploile au făcut ravagii în țară: Unde a lăsat cele mai mari prejudicii

92
(reînnoit 12:47 16.06.2021)
Ploile puternice au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării. Zeci de hectare de livezi și culturi agricole au fost afectate, iar mai multe sate au rămas fără energie electrică.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ploaia cu grindină a afectat 4,6 hectare de livezi de prune, 29,4 hectare de porumb și 30 de hectare cu floarea soarelui în localitatea Mănoilești, raionul Ungheni.

Prejudicii au fost înregistrate și în localitatea Cazangic din raionul Leova. Aici, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost distruse 4 hectare de pepene verde și 1,3 hectare de floarea soarelui.

Totodată, în nordul țării grindina a afectat 2,7 hectare de livezi de măr în satul Șeptelici, raionul Soroca, iar în localitatea Bălanul Nou, raionul Râșcani, au fost distruse 8 hectare de teren agricol pe care erau plantate roșii, castraveți și ardei.

De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, furnizorii de energie electrică au raportat deconectări parțiale în 30 localități din 12 raioane printre care Dubăsari, Criuleni, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Cahul, Soroca. Potrivit informațiilor, dimineață, aproape de ora 06:00, toate localitățile au fost reconectare la energia electrică.

Comisiile pentru situații excepționale se află în localitățile afectate pentru a estima pagubele materiale provocate de ploi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
prejudicii materiale, prejudicii, precipitații abundente, precipitații, ploi
Tematic
Vine furtuna în Moldova: Cod Galben de ploi însoțite de descărcări electrice și grindină
Nu scăpăm de ploi nici astăzi: Cum va fi vremea în weekend


Загрузка...
 Mike Pompeo

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a avea o conferința de presă comună cu Putin