Maia Sandu

Turnură neașteptată: Ce este de acord facă Maia Sandu dacă va ajunge președinte

285
Maia Sandu ar accepta să numească un Guvern format de actuala majoritate parlamentară PSRM-PDM, dacă va ajunge șef de stat. Asta a declarat președintele PAS, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

CHIȘINĂU, 10 sept- Sputnik. Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că, dacă va câștiga scrutinul prezidențial, este gata să numească un Guvern format de actuala majoritate parlamentară PSRM-PDM. Totuși, liderul PAS are și o condiție: să nu fie propus pentru funcția de premier actualul șef de stat Igor Dodon. 

”E clar că nu putem tergiversa lucrurile la nesfârșit. Nu știm ce se va întâmpla cu Guvernul actual, sunt mai multe necunoscute, dar dacă acest Guvern demisionează și e nevoie să numim un Guvern, evident depinde de capacitatea tuturor forțelor politice. E clar că trebuie să le oferim oamenilor un Guvern care să-i ajute până la alegeri. Dacă fracțiunile actuale vor fi de acord să aleagă un Guvern cu oameni responsabili să ne scoată din criză, se va vedea în urma discuțiilor”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că este gata să meargă și de un referendum, în cazul în care se va insista pe o candidatură pe care ea nu o va agrea. 

„Sunt gata să merg la referendum. Dacă majoritatea va veni cu această candidatură, să-și asume. Să ia o decizie finală Curtea Constituțională”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

Președintele PAS a făcut declarația în contextul deciziei Curții Constituționale din august 2020, prin care președintele Republicii Moldova a fost obligat să desemneze candidatul majorității parlamentare la funcția de premier. Maia Sandu a menționat că numirea unui Guvern înaintat de socialiști și democrați, precum și de către o altă majoritate parlamentară, va depinde foarte mult de calitățile candidatului la funcția de premier.

Precizăm că Înalta Curte a reiterat obligația șefului statului de a desemna candidatul majorității parlamentare la funcția de premier, iar în cazul refuzului se aplică în mod obligatoriu suspendarea constituțională și se organizează un referendum republican privind destituirea din funcție a președintelui țării.

Maia Sandu este candidatul PAS la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

285
Tagurile:
Guvern, politică, Maia Sandu
Tematic
Președintele Igor Dodon către Maia Sandu: Coborâți de pe Facebook
”Logica Puterii” cu Tatiana Cebotari. Invitat: Maia Bănărescu
Serghei Tarnovschi

Revenire de senzație pentru Serghei Tarnovschi la Cupa Mondială

12
(reînnoit 09:29 27.09.2020)
Canotorul Serghei Tarnovschi a revenit în stil de mare campion la competițiile internaționale după suspendarea de patru ani din cauza dopajului.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Sportivul de 23 de ani a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeged (Ungaria). El a triumfat pe distanța de 1000 metri cu rezultatul 3:51.33.

În 2016, Tarnovschi a fost suspendat patru ani de către forul internaţional de canotaj după ce a picat testul anti-doping, la câteva zile după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Distincția, care i-a fost retrasă, i-a revenit unui canotor din Rusia. În Ungaria, Serghei a concurat și la dublu împreună cu fratele său, Oleg Tarnovschi. Ei s-au clasat pe locul 5 pe distanța 500 metri.

Frații Tarnovschi sunt născuți la Lvov (Ucraina). În 2013 ei au primit cetățenia Republicii Moldova. Deja anul viitor, cel mai talentat dintre ei, Serghei Tarnovschi a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de tineret de la Nanjing.

Grație amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Serghei Tarnovschi are timp suficient să se pregătească cât mai bine pentru a doua Olimpiadă din cariera sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Aur, canotor, Cupa Mondiala


Загрузка...
Golgota, locul răstignirii lui Iisus Hristos

Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație

1583
(reînnoit 07:35 27.09.2020)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Înălțarea sfintei Cruci. Sfinții Părinți au instituit post negru pentru această zi, în amintirea patimilor și răstignirii lui Iisus Hristos.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. În fiecare an, la data de 14/27 septembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi, Biserica a rânduit post negru, în amintirea patimilor și răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos.

Istorie și semnificație

În anul 335 a fost găsită Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos și în această zi episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat-o solemn în fața poporului. Totodată, în anul 629, Sfânta Cruce a fost adusă de la perșii păgâni pe vremea împăratului bizantin Heraclius, și a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Datorită poruncii împărătesei Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, a fost aflată Sfânta Cruce. Pe Golgota au fost găsite cele trei cruci pe care a fost răstignit Hristos și cei doi tâlhari. Pentru a determina care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, Patriarhul Macarie a poruncit să fie atinsă pe rând cu aceste cruci o femeie care murise. Atunci când a a fost atinsă cu cea de-a treia cruce, femeia a înviat. Patriarhul Macarie, după această minune, a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc ridicat, pentru ca să fie văzută de tot poporul.

Mai târziu, împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul și a luat Crucea Domnului în Persia unde s-a aflat timp de 14 ani. Împăratul Heraclie este cel care a readus Sfânta Cruce în Ierusalim.

Obiceiuri populare precum culesul viilor, strângerea nucilor sau aducerea ramurilor de alun nu au nimic în comun cu Sfânta Tradiție.

1583
Tagurile:
semnificaţie, istorie, Calendar Ortodox 2019 stil vechi
Tematic
Calendar Orotodox: Viața Sfântului Gavriil Bănulescu Bodoni: 3 ani de la canonizare
Calendar Ortodox: Pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - istorie și semnificație
Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare


Загрузка...