Ucraina

O nouă alertă de călătorie! S-au schimbat regulile de intrare în Ucraina

476
(reînnoit 09:33 10.09.2020)
Cabinetul de miniștri al Ucrainei au actualizat alerta de călătorie pe teritoriul statului pentru persoanele străine și apatrizi.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Accesul moldovenilor pe teritoriul Ucrainei este în continuare interzis, cu anumite excepții. Mai mult, până pe 28 septembrie cel puțin nu vom putea nici tranzita teritoriul statului vecin. Informația a fost publicată de Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, după decizia Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 8 septembrie.

Astfel, intrarea străinilor și apatrizilor pe teritoriul Ucrainei în cazul călătoriilor cu scop de tranzit este interzisă. Excepție fac doar cazurile cu caracter umanitar. Această modificare nu se referă însă la șoferi și membrilor echipajelor. De asemenea, este permisă intrarea persoanelor care urmează să studieze în instituțiile de învățământ superior din țara vecină, precum și celor care sunt rude cu cetățeni ucraineni. Până acum puteau ajunge în Ucraina cei care aveau acolo soți, părinți sau copii. De acum înainte interdicția de intrare nu se va aplica persoanelor cu grad de rudenie bunic al cetățeanului ucrainean.

Așadar, pe durata carantinei, până la 28 septembrie, ora 00:00, străinilor și apatrizilor li se interzice intrarea în Ucraina, cu excepția persoanelor care:

 • sunt soți, părinți sau copii, bunici ai unui cetățean al Ucrainei;
 • sosesc în Ucraina pentru a-și face studiile în instituțiile de învățământ superior;
 • efectuează serviciul militar în cadrul Forțelor Armate;
 • dețin premise de ședere permanente sau temporare;
 • sunt recunoscute ca refugiați sau persoane care au nevoie de protecție suplimentară;
 • dețin permise de muncă pentru străini și apatrizi;
 • sunt angajați în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statelor străine, ai misiunilor oficiale internaționale, organizațiilor acreditate în Ucraina și membri ai familiilor acestora;
 • sunt șefi și membri ai delegațiilor oficiale ale statelor străine, angajați ai organizațiilor internaționale sau persoane care îi însoțesc și intră în Ucraina la invitația Președintelui Ucrainei, Radei Supreme a Ucrainei, Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Oficiului Președintelui Ucrainei, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei;
 • sosesc în Ucraina la invitația Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei;
 • sunt șoferi și/sau membri ai echipajului vehiculelor de marfă, autobuzelor, care sunt angajați în oferirea serviciilor regulate de transport, membri ai echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale, membri ai echipajelor de tren și locomotive;
 • sunt instructori ai forțelor armate ale statelor membre NATO și ale statelor membre ai programului NATO „Parteneriat pentru pace”, care participă la instruirea unităților forțelor armate sau ajung la invitația Ministerului Apărării;
 • sunt din mediul cultural și ajung la invitația unei instituții culturale împreună cu o persoană care îi însoțește;
 • participă la competiții sportive oficiale desfășurate pe teritoriul Ucrainei, sunt persoane însoțitoare;
 • sunt specialiști tehnici care ajung în Ucraina la invitația reprezentanților întreprinderilor ucrainene;
 • efectuează transportul celulelor stem hematopoietice pentru transplant;
 • sosesc pentru tratament la instituțiile medicale din Ucraina.

Persoanele care întrunesc condițiile de intrare în Ucraina urmează să prezinte la punctele de trecere a frontierei de stat rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării frontierei, într-o limbă de circulație internațională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

476
Tagurile:
tranzitarea Ucrainei, tranzitarea teritoriului, Ucraina
Tematic
Alertă de călătorie în Israel: Ce trebuie să știe moldoveni care vor să ajungă acolo
vopsele

Video: Elevii Liceului "Liviu Deleanu" dau culoare unui zid din Capitală

20
(reînnoit 16:37 27.09.2020)
Zidul Pieței Delfin din sectorul Buiucani, Chișinău prinde culoare: elevii Liceului "Liviu Deleanu" îl pictează astfel ca acesta să bucure ochiul trecătorilor.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Un grup de elevi de la Liceul "Liviu Deleanu" și de copii din vecinătate pictează un zid al Pieței "Delfin" (intersecția străzilor Alba Iulia și Liviu Deleanu) din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.

Profesorul liceul "Liviu Deleanu", Valentin Maslov, sub îndrumarea căruia copiii înfrumusețează zidul de piatră, a spus că tinerii pictori au ajuns la o înțelegere cu administrația Pieței Delfin. Aceasta le-a pus la dispoziție vopsele, iar elevii s-au angajat să decoreze zidul, pentru ca locatarii de aici să se simtă mai confortabil, să le placă să se odihnească și să vină la cumpărături aici.

Valentin Maslov spune că picturile elevilor vor rezista pe zid până la 15 ani.

"Eu cred că după ce o să pictăm acest perete, el nu o să fie doar un simplu perete, dar o să reprezinte o galerie de pictură unde locuitorii Chișinăului ar putea să le admirate și chiar să se fotografieze sau poate chiar să se desfășoare niște acțiuni culturale", a relatat profesorul Valentin Maslov corespondentului Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
culoare, zid, Liceu, elevi, delfin, piața
Тема:
Viața în Chișinău


Загрузка...
Oltea Boldureanu

Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

71
(reînnoit 18:19 27.09.2020)
Ascultați-vă organismul! Răcelile frecvente, tulburările de somn, sindromul oboselii cronice, durerile de cap frecvente, apariția erupțiilor cutanate, durerile musculare și articulare sunt cele mai frecvente simptome ale imunității scăzute.
Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor, a bacteriilor și a altor elemente care vă pot afecta starea de sănătate. Tocmai de aceea, este important să aveți o imunitate bună dacă vă doriți să vă mențineți mereu în formă.

Potrivit nutriționistului Oltea Boldureanu, stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. O persoană cu imunitate bună nu este predispusă la apariția anumitor boli.

"Stresul este un factor puternic de distrugere al organismului. În viața de zi cu zi apar diverse probleme, însă depinde de modul în care percepem stresul. Îl putem primi ca o ocazie de a crește sau o ocazie de a ne închide în sine și a ne îndepărta. Astfel, organismul se epuizează și apar diverse boli foarte complicate, cauzate de stres", a declarat în studioul Sputnik Moldova Oltea Boldureanu.

Totodată, organismul omului are nevoie de cure regulate de detoxifiere pentru un sistem imunitar de fier. Detoxifierea organismului înseamnă trecerea de la stilul alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate, la un stil alimentar echilibrat.

"Detoxifierea organismului este necesară fiecărui om, întrucât aceasta este, poate, singura soluție prin care putem purifica organismul de toxine într-un mod natural și eficient. Pentru a evita apariția bolilor cauzate de toxine, este indicat să aveți o dietă alimentară sănătoasă din care să nu lipsească în primul rând fructele (mere, grapefruit, lămâia, ș.a.) și legumele (usturoi, ceapă, sfeclă, țelina, varza). Eliminați din meniul zilnic consumul de lactate, gluten, zahăr și sare", a subliniat nutriționista.

De asemenea, Oltea Boldureanu a remarcat importanța consumului de apă fără de care nu putem elimina în mod eficient din organism toxinele ce afectează buna funcționare a sistemului imunitar. În același timp, nutriționista afirmă că orice exercițiu fizic poate ajuta la întărirea imunității astfel încât omul să se simtă plin de energie și vitalitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
stres, imunitate, detoxifiere


Загрузка...
Vladimir Putin

Premierul Armeniei l-a sunat pe Putin

0
Prim-ministrul Armeniei l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin pentru a discuta despre situația creată în zona Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi oficiali au discutat despre agravarea situației din zona de conflict din Karabahul de Munte, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

„La inițiativa părții armene, a avut loc o discuție telefonică între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pașinean. A fost abordat subiectul tensionării situației în zona conflictului Karabahului de Munte”, se spune în comunicat.

Putin și-a exprimat o îngrijorare față de reluarea confruntărilor militare de proporții în Karabahul de Munte.

Ambele părți au subliniat importanța depunerii tuturor eforturilor pentru a nu admite escaladarea situației în Karabah, iar cel mai important lucru este încetarea acțiunilor militare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Karabahul de Munte, razboi, Putin, Armenia


Загрузка...