Sediul Serviciului de Informații și Securitate (SIS)

SIS își sărbătorește aniversarea: Instituția dorește competențe sporite

93
(reînnoit 14:21 09.09.2020)
Angajații și veteranii organelor de securitate sunt felicitați de oficiali cu prilejul aniversării a 29 de ani de la fondarea instituției. Experții au concluzionat că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are nevoie de competențe sporite.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) aniversează astăzi 29 de ani de activitate. Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, le-a adresat cu acest prilej un mesaj de felicitare ofițerilor de securitate, subofițerilor, veteranilor și tuturor angajaților instituției. 

Totodată, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Ion Chicu au adresat mesaje de felicitare cu prilejul Zilei lucrătorilor din organele securităţii statului.

Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, le-a exprimat recunoștință celor care „de-a lungul timpului s-au dedicat profesiei de ofițer de informații, una în care succesele sunt datorate inclusiv discreției, fără a beneficia de onoruri sau apreciere publică, și au contribuit efectiv la menținerea statalității noastre în condiții deloc ușoare”.

SIS „a trecut prin multiple etape, urmând o cale complicată de transformare într-un serviciu modern de intelligence și de reorientare la noile provocări la adresa securității Republicii Moldova”, menționează în mesajul său Alexandr Esaulenco.

Evoluția serviciului presupune și „o schimbare continuă a mentalității și profilului ofițerului de informații”, iar efectivul SIS este actualmente „un organism viu care demonstrează standarde profesionale și morale înalte și este capabil să gestioneze și să țină la distanță riscurile și amenințările la adresa securității naționale”, mai spune directorul SIS.

În numele Parlamentului și al său personal, Zinaida Greceanîi le urează angajaților și veteranilor din securitate „noi succese în activitate, ascensiune în carieră, multă sănătate și bunăstare în familii”. Profit de ocazie pentru a le ura noi succese în activitate, ascensiune în carieră, multă sănătate și bunăstare în familii.

„Întreaga lor activitate, începând cu depunerea jurământului, reprezintă un exemplu de excelență, demonstrat în diverse situații dificile în toți cei 29 de ani de funcționare a serviciilor speciale ale Republicii Moldova”, spune președintele Parlamentului în mesajul său de felicitare.

„Cu ocazia celei de-a 29-a aniversări de la crearea serviciului special, sărbătorim alături de cei care servesc cu fidelitate și onestitate Republica Moldova”, spune în mesajul său premierul Ion Chicu.

Prim-ministrul le exprimă destinatarilor mesajului mulțumiri pentru activitatea pe care o desfășoară, le urează „sănătate, succese și noi realizări” și menționează că Guvernul „susține inițiativele de perfecționare a activității Serviciului de Informații și Securitate, pentru a anticipa eventualele destabilizări și riscuri la adresa statului”.

În cadrul unei festivități organizate astăzi la sediul SIS, și președintele Igor Dodon le-a adresat angajaților din securitate un mesaj de felicitare.

La eveniment au mai participat generalul Victor Gaiciuc, secretar al Consiliului Suprem de Securitate și consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, membri ai Cabinetului de Miniștri, alți invitați de onoare.

Experți în securitate apreciază că SIS are nevoie de competențe sporite

Mentionăm că, într-un comunicat de presă al SIS difuzat în ajun, pe 8 septembrie, este reprodusă o constatare a participanților la dezbateri publice în cadrul Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”, care acreditează ideea că instituției îi sunt necesare anumite competențe sporite: investigarea prin instituirea mandatului de securitate.

În cadrul conferinței menționate, participanții „au pus în discuție un spectru larg de subiecte apărute la nivelul mediului academic și al societății civile privind modalitățile de investigare prin instituirea mandatului de securitate”, experții menționând că „în majoritatea țărilor europene, serviciile de intelligence dispun de acest mecanism”, potrivit comunicatului de presă al SIS. Un asemenea mandat permite, potrivit sursei, „posibilitatea efectuării unor acțiuni specifice de culegere a informației doar în baza unei autorizări pe o perioadă mai îndelungată de timp, dar care au ca scop primordial asigurarea securității naționale”.

„SIS nu dispune de atribuții de urmărire penală și, ca urmare, în lipsa mandatului de securitate, capabilitățile tehnice nu pot fi folosite la instrumentarea cazurilor specifice relevante ce afectează securitatea naţională”, este rezumată în comunicatul de presă al SIS concluzia participanților la dezbateri.

Experții citați în comunicatul SIS au argumentat că, în prezent, în Republica Moldova măsurile speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal și doar după săvârșirea infracțiunii, dar scopul activității SIS ține, în primul rând, de prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri extra-procesual penale.

În cadrul conferinței, Alexandr Esaulenco „a evidențiat rolul și importanța pe care le poate avea acest mecanism inovator în asigurarea funcţionalităţii, flexibilităţii şi eficienţei Serviciului în procesul de asigurare a securității naționale”.

Directorul SIS a subliniat că un asemenea instrument atribuit instituției „nu poate fi catalogat drept o unealtă arbitrară” a SIS, deoarece activitatea instituției va putea fi supusă controlului parlamentar și celui judiciar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
competențe, SIS
Tematic
Știrile false cu privire la COVID-19: SIS vine cu un îndemn către cetățeni
Operațiune cu implicarea SIS și PCCOCS: Iată ce făcea în Moldova o grupare infracțională

Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională

83
(reînnoit 20:53 25.09.2020)
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat primele ipoteze despre cauzele izbucnirii incendiului de la Filarmonica Naționale ”Serghei Lunchevici.

Potrivit Laboratorului experimental antiincendiar care a efectuat cercetarea la fața locului s-a înaintat trei ipoteze.

”Prima ipoteză pre căutată  de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului”, anunța IGSU.

Amintim că incendiul la Filarmonică s-a declanșat ieri în jurul amiezii. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, pe la ora 16:20 incendiu a fost localizat de pompieri și salvatori, la lucrări participând efectivul de trupă și de comandă. Odată cu localizarea incendiului, pompierii au putut înainta în interiorul clădirii.

În total au intervenit 10 echipaje, dintre care trei autoscări. A fost antrenat un efectiv de aproape 60 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. La fața locului a fost prezentă și conducerea Inspectoratului, care a monitorizat și dirijat acțiunile pompierilor și salvatorilor.

Abia astăzi dimineața, la ora 10:05, angajații IGSU au anunțat lichidarea întotalitate a incendiului în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Filarmonică, incendiu
Tematic
Foto - Incendiu la Filarmonica Națională din Chișinău
Imagini VIDEO exclusive: Un pompier vorbește din sediul prefăcut în scrum al Filarmonicii
Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

424
(reînnoit 20:32 25.09.2020)
Maladiile cardio vasculare dețin întâietatea în topul mortalității în Republica Moldova. Despre cauzele și profilaxia lor aflați de la medicul cardiolog Gheorghe Manolache.
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusive și în Republica Moldova.

Potrivit medicului cardiolog Gheorghe Manolache, există mai multe tipuri de boli cardiovasculare, printre care bolile cardiace coronariene, cardiomiopatia, boli cardiace ischemice, boli cardiace hipertensive, boli cardiace inflamatorii și valvulopatii cardiace.

"În Republica Moldova, mii de oameni suferă de diverse maladii cardiovasculare. Cel mai frecvent se întâlnește infarctul miocardic și ictisul cerebral. Mulți moldoveni nu atrag atenție la primele simptome, nu consultă medicul, nu urmează tratamentul prescris de specialist și în consecință se aleg cu probleme foarte serioase sau chiar ajung la deces", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul cardiolog.

Gheorghe Manolache susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Un alt factor ar putea fi moștenirea genetică sau poluarea mediului ambiant. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

"Unii oameni își bat joc de sănătatea lor. Consumul excesiv de alcool, fumatul, modul sedentar de viață, alimentația incorectă, lipsa practicării unei activități fizice – toate acestea, mai devreme sau mai târziu, vor avea consecințe nefaste", a explicat el.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii nu vor fuma, vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterial, colesterolul crescut și diabetul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

424
Tagurile:
sănătate, boli cardiovasculare


Загрузка...
Концерт в зале филармонии.

Filarmonica din Chișinău: Îndrăgită, confortabilă și renumită

0
(reînnoit 23:39 25.09.2020)
Clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău a fost întotdeauna considerată una dintre cărțile de vizită ale Capitalei Moldovei, acest templu al artei a obținut faima departe de granițele țării noastre.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik, Irina CarușActuala clădire a Filarmonicii a fost mai întâi un circ: clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect al Chișinăului Mihail Cekerul-Kush, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Iar Filarmonica de Stat a Moldovei a fost constituită ca instituție în 1940. După Al Doilea Război Mondial, Filarmonica a primit un nou avânt, devenind treptat centrul vieții culturale al țării și principala sală de concerte din Chișinău.

Цирк в здании нынешней филармонии, межвоенный период
© Photo : Мой город Кишинев
Clădirea Filarmonicii de la Chișinău a fost inițial un circ al orașului.

Două decenii mai târziu, în anii 1960, clădirea a fost reconstruită. Lucrarea a fost supravegheată de talentatul arhitect moldovean Vladimir Voițehovski.

S-a decis nu numai renovarea sălilor mari și mici, ci și schimbarea fațadei: atunci intrarea principală a clădirii a fost decorată cu un portic cu șase coloane.

Filarmonica a dobândit un aspect solemn și monumental, rămânând în același timp confortabil și atractiv.

Putem spune cu certitudine că marele vedete de operă, de extradă și a artei simfonice au făcut primii pași în Filarmonica de la Chișinău. Aici au răsunat vocile Mariei Biesu și Mihail Munteanu, Nicolae Sulac și Tamara Ciobanu. Au evoluat ansamblurile „Joc”, „Flueraș”, „Lăutarii” și figuri proeminente ale culturii moldovenești - Timofei Gurtovoi, Veronica Garștea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinski, Nicolae Botgros.

De asemena, la Filarmonică au evoluat celebrele ansambluri de estradă „Noroc” și „Plai”, au cântat Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Maria Codreanu și Mihai Dolgan.

Colectivele filarmonice adesea plecau în turnee dar și, cu ospitalitatea tradițională moldovenească, primea oaspeți de renume mondial în templul artei: Dmitri Șostakovici, Aram Haciaturian, Tihon Hrennikov, Sveatoslav Rihter, Dmitri Oistrah, Mihail Rostropovici.

În 2003, Filarmonicii Naționale i s-a dat numele lui Serghei Lunchevici.

Mândria Filarmonicii Naționale moderne o reprezintă grupurile de renume mondial - Orchestra Simfonică și Corul Academic Doina, fondat în 1930.

Играет симфонический оркестр Национальной филармонии имени Сергея Лункевича
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. S. Lunchevici.

Din 2006, orchestra folclorică de muzică populară funcționează ca parte a Filarmonicii Naționale, iar din 2012 - grupul Millennium. Pe scenă cântă artiști moldoveni de renume: Constantin Moscovic, Sergiu Mușat, Anatoli Lapicus și Iuri Mahovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Chișinău, Filarmonica
Tematic
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională – Video
Foto - Ce a rămas din Filarmonica Națională: Îngrozitor


Загрузка...