Lei

Detalii despre ajutorul unic pe care-l vor primi pensionarii toamna aceasta

321
În situația în care indexarea cu un procent a pensiilor din 1 octombrie este criticată, fiind considerată prea mică, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a prezentat detalii despre majorarea făcută și ajutorul unic pe care-l vor primi pensionarii. 

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Indexarea pensiiilor cu un procent (1,07%) din 1 octombrie nu este impresionantă, dar majorarea s-a făcut reieșindu-se din actualele condiții economice dificile, a explicat deputatul socialist (PSRM) Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. 

Parlamentarul a relevat că, în aprilie, pensiile au fost indexate cu 4,8% și că astfel, din 2020, guvernarea actuală a reușit revenirea la mecanismul de indexare de două ori pe an a pensiei, care funcționa până în anul 2009.  

Indexările nu sunt mari, dar pensionarii sunt sprijiniți mai mult printr-un alt mecanism – prin acordarea unei indemnizații unice, a cărei valoare, împărțită la 12 luni, depășește banii din indexare, a arătat Vladimir Odnostalco.

Deputatul a precizat că peste 660 de mii de pensionari vor beneficia în octombrie de suportul unic de la stat în valoare de 900 de lei – este vorba despre persoanele ale căror pensii lunare sunt mai mici de 3.000 de lei.

În plus, peste 550 de mii din totalul celor 660 de mii de pensionari - cei cu pensii de până la 2.000 de lei – vor primi și suportul unic de 700 de lei, aprobat în ianuarie.

Aceasta înseamnă că beneficiarii de pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi în total un suport unic egal cu 1.600 de lei.

Un ajutor unic de 1.600 de lei înseamnă 133 de lei pe lună suplimentar la pensie. „Este mai mare ajutorul din indemnizatie, decat indexarea”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Pe 1 ianuarie 2002, valoarea medie a pensiei pentru categoria persoanelor cu pensii de până la 3.000 de lei lunar a constituit 1.468 de lei, a spus deputatul.

Vladimir Odnostalco s-a arătat nemulțumit de faptul că deputații de opoziție critică nivelul mic al indexării pensiilor, în situația în care ei, pe când se aflau la guvernare, n-ar fi făcut nici atât.

Parlamentarul socialist a menționat că nu este normal ca unii pensionari să primească pensii de 100 de mii de lei - echivalentul pensiilor a zeci de cetățeni și că formațiunea sa își propune să instituie un mecanism echitabil în domeniu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

321
Tagurile:
indexare, pensii
Tematic
Ion Chicu: Economia este afectată, dar pensiile și plățile sociale se achită
În cazul căror boli nu trebuie să te vaccinezi cu „Sputnik V”: Ce spune Ginzburg

În cazul căror boli nu trebuie te vaccinezi cu „Sputnik V”: Ce spune Ginzburg

108
(reînnoit 10:18 19.06.2021)
Iată ce spune directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg, despre cazurile când trebuie să evitați vaccinarea.

CHIȘINĂU, 19 iunie - Sputnik. Pacienții cu boli cardiovasculare, astm bronșic, hepatita C, cancer în remisie pot fi vaccinați împotriva coronavirusului cu Sputnik V, însă în cazul urticariei și conjunctivitei este imposibil dacă boala se află în faza acută, precum și în starea acută a oricărei alte boli, a declarat pentru RIA Novosti, directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg.

”Pacienții cardiaci cu patologie trebuie mai întâi vaccinați. Pentru că, dacă se infectează, se află în primul grup de risc - diabetici, pacienți bolnavi de inimă”, a spus Gunzburg.

În cazul urticariei și conjunctivitei aflată în stare acută, este interzis să se vaccineze, a spus Ginzburg. Orice afecțiune acută este o contraindicație, vă puteți vaccina abia după două săptămâni, a explicat el.

Pacienții cu cancer în remisie care nu primesc chimioterapie, de asemenea, pot fi vaccinați, a adăugat el.

În august 2020, Ministerul rus al Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat de Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamaleya”. A fost denumit „Sputnik V”. Tot în Rusia au fost create alte vaccinuri împotriva COVID-19 - „EpiVacCorona” din centrul „Vector” din Rospotrebnadzor și „KoviVak”, dezvoltat de Centrul Ciumakov al Academiei de Științe din Rusia. La începutul lunii mai, a devenit cunoscut despre înregistrarea celui de-al patrulea vaccin intern „Sputnik Light”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
boli, vaccin, Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova
Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău


Загрузка...
Anunț făcut de Maia Sandu

Schimbări radicale privind pensia moldovenilor din Italia: Anunț făcut de Maia Sandu

132
(reînnoit 09:52 19.06.2021)
Moldovenii care muncesc în Italia vor putea primi pensia de acolo și acasă, în Republica Moldova, dar și invers. Un acord în acest sens a fost semnat vineri de către Maia Sandu și ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de Facebook că în cadrul vizitei sale la Roma a reușit să semneze, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale.

Astfel, conform acestui document, moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia vor putea primi pensia din această țară și acasă, în Moldova. Totodată, acesta mecanism va funcționa și invers. Adică, moldovenii vor putea primi în Italia din Republica Moldova.

„Fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, va mai fi acordată pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională”, a scris Maia Sandu

Astfel, potrivit șefului statului, moldovenii vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul. În acest context, Maia Sandu i-a mulțumit ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, și echipelor ambelor țări pentru munca depusă în scopul finalizării acestui acord. Totodată, cei doi au anunțat continuarea consolidării relațiilor de colaborare bilaterale în domeniul protecției sociale și al muncii.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
moldoveni, pensie, Maia Sandu, Italia
Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei
Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite
Maia Sandu merge într-o vizită în Italia: Cu cine se va întâlni


Загрузка...