Video - Îmbucurător: Prețul la gaz ar putea scadă până la sfârșitul anului - Detalii

52
(reînnoit 13:48 08.09.2020)
Prețul la gaz ar putea să scadă până la sfârșitul acestui an. Asta a declarat președintele Consiliului de Administrație a Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit lui Ceban, instituția a reușit să economisească în acest an peste 187 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 8 sept- Sputnik. Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a prezentat într-o conferință de presă cum se formează prețul la gaz și a venit cu o veste bună: până la sfârșitul anului, tarifele se vor micșora. 

”Anul acesta am avut un an neordinar. Pe piața UE au fost foarte multe volume de gaz și iarna caldă și încă criza pandemică care a redus consumul în UE. În trimestrul al IV-lea sperăm că prețul va scădea, 100-115 dolari, dar putem spune că chiar în situația unui an greu, avem condițiile avantajoase de procurare a gazului pentru consumatorii moldoveni. Prețul mediu de procurare în 2020 va va fi 145 de dolari, am calculat după ce am transpune costurile și având cost majorat chiar la transport și plus devierile financiare. Tariful actual este de 4 420 la mie de metri cubi, iar tariful 4100 sau 4080 urmează. Evident că nu e bătut în cuie, dar e un pronostic pozitiv. Vom face tot posibilul să avem un tarif avantajos”, a menționat președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban

Cum se formează prețul final la gazele naturale pentru consumatorii

”Tariful mediu de furnizare pentru consumatorii finali reprezintă 4 420 de lei pentru o mie de m3, dar în funcție de nivelul de presiune tariful diferă. Astfel, 71% aparține prețului de procurare, 25,9% este tariful pentru distribuție, este o componentă destul de mare, restul componentelor sunt transport, furnizare și 6,1% reprezintă devierile financiare. Noi am găsit economii ca să menținem tariful la nivelul actual, am achitat 100% față de furnizori, am achitat antreprenorii, salariații și alți prestatori. Noi anul trecut l-a, trecut cu brio”, susține Vadim Ceban

Cum apar devierile financiare

”Noi lucrăm după metodologia aprobată de ANRE. În cazul în care venitul efectiv este mai mare decât cel reglementat și aprobat de ANRE înseamnă că noi suntem datori consumatorilor. În cazul în  care venitul efectiv este mai mic decât cel reglementat, astfel consumatorii sunt datori companiei. În februarie 2020, am ajuns la un consens cu ANRE ce ține de devierile financiare. Acum sperăm până la 1 octombrie să rezolvăm această problemă. Am agreat recuperarea treptată a devierilor. Astfel, acest 1 miliard 293 de milioane de lei nu va fi introdus în tarif, ci vor fi introduse treptat. Anul acesta prețul la gaz s-a ieftinit și asta nu se reflectă asupra tarifului. Deci, consumatorii nu trebuie să se sperie”, a menționat președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”.

Cum a reușit Moldovagaz să economisească peste 187 de milioane de lei. 

”Am început să facem reduceri începând cu consumuri tehnologice și pierderi în rețele, investiții și alte cheltuieli, în total avem 187,5 milioane de lei economii pe tot lanțul. Avem un indicator bun. Acest lucru ne-a oferit posibilitate să menținem tariful anul trecut”, a precizat Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a mai anunțat că Republica Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom, însă urmează să mai fie renegociat unul, care să fie valabil până în anul 2023.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
fonduri, cheltuieli, gaz
Tematic
Vadim Ceban: „Moldovagaz” a semnat contractul cu „Gazprom” - Iată ce urmează
Moldovagaz a anunțat când va scădea prețul la combustibilul albastru
Clopotul școlii

Cum vor activa școlile după 1 octombrie: Există neclarități

0
Ministerul Educației a anunțat că școlile „din toată țara”, inclusiv din raioanele și municipiile cu „Cod Roșu” pandemic, vor activa după 1 octombrie ca și până acum. Însă și comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au dreptul să intervină cu decizii.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Opinia publică a salutat introducerea de către autorități, din 1 octombrie, a mecanismului ce prevede instituirea diferențiată a codurilor pandemice „roșu”, „portocaliu” și „galben” la nivel local, în funcție de situația concretă dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială.

Totuși, există anumite neclarități în privința aplicării acestui mecanism: nu este limpede ce decizii vor fi luate de autoritățile centrale și cu ce decizii vor interveni comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică.

Este dificil de spus acum cât de mult va conta anume opinia comisiilor teritoriale – acestea trebuie să-și coordoneze deciziile cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

De exemplu, Ministerul Sănății a anunțat că școlile din raioanele și municipiile cărora le-a fost atribuit „Codul Roșu” vor activa după 1 octombrie ca și până acum, dar acest fapt nu este o certitudine, pentru că și comisiile teritoriale ar avea un cuvânt de spus.

Totodată, în cazul „Codului Roșu”, autoritățile centrale recomandă „ca măsură generală” „școli închise” și învățământ la distanță. Detalii vă prezentăm în continuare.  

Și primarul Ion Ceban a anunțat astăzi pe Facebook că școlile din Chișinău vor funcționa din 1 octombrie ca și până acum. Primarul a respins categoric zvonurile potrivit cărora instituțiile de învățământ își vor sista activitatea.  

Ministerul Educației: Școlile vor activa ca și până acum

Ministerul Educației a informat că, din 1 octombrie, în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”, „instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate” anterior, până la începerea anului de studii.

Totuși, în fraza următoare a comunicatului său de presă, ministerul adaugă că „ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ va fi coordonată în prealabil cu Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică”, potrivit hotărârii nr. 33/2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Pentru „Codul Roșu”, care înseamnă starea de urgență în sănătate publică, autoritățile centrale recomandă, între altele, „școli închise” și învățământ la distanță.  

Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă
Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă

Potrivit explicațiilor difuzate de Ministerul Sănătății, pentru „Codul Roșu”, atribuit în total unui număr de 26 de raioane și municipii, „măsurile generale recomandate” în această situație includ: „măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise (e-learning), interzicerea adunărilor în masă, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.)”.

Cum vor intra școlile în carantină

Ministerul Educației a precizat că „decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică”.

Tot Ministerul Educației a informat că „în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 - pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.”.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a subliniat că „înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea  instituțiilor  de învățământ,  instituțiilor  medico-sanitare,  instituțiilor  de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil de către Comisiile teritoriale de sănătate publică cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”.

Măsurile generale de prevenire a COVID-19 în vigoare după 1 octombrie

MSMPS a informat că, potrivit deciziei CNESP, după 1 octombrie rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:

„- Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;

- Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;

- Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) de ani  în afara  domiciliului  și  în  spațiile  publice  fără  necesitate  stringentă,  cu  excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;  deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;  deplasprilor pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată;  deplasărilor pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate;

- Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement;

- Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.”.

Cum vor fi stabilite codurile pentru unitățile administrativ-teritoriale

Reamintim că, pe 28 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis că, din 1 octombrie, unitățile administrativ-teritoriale vor fi în drept să declare codurile de alertă roșu, portocaliu sau galben de COVID-19 la nivel local și a publicat tabelul cu gradele de alertă pandemică ce corespund în prezent raioanelor și municipiilor.

Culoarea roșie este predominantă în respectivul tabel, iar „Codul Roșu”, atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică. 
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19 sunt atribuite la nivel teritorial în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, a explicat Ministerul Sănătății, comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
octombrie, școli
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni


Загрузка...
Incendiu în clădirea Filarmonicii

Iată câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii

29
Ministerul Finanțelor a precizat câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de Guvern.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie, s-au adunat peste 31 de mii de lei.

Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri. 

În data de 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum specialiștii au înaintat trei versiuni privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
finanțare, bani, Filarmonică
Tematic
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică
Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică


Загрузка...