Самолет АН-2

Luxul de altădată: Cum călătoreau moldovenii în secolul trecut din Capitală în provincie

1129
(reînnoit 07:45 08.09.2020)
Este greu de crezut, dar așa este, în secolul trecut locuitorii Moldovei putea să aleagă cu ce să călătorească din Capitală în raioane: în loc de autocar ei putea să ia avionul și să se deplaseze practic în fiecare centru raional și chiar în unele sate.

CHIȘINĂU, 8 sept- Sputnik. Astăzi pare incredibil că în secolul trecut, în Moldova sovietică, existau aerodromuri practic în toate regiunile și pasagerii puteau să se deplaseze pe calea aerului și să ajungă la destinație în orice colț al țării în 20-60 de minute.

Кукурузник.
© Sputnik / Селезнёв
"Кукурузник".

Din fostele aerodromuri, pe care atunci aterizau și decolau avioanele de mici dimensiuni AN-2, care erau poreclite "cucuruznic", astăzi nu a mia rămas nimic – au ajuns terenuri agricole pe care se cultivă porumb.

Cândva, cerul satelor noastre era brăzdat de avioane

În anii '60 - '70 ai secolului trecut, peste tot în Moldova puteai să citești următorul anunț: "Де ла Кишинэу плякэ ын фиекаре зи авиоане ын тоате райоане републичий. Билетеле се вынд ла аженция "Аэрофлот" - проспектул Ленин колц ку страда "28 юние". (De la Chișinău pleacă în fiecare zi avioane în toate raioanele republicii. Biletele se vând la agenția Aeroflot – bulevardul Lenin colț cu strada 28 iunie – n.n.).

Din Chișinău puteai să ajungi la Edineț, Lipcani, Târnova, Florești, Râbnița, Drochia, Taraclia, Ciadîr-Lunga, Cahul, Comrat, Leova. De asemenea, din capitala RSSM putea să zbori spre Cernăuți, Ucraina, în fiecare zi la ora 13:55.

Tinerilor de astăzi de la sate le este să-și imagineze că părinții și buneii lor putea să ajungă la Chișinău doar în câteva zeci de minute, fără a petrece ore întregi în microbuzele de cursă. Astăzi aceste curse de avion nu mai sunt rentabile. Banii sunt mai importanți decât interesele și confortul oamenilor.               

Apropo, aparatul de zbor AN-2, care în popor este poreclit "cucuruznic" mai este produs astăzi în Republica Populară Chineză și este folosit pe larg în agricultură și în alte scopuri.

Modelul a ajuns în cartea recordurilor Ginise ca unicul în lume care este produs de mai bine de 70 de ani.

Câteva file de istorie

În Chișinău, în data de 19 septembrie 1944, a fost adusă prima partidă de aparate de zbor PO-2 și a fost creată escadrila moldovenească a Aeroflotului.

Pe lângă cele 15 avioane de model PO-2, care zburau pe curse interne și care serveau gospodăria agricolă, au mai fost aduse două LI-2, care zburau pe curse spre Moscova, în câteva orașe din Ucraina și la casele de odihnă și stațiunile balneare din Caucaz și de pe litoralul Mării Negre.

La începutul anilor '60 ai secolului trecut, la Chișinău a fost construit noul aeroport care avea o pistă de pe care puteau decola și ateriza avioane cu turbină cu gaz. În același timp, la Bălți era amplasat un aeroport mai mic, pentru curs locale cu destinații în Moldova și URSS, dar și pentru aparatele de zbor folosite în gospodăria agricolă.

În 1965 întreprinderea ce gestiona domeniul aviatic a obținut statutul de direcție – Direcția Aviației Civile și în gestiunea ei intrau deja noile aparate de zbor AN-2, AN-10, AN-12, AN-24, care decolau și aterizau atât la Chișinău, cât și la Bălți.

O secvență din filmul lui Mihail Calic "Колыбельная" (Cântec de leagăn), care a fost turnat în 1959, arată de sus zona centrală a orașului Chișinău din acele vremuri, bulevardul Lenin, astăzi bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, aterizarea avioanelor sediul vechiului aeroport.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1129
Tagurile:
URSS, RSSM, curse, aviatie, Chisinau, Aeroprot
Gheorghe Arpentin

Ziua Națională a Vinului surprizele ediției din 2020

55
(reînnoit 19:43 01.10.2020)
Ediția a XIX-a a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” se va desfășura pe 3 și 4 octombrie. Evenimentul va fi marcat diferit în acest an. Iată ce surprize au pregătit organizatorii.
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției a XIX-a

Din cauza pandemiei, Ziua Națională a Vinului va deveni în acest an un eveniment mai mult virtual. Toți cei interesați sunt îndemnați să urmărească pagina web wineday.wineofmoldova.com și paginile de Facebook și Instagram „Wine of Moldova”, unde vor putea urmări LIVE un program deosebit, dedicat sărbătorii.

"Am pregătit un program special la care toți doritorii vor putea participa online. La ora 10:00 vom transmite LIVE ceremonia de inaugurare oficială a Zilei Naționale a Vinului. Cu începere de la ora 19:00 puteți urmări un webinar de excepție la care vor participa jurnaliști, somelieri și degustători de talie mondială. Oaspeții vor participa la o degustare transcontinentală online a Vinului Moldovei", a relatat pentru Sputnik direcotrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Dacă în anii precedenți în Piața Marii Adunări Naționale erau organizate diverse concerte, degustări de vinuri, dansuri și târguri, atunci în acest an vizitatorii vor avea parte de o sărbătoare mai modestă.

Astfel, pe parcursul zilelor de sărbătoare, în Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului se vor desfășura două expoziții deosebite, dedicate celor mai selecte vinuri moldovenești. De asemenea, oaspeții vor putea surprinde cele mai frumoase momente la un stand deosebit  - Zona Foto "Eu deVIN sărbătoare".

Mai mult, Gheorghe Arpentin a menționat că aproximativ 17 vinării din Republica Moldova au pregătit programe artistice speciale cu prilejul sărbătorii. Cei care doresc să-și petreacă timpul cu un pahar de vin moldovenesc și bucate tradiționale ar trebui să facă rezervare din timp. De asemenea, în unele rețele comerciale vor fi reduceri la sticlele cu vinuri moldovenești, iar cumpărătorii vor avea ocazia să procure cele mai gustoase soiuri de vin la un preț accesibil.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
vin, online, sărbătoare, 2020, Ziua Vinului


Загрузка...
COVID-19

Principala greșeală pe care o comit cei infectați cu COVID-19

285
Un specialist rus a explicat ce trebuie să evitați să faceți în cazul în care v-ați infectat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Autotratamentul este principala greșeală pe care o comit cei infectați cu coronavirus, consideră șeful departamentului de microbiologie a infecțiilor latente de la Institutul Gamalei, Victor Zuev, citat de RIA Novosti. Savantul i-a îndemnat pe cei care au contractat COVID-19 să apeleze la ajutorul medicilor. 

„Dacă vă simțiți rău sau dacă nu puteți merge la spital, atunci sunați medicul și ascultați ce vă spune”, sfătuiește Zuev.

Potrivit specialistului, principalul simptom al coronavirusului este lipsa mirosului. În același timp, medicul subliniază că acest lucru poate vorbi și despre gripă sau infecții respiratorii acute.

„Acestea toate sunt virusuri pneumotrope care afectează sistemul respirator”, a explicat virologul.

Potrivit Universității americane Johns Hopkins, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este de aproape 34 de milioane în întreaga lume.

În Moldova, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a depășit 53 de mii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

285
Tagurile:
COVID-19, infectați, greșeală
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Vaccinul împotriva COVID-19: Centrul „Vector” a finalizat studiile clinice


Загрузка...
Ursula von der Leyen

UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

0
(reînnoit 21:58 01.10.2020)
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra, UE
Tematic
Crimă şocantă la Londra: Adolescent înjunghiat mortal în plină zi


Загрузка...