Țevi de scurgere. Imagine simbol

Epopeea mirosului urât: Unii antreprenori vor fi debranșați de la rețeaua de canalizare

64
(reînnoit 16:44 07.09.2020)
Unii agenți economici din Capitală riscă să fie deconectați de la rețeaua publică de canalizare, dacă vor admite abateri. Despre aceasta a anunțat primarul general al Chișinăului, Ion Ceban.

CHIȘINĂU, 7 sept- Sputnik. Edilul-șef al Capitalei, Ion Ceban, susține că în unele zone ale orașului persistă mirosul urât în continuare, iar de vină s-ar face unii antreprenori. 

 Ceban spune că, dacă situația nu se va schimba, atunci agenții economici vinovați vor fi debranșați de la rețeaua de canalizare. Săptămâna trecută doi antrenori au fost deja deconectați, pentru că au admis abateri.

”Am făcut aviz celorlalți agenți economici ce au depășit normele de poluare. Controalele inopinate și procesul de preluare a probelor vor continua. Am cerut ca rapoartele să fie publicate odată la 3 zile”, a precizat Ion Ceban.

Responsabilii de la „Apă-Canal Chișinău” vor remite prescripții în adresa agenților economici ca să înlăture toate neconformitățile la deversarea apelor uzate în rețeaua publică de canalizare. De asemenea, se va solicita prezentarea soluției tehnice pentru montarea stațiilor proprii de epurare sau de preepurare a apelor uzate. Ceban a propus ca până în luna iulie a anului viitor toți agenții economici care revarsă apă uzată industrială în canalizarea publică să aibă instalate stații de preepurare. 

Cei de la „Apă-Canal Chișinău” urmează să inspecteze rețelele de canalizare interioare și procesul tehnologic al agenților economici. Va fi actualizată carta tehnică și vor fi semnate contracte noi. În caz de necesitate, se vor face debranșări de la apă și canalizare. 

Anterior, reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că mirosul urât din Chișinău a apărut din cauza apelor reziduale revărsate de unii agenți economici în rețeaua de canalizare.

Atunci, Ion Ceban a declarat că funcționarii care se fac vinovați de acestă situație vor fi eliberați din funcţii, iar agenții economici vor fi sancţionaţi, în cazul în care se va demonstra că mirosul în oraș a reapărut din cauza lor. Mai mult, edilul-șef spunea că s-a depus mult efort pentru a rezolva problema mirosului neplăcut emanat de staţia de epurare și nu va fi admis ca problema să revină, iar oamenii să sufere din cauza mirosului insuportabil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
primar, stații de epurare, miros urât
Tematic
Primarul Ion Ceban vrea să-i învețe minte pe unii agenți economici: Iată cine sunt aceștia
Mirosul neplăcut de la stația de epurare: Din ce cauză a reapărut - iată ce spune Ceban
Gheorghe Arpentin

Ziua Națională a Vinului surprizele ediției din 2020

49
(reînnoit 19:43 01.10.2020)
Ediția a XIX-a a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” se va desfășura pe 3 și 4 octombrie. Evenimentul va fi marcat diferit în acest an. Iată ce surprize au pregătit organizatorii.
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției a XIX-a

Din cauza pandemiei, Ziua Națională a Vinului va deveni în acest an un eveniment mai mult virtual. Toți cei interesați sunt îndemnați să urmărească pagina web wineday.wineofmoldova.com și paginile de Facebook și Instagram „Wine of Moldova”, unde vor putea urmări LIVE un program deosebit, dedicat sărbătorii.

"Am pregătit un program special la care toți doritorii vor putea participa online. La ora 10:00 vom transmite LIVE ceremonia de inaugurare oficială a Zilei Naționale a Vinului. Cu începere de la ora 19:00 puteți urmări un webinar de excepție la care vor participa jurnaliști, somelieri și degustători de talie mondială. Oaspeții vor participa la o degustare transcontinentală online a Vinului Moldovei", a relatat pentru Sputnik direcotrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Dacă în anii precedenți în Piața Marii Adunări Naționale erau organizate diverse concerte, degustări de vinuri, dansuri și târguri, atunci în acest an vizitatorii vor avea parte de o sărbătoare mai modestă.

Astfel, pe parcursul zilelor de sărbătoare, în Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului se vor desfășura două expoziții deosebite, dedicate celor mai selecte vinuri moldovenești. De asemenea, oaspeții vor putea surprinde cele mai frumoase momente la un stand deosebit  - Zona Foto "Eu deVIN sărbătoare".

Mai mult, Gheorghe Arpentin a menționat că aproximativ 17 vinării din Republica Moldova au pregătit programe artistice speciale cu prilejul sărbătorii. Cei care doresc să-și petreacă timpul cu un pahar de vin moldovenesc și bucate tradiționale ar trebui să facă rezervare din timp. De asemenea, în unele rețele comerciale vor fi reduceri la sticlele cu vinuri moldovenești, iar cumpărătorii vor avea ocazia să procure cele mai gustoase soiuri de vin la un preț accesibil.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
vin, online, sărbătoare, 2020, Ziua Vinului


Загрузка...
COVID-19

Principala greșeală pe care o comit cei infectați cu COVID-19

263
Un specialist rus a explicat ce trebuie să evitați să faceți în cazul în care v-ați infectat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Autotratamentul este principala greșeală pe care o comit cei infectați cu coronavirus, consideră șeful departamentului de microbiologie a infecțiilor latente de la Institutul Gamalei, Victor Zuev, citat de RIA Novosti. Savantul i-a îndemnat pe cei care au contractat COVID-19 să apeleze la ajutorul medicilor. 

„Dacă vă simțiți rău sau dacă nu puteți merge la spital, atunci sunați medicul și ascultați ce vă spune”, sfătuiește Zuev.

Potrivit specialistului, principalul simptom al coronavirusului este lipsa mirosului. În același timp, medicul subliniază că acest lucru poate vorbi și despre gripă sau infecții respiratorii acute.

„Acestea toate sunt virusuri pneumotrope care afectează sistemul respirator”, a explicat virologul.

Potrivit Universității americane Johns Hopkins, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este de aproape 34 de milioane în întreaga lume.

În Moldova, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a depășit 53 de mii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

263
Tagurile:
COVID-19, infectați, greșeală
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Vaccinul împotriva COVID-19: Centrul „Vector” a finalizat studiile clinice


Загрузка...
Rusia și Moldova

Ion Chicu a discutat la telefon cu Mihail Mișustin

11
(reînnoit 22:04 01.10.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție telefonică cu omologul său rus Mihail Mișustin. Cei doi oficiali au vorbit despre Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat astăzi, precum și despre împrumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Ion Chicu și Mihail Mișustin au vorbit despre relațiile dintre Rusia și Moldova și au apreciat faptul că acestea s-au îmbunătățit.

În context, cei doi premieri s-au referit la Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat astăzi. Acesta constituie „o oportunitate pentru impulsionarea relațiilor comercial-economice și de parteneriat strategic dintre ambele state”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat și descpre situația epidemiologică și posibilitatea livrării vaccinului rusesc Republicii Moldova. 

„Premierul Chicu a mulțumit omologului rus pentru susținerea oferită de Guvernul Federației Ruse în timpul pandemiei, remarcând suportul logistic, dar și livrarea echipamentului medical necesar pentru combaterea COVID-19. În context, premierii au abordat aspectele practice ce țin de livrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația instituțiilor internaționale”, menționează Guvernul. 

La rândul său, Mihail Mișustin a reiterat intenția Moscovei de a oferi sprijin financiar nerambursabil agricultorilor moldoveni care au suferit pierderi în urma secetei din acest an.

 Ministerul Finanțelor a deschis un cont trezorerial pe care vor fi acumulate mijloace financiare din partea Federației Ruse și altor parteneri externi ai Republicii Moldova.

De asemenea, premierul rus a spus că se vor face eforturi pentru a extindere lista companiilor moldovenești care au dreptul să exporte în Federația Rusă.

Mai mult, Mișustin și Chicu au discutat despre contractarea creditului rus în valoare de 200 de milioane de euro. În scurt timp vor fi definitivate ultimele aspecte ale acordului de împrumut, astfel încât să poată fi semnat în scurt timp. 

Mâine urmează să se desfășoare ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. În cadrul acestuia vor fi abordate un șir de subiecte de pe agenda bilaterală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Mihail Mișustin, Ion Chicu
Tematic
Ion Chicu va discuta astăzi cu Mihail Mișustin despre creditul de la Federația Rusă
Mihail Mișustin, despre activitatea Guvernului, coronavirus și un vis din copilărie


Загрузка...