Prima ședință din sesiunea toamnă-iarnă a Parlamentului

Săptămână fierbinte în Parlamentul Republicii Moldova: Vezi ce se va întâmpla

221
(reînnoit 10:15 07.09.2020)
Deputații în Parlamentul Republicii Moldova revin pentru prima ședință din sesiunea toamnă iarnă în această săptămână.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Prima ședință a Parlamentului din sesiunea toamnă iarnă va avea loc în această săptămână. Chiar de la prima ședință, deputații vor dezbate mai multe proiecte înaintate de Guvernul Republicii Moldova.

Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu după ședința de luni dimineață cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Potrivit prim-ministrului, deputații urmează să supună votului pachetul de amendamente legislative legate de programul nou cu Fondul Monetar Internațional.

„Aici în mod special remarc rectificarea bugetului de stat. O rectificare care vine să ajusteze principalii indicatori bugetari la evoluția indicatorilor economici. Vorbim aici de unele realocări, redistribuiri a mijloacelor financiare”, a declarat prim-ministrul.

Chicu spune că va fi suplimentat bugetul pentru educație cu aproape 140 de milioane de lei. Din această sumă, 105 milioane vor fi alocați pentru salariile suplimentare pedagogilor, care activează după un regim special în condiții de pandemie. Restul banilor, aproximativ 31 de milioane vor fi distribuiți pentru dotarea instituțiilor de învățământ cu substanțe și echipamente de protecție anti-epidemică.

În rectificarea bugetului de stat este inclusă și suplimentarea suportului uni pentru pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care primesc sub trei mii de lei. În loc de 700 de lei, bugetate inițial, Guvernul a propus suma de 900 de lei.

„Diferența aceasta de 200 de lei, pentru cele 660 de mii de persoane care primesc pensii sau alocații mai mici de 3 mii de lei, ar însemna o indexare efectivă de la 1 octombrie, cu peste 3%”, a precizat premierul.

Chicu mai spune că Guvernul va încerca să identifice sume suplimentare pentru categoria de persoane cu venituri mici, iar acest lucru ar fi posibil în cazul în care Republica Moldova ar reuși să obțină creditul din partea Federației Ruse.

Tot în rectificarea bugetului de stat urmează a fi incluse unele alocații pentru unele localități din preajma Chișinăului care asigură recepționarea deșeurilor solide.

În afară de rectificarea bugetului de stat, deputații vor trebui să dezbată și alte amendamente cum ar fi înăsprirea pedepselor pentru corupție, dar și pachetul agricol aprobat în ședința Guvernului. Pachetul include subvenționarea dobânzilor la credite, inclusiv cele angajate anterior, dar și subvenționarea din contul TVA a impozitului funciar și a plăților fiscale aferente salariilor pentru agricultori. În pachet mai este inclus și moratoriul asupra controalelor fiscale și alte măsuri pentru susținerea agricultorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
Guvernul, Legi, Parlamentul, Deputați
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Italiei: Ce au discutat cei doi șefi de stat

26
(reînnoit 17:52 18.06.2021)
Maia Sandu se află în prezent într-o vizită oficială în Italia. Șeful statului a reușit deja să se întâlnească cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Șeful statului Maia Sandu a avut o întrevedere oficială cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre relațiile dintre cele două state. Despre acest lucru a anunțat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Am făcut un schimb de păreri despre situația politică din Republica Moldova în perioadă electorală curentă, accentuând că prioritatea noastră este ca scrutinul să fie unul liber și corect. În ceea ce privește pandemia Covid-19, am menționat că mizăm pe deschiderea autorităților italiene în sensul simplificării condițiilor de călătorie a cetățenilor noștri în Italia, inclusiv în baza unui certificat recunoscut de statele membre ale UE”, a scris Maia Sandu.

Totodată, cei doi șefi de stat au abordat și subiectele legate de comunitatea de moldoveni din Italia și probleme cu care se confruntă diaspora. Maia Sandu a menționat că i-a mulțumit partenerilor italieni pentru finalizarea negocierilor unui document, mai exact Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană.

„Am vorbit cu domnul Matarella și despre relațiile economice și comerciale dintre țările noastre, dezvoltate pe parcursul celor 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și despre posibilitatea de a le amplifica și de a extinde domeniile de interes investițional. Mai multe investiții înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe contribuții bugetare, deci și o țară mai bogată”, a adăugat Sandu.

În context, președintele Republicii Moldova a precizat că a invitat omologul său italian să viziteze țara noastră.

Precizăm că Maia Sandu a mers în cea de-a șasea vizită oficială de la preluarea mandatului de președinte, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
președinde, Italia, Vizită oficială, Maia Sandu


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Numărul cazurilor de infectare, din nou în creștere

42
(reînnoit 17:47 18.06.2021)
Numărul cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 este din nou în creștere. Asta arată datele Ministerului Sănătății, publicate astăzi pe site-ul instituției.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 60 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, cu trei mai multe în comparație cu ziua de joi. Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus în țara noastră a ajuns la 256 054.

Din numărul total de infectări, două sunt de import. Numărul de teste efectuate – 6 023, dintre care 1 163  de au fost teste Rapid – Antigen. 

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 154 de pacienți, dintre care 43 se află în stare extrem de gravă, iar 9 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

De asemenea, 82 de persoane au fost vindecate. În total, 249 066 de cetățeni au fost tratați de COVID-19.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit trei persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Cei care au pierdut lupta cu boala au între 77 și 85 de ani. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 6 165 de oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Încă trei moldoveni au fost răpuși de COVID: Câte cazuri noi s-au confirmat
Avertizările epidemiologilor se adeveresc: Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere


Загрузка...