Coronavirus în Germania

În ce condiții cetățenii Moldovei pot intra în Germania - restricții din cauza COVID-19

210
(reînnoit 14:54 06.09.2020)
În prezent, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Germania doar dacă au motive bine întemeiate și care pot fi argumentate/certificate la intrarea pe teritoriul german. Tranzitarea teritoriului german se permite în condiţiile în care nu există căi alternative.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Ambasada Republicii Moldova în Germania a explicat în ce condiții moldoveni pot intra acum pe teritoriul statului respectiv.

Autorităţile Germaniei mențin în continuare restricțiile la intrarea cetățenilor moldoveni, din cauză că Republica Moldova se află pe lista statelor cu risc înalt de răspândire a COVID-19.

La ora actuală, cetățenii Republicii Moldova pot călători în Germania doar dacă au motive bine întemeiate și care pot fi argumentate/certificate la intrarea pe teritoriul Germaniei.

Astfel, moldovenilor li se permite intrarea în Germania dacă fac dovada următoarelor acte și situații:

a) permis de ședere/domiciliu legal;

b) contract de muncă în domenii importante precum cele ale sănătății, industriei alimentare, transportului de mărfuri;

c) reuniune familială (soţ/soţie/copii). Pentru reîntregirea familiei, ca măsură primară este nevoie să fie respectată procedura legală, realizată prin misiunile diplomatice ale Republicii Federale Germania acreditate în străinătate;

d) tratament medical, dacă există confirmare de la doctor şi dacă viața pacientului este în pericol;

e) studii, în cazul în care instituția de învățământ insistă asupra prezenţei fizice a elevului/studentului, având în vedere trecerea temporară la regimul online de învățământ.

Prerogativa de a decide admiterea sau refuzul intrării pe teritoriul Republicii Federale Germania aparține exclusiv ofițerului de frontieră.

Testul COVID-19 în Germania

Persoanele care sunt admise pe teritoriul Germaniei au obligația să se supună testării pentru verificarea infecției COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosire. Alternativa presupune în mod automat autoizolarea la domiciliu pentru 14 zile.

Testarea la COVID-19 poate fi efectuată în Germania direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate. Dacă testarea are loc la momentul sosirii în Germania, se dispune măsura autoizolării până la primirea rezultatului testului.

Persoanele care vin din „zone de risc”, precum a fost calificată și Republica Moldova, la intrarea în Germania sunt obligate să completeze o fișă epidemiologică/formular de localizare.

În Germania, fiecare subiect al federației poate impune măsuri restrictive adiționale sau poate decide anumite măsuri de relaxare a regulilor.

Regulile de conduită, restricțiile sau măsurile de relaxare la nivel de land federal pot fi consultate pe pagina Cancelariei federale (www.bundesregierung.de).

Tranzitarea teritoriului german se permite în condiţiile în care nu există căi alternative şi dacă există consimţământul statelor de tranzit pe linia de retur.

Cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie de urgență ce vizează accidente, decese sau alte circumstanțe care pot pune în pericol viața sau sănătatea, pot apela la telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova din Berlin: +4917645813159. La acest număr nu se fac programări și nu sunt oferite consultații privind serviciile consulare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

210
Tagurile:
Germania, cetățenii Republicii Moldova
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (985)
Tematic
COVID-19: Foarte multe cazuri noi și 16 decese au fost anunțate astăzi
Va fi deschisă o secție de terapie intensivă pentru copiii cu forme grave de COVID-19
Ne vaccinăm împotriva COVID-19 sau suportăm boala: Ce spun specialiștii
L'Altare della Patria a Roma

Italienii votează! Alegeri și referendum în același timp

18
(reînnoit 13:26 20.09.2020)
Italienii participă astăzi și mâine la un referendum, care se desfășoară concomitent cu alegerile locale din şapte regiuni. În cadrul plebiscitului este consultată populația cu privire la revizuirea Constituției.

CHIȘINĂU, 20 sept. - Sputnik. Referendumul privind revizuirea Constituției fusese programat iniţial pentru luna martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei. În cadrul acestuia cetățenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord să fie redus numărul deputaților de la 945 la 600. 

Dacă amendamentul constituțional va fi aprobat prin vot, Camera Deputaţilor de la Roma va avea începând cu următoarea legislatură 400 de membri, faţă de 630 cât sunt în prezent, în timp ce Senatul va avea 200, faţă de 315 cât sunt la ora actuală. 

Circa 51 de milioane de italieni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele două zile ale referendumului, care va fi al şaselea din istoria Republicii Italiene, după cele desfăşurare în anii 2001, 2006 şi 2016. Nu va exista un cvorum de participare, aşadar referendumul va fi validat indiferent de rata prezenţei la urne.

În favoarea acestei reforme a pledat în mod special formaţiunea de guvernământ Mişcarea Cinci Stele (M5S), menţionând necesitatea reducerii costurilor şi a eficientizării instituţiilor, în contextul în care în prezent ''Italia are un parlamentar la fiecare 63.000 de locuitori, proporţia cea mai ridicată în Europa''. Dacă ''Da'' va ieşi câştigător la referendum, în legislativ vor fi accelerate dezbaterile politice, care în prezent se prelungesc din cauza numărului mare de amendamente pentru proiectele de lege prezentate, şi vor fi realizate anual economii de circa 100 de milioane de euro, explică formațiunea.

Reforma este susţinută de asemenea de Partidul Democrat (PD - de centru-stânga) şi de partidul de stânga Liberi şi Egali, formaţiuni din coaliţia guvernamentală, dar şi de formaţiunea ultranaţionalistă Fraţii Italiei şi Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.

În schimb, cei care se opun reducerii numărului de parlamentari susţin că economiile nu vor fi atât de mari şi cred că va fi afectată reprezentativitatea legislativului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
Alegeri, alegeri, referendum, Italia
Tematic
Expert: Sunt sau nu șanse ca Moldova să semneze înainte de alegeri un nou acord cu FMI
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Lidia Kulikovschi

Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

14
(reînnoit 12:46 20.09.2020)
Chiar dacă unii consideră că au trecut demult vremurile în care cărțile se citeau cu ardoare, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că și tinerii de azi sunt pasionați de lectură.
Ce cărți preferă să citească actuala generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor. De această părere este una dintre cele mai cunoscute specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris și circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le caută copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

Lidia Kulikovschi menționează că tinerii citesc nu doar cărți tipărite. Ia amploare un nou trend - de a citi cărți electronice pe aplicații mobile. 

"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. Ea consideră că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii, așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului, "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
tineri, bibliotecă, cărți
Tematic
Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație


Загрузка...