Oameni

Numărul angajaților a scăzut în Moldova: Câți lucrează în agricultură și câți în servicii

89
(reînnoit 11:36 06.09.2020)
În sectorul agricol activau vara aceasta 23% din totalul persoanelor ocupate, iar în sectorul serviciilor – peste 55%. S-au redus forța de muncă și rata populației ocupate, dar și numărul șomerilor. Munca angajaților a fost afectată puternic de pandemia COVID-19.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Numărul cetățenilor care constituie „forța de muncă” a Republicii Moldova, precum și rata populației ocupate în câmpul muncii au scăzut în perioada lunilor aprilie-iunie 2020, comparativ cu trimestrul doi al anului trecut.

Calcule pe calculator
© Sputnik / Алексей Никольский

În iunie 2020, populația activă, care include populația ocupată în câmpul muncii plus șomerii, a constituit 857,7 mii de persoane – un număr în descreștere cu 9% față de situația din iunie 2019 (943 mii), potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

Populaţia ocupată în câmpul muncii a constituit 821,5 mii de persoane la sfârșitul lunii iunie 2020, în scădere cu 8,8% față de trimestrul II al anului 2019 (901,1 mii).

Totodată, BNS raportează și o scădere cu aproape 10.000 de persoane a numărului de șomeri.

Numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internațional al Muncii (BIM), a fost la sfârșitul lunii iunie 2020 de 36,2 mii, în timp ce în trimestrul II al anului 2019 constituia 42 de mii.

Şomajul afectează într-o proporţie mai mare bărbații, cărora le revine 60,4% din totalul numărului de șomeri, şi persoanele din mediul urban (58,2% din total).

În cadrul forței de muncă, ponderea bărbaților este de 52,6%, iar a femeilor – de 47,4%. Ponderea persoanelor economic active din mediul rural constituie 55,4%, iar a celei din mediul urban - 44,6%.

Peste 188 de mii de persoane au activat în sectorul agricol în lunile aprilie-iunie curent, ceea ce constituie 22,9% din totalul persoanelor ocupate.

În activitățile non-agricole au fost ocupate 633,5 mii persoane, numărul acestora fiind în descreștere cu 10% față de trimestrul II din 2019 (703,8 mii).

Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 14,7% (în trimestrul II din 2019 – 14,5%), iar în construcții - 7% (în 2019 - 7,1%).

Numărul persoanelor ocupate în industrie (120,4 mii) a fost în scădere față de nivelul trimestrului doi al anului trecut cu 7,8%).

Numărul persoanelor ocupate în construcții a constituit 57,9 mii în trimestrul doi al anului 2020, fiind cu 9,8% mai mic față de indicatorul corespunzător din 2019.

În sectorul servicii au activat 455,1 mii de moldoveni în aprilie-iunie 2020, ceea ce constituie   55,4% din totalul persoanelor ocupate. Numărul persoanelor ocupate în sfera serviciilor a fost în descreștere cu 10,6% față de trimestrul II din 2019.

Peste 217 mii de moldoveni (fiecare a zecea persoană în vârstă de 15 ani și peste) au declarat că munca le-a fost afectată de pandemia COVID-19 în intervalul lunilor aprilie-iunie 2020.

Din numărul total, 7% au declarat că au devenit inactivi pe piața muncii din cauza pandemiei.

Numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar în aprilie-iunie nu au lucrat deloc este de 163 de mii de persoane – aceasta înseamnă o rată a inactivității de 8 ori mai mare, comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2019.
Impactul pandemiei asupra situației la locul de muncă s-a manifestat în principal prin: întreruperea ori sistarea activității, prestarea muncii la domiciliu, trecerea la programul de lucru parțial, reducerea orelor de muncă efectiv lucrate, precizează BNS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
servicii, agricultură, angajati, Moldova
Tematic
Suplimente la salarii și bani pentru dezinfectanții necesari școlilor: Decizia Guvernului
De astăzi, salarii mai mari pentru angajații sistemului medical: Cu cât cresc lefurile
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

De ce a scăzut numărul de cazuri noi de COVID-19: Cum explică specialiștii acest lucru

291
(reînnoit 19:07 15.06.2021)
Numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut considerabil în ultima vreme, iar epidemiologii explică acest lucru prin faptul că și în alte state numărul de cazuri s-a redus, iar situația epidemică din țară este influențată și de cazurile de import care se înregistrează.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Epidemiologul Angela Paraschiv susține că scăderea numărului de cazuri în țara noastră se datorează ameliorării situației epidemice și în alte state, deoarece virusul nu mai vine din exterior. Un alt factorul care a influențat acest lucru este și vremea de afară și faptul că timpul cald nu este unul favorabil pentru virus. Totodată, specialistul susține că toamna putem să ne așteptăm la o creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19. 

„Republica Moldova întotdeauna a fost influențată de situația epidemiologică din exteriorul țării și noi am văzut că în majoritatea statelor a scăzut numărul de cazuri. Același lucru s-a înregistrat și în Republica Moldova, a scăzut numărul de infectări. Totodată, intensificarea măsurilor de protecție în luna martie, acea stare de urgență care a fost instaurată a avut la fel un impact pozitiv asupra situației epidemice”, a precizat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Paraschiv a precizat în cadrul conferinței săptămânale de la ANSP că deocamdată doar în cazul medicilor vaccinul și-a arătat eficiența și asta pentru că 90 la sută dintre lucrătorii medicali din țară sunt imunizați și cu cea de-a doua doză. În acest context, epidemiologul a îndemnat oamenii să se vaccineze masiv pentru a forma imunitatea colectivă cât mai curând posibil.

În cadrul conferinței s-a menționat că deocamdată analizele de laborator nu au confirmat prezența tulpinei indiene în țara noastră, dar specialiștii sunt siguri că în curând acesta și-ar putea face apariția, iar respectarea măsurilor de protecție rămâne strict necesară, deoarece tulpina delta este mult mai contagioasă.

„În momentul în care în lume se răspândește tulpina delta, exista foarte mare probabilitate ca și în Republica Moldova să avem cazuri care să se răspândească. Numărul de cazuri în țara noastră începea să crească după ce această creștere se înregistra peste hotarele țării. De aceea, noi trebuie să fim și în continuare foarte vigilenți, foarte responsabili și să respectăm aceste măsuri, inclusiv să continuăm vaccinarea”, a menționat Angela Paraschiv.

Conform datelor oficiale, în Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a ajuns la 11,2%. Astfel, peste 538 de persoane s-au imunizat până acum, iar 167 de mii de persoane au primit și cea de-a doua doză.

Ministerul Sănătății a mai anunțat în cadrul conferinței că pe data de 20 iunie, la Palatul Republicii, va avea loc maratonul vaccinării, unde populația se va putea imuniza cu a doua doză pentru vaccinurile Pfizer, Sinopharm și Sinovac, dar și cu prima doză pentru AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Doritorii de a se vaccina sunt așteptați în intervalul orelor 07:00-22:00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
cazuri, doze de vaccin, vaccinare, COVID-19


Загрузка...
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

56
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden