Curtea de Apel Chișinău

Curtea de Apel Chișinău are, oficial, un nou președinte: Iată cine este

53
Decretul cu privire la numirea noului președinte al Curții de Apel Chișinău a fost semnat recent de președintele Igor Dodon.

CHIȘUNĂU, 4 sept – Sputnik. De astăzi, Curtea de Apel Chișinău are, oficial, un nou președinte. Este vorba de judecătorul Vladislav Clima. El va avea un mandat de patru ani în fruntea instituției

Decretul semnat acum două zile de președintele țării, Igor Dodon, a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Amintim că Vladislav Clima a fost numit pe 28 iulie în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Acesta este fiul fostului judecător al Curții Supreme de Justiție Nicolae Clima, cel care în perioada 2006-2009 a condus și Consiliul Superior al Magistraturii.

Vladislav Clima este magistrat din anul 2006. Inițial, a activat la Judecătoria Ciocana și a deținut și funcția de vicepreședinte al instanței. Din anul 2017 este judecător la Curtea de Apel Chișinău. În același an, pe portalul Autorității Naționale de Integritate apare prima declarație de avere și interes depusă de Vladislav Clima.

Potrivit informațiilor din declarație, în 2017 Clima a ridicat un salariu de aproximativ 250 de mii de lei din funcția de judecător și peste 43 de mii de lei de la USM și Institutul Național al Justiției, unde activa ca profesor. Tot atunci, magistratul a primit o donație de 10 mii de euro. Împreună cu soția sa, au vândut o mașină în valoare de 200 de mii de lei, iar soția câștigase 8600 de dolari pentru serviciile de design interior prestate peste hotarele țării. În aceiași declarație, Clima menționează 2 terenuri a câte 12 ari, cumpărate în 2012. Familia Clima declară un apartament de peste 70 m2, cumpărat în 2006, cu valoarea de peste 369 de mii de lei, un alt apartament de 55 m2, achiziționat în 2012 cu peste 235 de mii de lei, o casă de locuit de aproape 300 m2, cumpărată în 2013 cu circa jumătate de milion de lei și un garaj de 64 m2 care a costat 115 mii de lei.

În 2016, judecătorul și-a cumpărat în leasing o mașină fabricată în 2015, cu 38 de mii de euro. Un an mai târziu, familia judecătorului a mai procurat o mașină nouă, cu 20 de mii de euro. În declarația din 2018, Vladislav Clima a indicat aceleași bunuri. În declarația depusă la ANI pentru 2019,  Vladislav Clima menționează că a primit o donație de 30 mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM și de la fratele său Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Clima Vlad-Tudor.

Anul trecut, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază și alte 79 de mii dintr-un salariu la USM și Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, familia judecătorului a procurat un apartament care are aproape 200 de m2 și este deținut printr-un contract de comodat și are o valoare de peste 1,3 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
decret, președinte, Curtea de Apel Chişinău
Tematic
Curtea de Apel s-a pronunțat în privința mandatului de arestare pe numele lui Plahotniuc
Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Din ce bani vor fi reabilitate drumurile naționale

5
Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la iniţierea negocierilor dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii privind prelungirea contractului de finanțare pentru reparația drumurilor naționale.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Inițiativa prevede prelungirea contractului de finanțare semnat de BEI și țara noastră în 2013 pentru reabilitarea drumurilor naționale. Nu s-a reușit utilizarea tuturor banilor prevăzuți în cadrul proiectului, așa că a fost nevoie de aprobarea unui nou amendament. 

”Amendamentul are drept scopul de a extinde data finală de disponibilitate a resurselor financiare acordate pentru a finanța lucrările de reabilitare, serviciile de consultanță și implementarea proiectului. Astfel, proiectul se preconizează a fi finalizat până la data de 31 august 2024. BEI va oferi Moldovei sumele nedebursate din creditul acordat pentru a fi finalizate lucrările de reabilitare a drumurilor. Amendamentele nu contravin intereselor celor două părți”, a precizat ministrul Economiei, Sergiu Răilean. 

Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi BEI, în valoare totală de 150 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului de reabilitare a drumurilor naționale din țara noastră a fost semnat la Luxembourg pe 25 iunie 2013. Proiectul prevede reparația a 176 de kilometri de drum. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
banii, drumurile, GUVERN
Tematic
Moldovenii din Paris și Nisa au făcut demers către Guvern: Ce solicită diaspora
Coronavirusul a ajuns la Guvern: Iată cine a fost testat pozitiv


Загрузка...
Clopotul școlii

Cum vor activa școlile după 1 octombrie: Există neclarități

132
Ministerul Educației a anunțat că școlile „din toată țara”, inclusiv din raioanele și municipiile cu „Cod Roșu” pandemic, vor activa după 1 octombrie ca și până acum. Însă și comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au dreptul să intervină cu decizii.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Opinia publică a salutat introducerea de către autorități, din 1 octombrie, a mecanismului ce prevede instituirea diferențiată a codurilor pandemice „roșu”, „portocaliu” și „galben” la nivel local, în funcție de situația concretă dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială.

Totuși, există anumite neclarități în privința aplicării acestui mecanism: nu este limpede ce decizii vor fi luate de autoritățile centrale și cu ce decizii vor interveni comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică.

Este dificil de spus acum cât de mult va conta anume opinia comisiilor teritoriale – acestea trebuie să-și coordoneze deciziile cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

De exemplu, Ministerul Sănății a anunțat că școlile din raioanele și municipiile cărora le-a fost atribuit „Codul Roșu” vor activa după 1 octombrie ca și până acum, dar acest fapt nu este o certitudine, pentru că și comisiile teritoriale ar avea un cuvânt de spus.

Totodată, în cazul „Codului Roșu”, autoritățile centrale recomandă „ca măsură generală” „școli închise” și învățământ la distanță. Detalii vă prezentăm în continuare.  

Și primarul Ion Ceban a anunțat astăzi pe Facebook că școlile din Chișinău vor funcționa din 1 octombrie ca și până acum. Primarul a respins categoric zvonurile potrivit cărora instituțiile de învățământ își vor sista activitatea.  

Ministerul Educației: Școlile vor activa ca și până acum

Ministerul Educației a informat că, din 1 octombrie, în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”, „instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate” anterior, până la începerea anului de studii.

Totuși, în fraza următoare a comunicatului său de presă, ministerul adaugă că „ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ va fi coordonată în prealabil cu Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică”, potrivit hotărârii nr. 33/2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Pentru „Codul Roșu”, care înseamnă starea de urgență în sănătate publică, autoritățile centrale recomandă, între altele, „școli închise” și învățământ la distanță.  

Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă
Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă

Potrivit explicațiilor difuzate de Ministerul Sănătății, pentru „Codul Roșu”, atribuit în total unui număr de 26 de raioane și municipii, „măsurile generale recomandate” în această situație includ: „măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise (e-learning), interzicerea adunărilor în masă, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.)”.

Cum vor intra școlile în carantină

Ministerul Educației a precizat că „decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică”.

Tot Ministerul Educației a informat că „în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 - pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.”.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a subliniat că „înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea  instituțiilor  de învățământ,  instituțiilor  medico-sanitare,  instituțiilor  de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil de către Comisiile teritoriale de sănătate publică cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”.

Măsurile generale de prevenire a COVID-19 în vigoare după 1 octombrie

MSMPS a informat că, potrivit deciziei CNESP, după 1 octombrie rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:

„- Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;

- Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;

- Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) de ani  în afara  domiciliului  și  în  spațiile  publice  fără  necesitate  stringentă,  cu  excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;  deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;  deplasprilor pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată;  deplasărilor pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate;

- Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement;

- Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.”.

Cum vor fi stabilite codurile pentru unitățile administrativ-teritoriale

Reamintim că, pe 28 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis că, din 1 octombrie, unitățile administrativ-teritoriale vor fi în drept să declare codurile de alertă roșu, portocaliu sau galben de COVID-19 la nivel local și a publicat tabelul cu gradele de alertă pandemică ce corespund în prezent raioanelor și municipiilor.

Culoarea roșie este predominantă în respectivul tabel, iar „Codul Roșu”, atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică. 
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19 sunt atribuite la nivel teritorial în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, a explicat Ministerul Sănătății, comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
octombrie, școli
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni


Загрузка...