Vama Palanca

4 septembrie - Ziua lucrătorului vamal: Iată ce felicitări a primit instituția

95
Este mare sărbătoare în țară, dar mai ales la hotarele ei. Astăzi este marcată ziua lucrătorului vamal. Cu această ocazie, angajații au primit mai multe felicitări.

CHIȘINĂU, 4 sept- Sputnik. Astăzi se împlinesc 29 de ani de la fondarea Serviciului Vamal. Directorul instituție, Sergiu Burduja, a menționat că în toți acești ani vameșii s-au aflat în serviciul cetățenilor, Vama s-a afirmat drept o instituție capabilă sa facă față provocărilor și să asigure realizarea obiectivelor și politicii statului.

”Anul acesta, Ziua profesională este marcată în condiții complicate, generate de pandemia COVID–19, care ne-a afectat considerabil atât pe plan social, cât și economic. Voi, stimați colegi, sunteți cei care, aflându-vă în prima linie, asigurați în continuare activitatea eficientă a instituției, în pofida riscului existent. Îmi exprim recunoștința față de fiecare dintre dumneavoastră, care întotdeauna v-ați exercitat cu demnitate atribuțiile de serviciu, contribuind la edificarea sistemului vamal pe care îl avem astăzi”, a declarat directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja. 

Un mesaj de felicitare le-a transmis vameșilor și premierul Ion Chicu, în numele Guvernul Republicii Moldova. Șeful Executivului a precizat că Serviciul Vamal joacă un rol important în sistemul public și economia țării, fiind principala instituție a statului care are competențe în domeniul comerțului extern. De asemenea, aduce un aport semnificative la bugetul statului, dar și la îmbunătățirea climatului investițional.

” În numele Guvernului, vreau să vă mulțumesc pentru atitudinea responsabilă în menținerea sănătății și protejarea cetățenilor ce traversează hotarele țării în condițiile unei situații internaționale dificile, afectate de pandemie. De asemenea, remarcăm soluțiile competente și prompte pentru protejarea intereselor economice ale țării, pentru introducerea unor metode avansate de control, pentru suprimarea criminalității transfrontaliere și în consolidarea securității statului ”, se arată în mesajul guvernului.

În țară sunt 1500 de vameși. Până acum, s-au înregistrat 59 de cazuri de COVID-19 în rândul angajaților vamali. În prezent, 18 vameși se tratează de această infecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Frontieră, Vameș, Vamă
Tematic
Protest în vamă: Transportatorii auto au blocat drumul până la miezul nopții
Peste 20 de tone de cartofi românești, returnate la vamă: Legumele aveau viermi

Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională

109
(reînnoit 20:53 25.09.2020)
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat primele ipoteze despre cauzele izbucnirii incendiului de la Filarmonica Naționale ”Serghei Lunchevici.

Potrivit Laboratorului experimental antiincendiar care a efectuat cercetarea la fața locului s-a înaintat trei ipoteze.

”Prima ipoteză pre căutată  de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului”, anunța IGSU.

Amintim că incendiul la Filarmonică s-a declanșat ieri în jurul amiezii. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, pe la ora 16:20 incendiu a fost localizat de pompieri și salvatori, la lucrări participând efectivul de trupă și de comandă. Odată cu localizarea incendiului, pompierii au putut înainta în interiorul clădirii.

În total au intervenit 10 echipaje, dintre care trei autoscări. A fost antrenat un efectiv de aproape 60 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. La fața locului a fost prezentă și conducerea Inspectoratului, care a monitorizat și dirijat acțiunile pompierilor și salvatorilor.

Abia astăzi dimineața, la ora 10:05, angajații IGSU au anunțat lichidarea întotalitate a incendiului în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
Filarmonică, incendiu
Tematic
Foto - Incendiu la Filarmonica Națională din Chișinău
Imagini VIDEO exclusive: Un pompier vorbește din sediul prefăcut în scrum al Filarmonicii
Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

437
(reînnoit 20:32 25.09.2020)
Maladiile cardio vasculare dețin întâietatea în topul mortalității în Republica Moldova. Despre cauzele și profilaxia lor aflați de la medicul cardiolog Gheorghe Manolache.
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusive și în Republica Moldova.

Potrivit medicului cardiolog Gheorghe Manolache, există mai multe tipuri de boli cardiovasculare, printre care bolile cardiace coronariene, cardiomiopatia, boli cardiace ischemice, boli cardiace hipertensive, boli cardiace inflamatorii și valvulopatii cardiace.

"În Republica Moldova, mii de oameni suferă de diverse maladii cardiovasculare. Cel mai frecvent se întâlnește infarctul miocardic și ictisul cerebral. Mulți moldoveni nu atrag atenție la primele simptome, nu consultă medicul, nu urmează tratamentul prescris de specialist și în consecință se aleg cu probleme foarte serioase sau chiar ajung la deces", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul cardiolog.

Gheorghe Manolache susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Un alt factor ar putea fi moștenirea genetică sau poluarea mediului ambiant. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

"Unii oameni își bat joc de sănătatea lor. Consumul excesiv de alcool, fumatul, modul sedentar de viață, alimentația incorectă, lipsa practicării unei activități fizice – toate acestea, mai devreme sau mai târziu, vor avea consecințe nefaste", a explicat el.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii nu vor fuma, vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterial, colesterolul crescut și diabetul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

437
Tagurile:
sănătate, boli cardiovasculare


Загрузка...
Avion

Video-Tragedie aviatică: 21 de studenți au murit

102
Peste 20 de persoane au decedat după ce avionul de model AN-26 în care se aflau a luat foc la aterizare.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Tragedie aviatică cu 22 de victime. Totul s-a întâmplat aseară în apropierea unui aerodrom din regiunea Harkov din Ucraina. Presa ucraineană scrie că la bordul avionului se aflau studenți ai Academiei Forțelor Aeriene. În total, la bordul aparatului de zbor se aflau 28 de persoane, dintre care 7 membri ai echipajului și 21 de studenți. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Oleg Țulea a transmis un mesaj de compasiune omologului său ucrainean Dmytro Kuleba. Într-o postare pe pagina sa de twitter, șeful diplomației moldovene a exprimat solidaritate cu poporul ucrainean și a transmis cele mai profunde condoleanțe familiilor îndoliate.

​Potrivit informațiilor apărute în presa din țara vecină era vorba de un zbor de antrenament la care luau parte studenții Universității Naționale a Forțelor Aeriene ale Ucrainei. De asemenea, aparatul ar fi căzut la aproximativ 2 kilometri distanță de aerodromul Chihuiv, iar la locul tragediei a izbucnit un incendiu masiv. Accidentul s-a produs în apropierea unui drum foarte circulat, iar primele îngrijiri medicale ar fi fost acordate de unii şoferi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
avion prăbușit, prăbușit, Aviatică, Avion


Загрузка...