În Moldova s-a desfășurat acțiunea ”Dictarea Victoriei”

păstrăm vie memoria: Cum s-a desfășurat în Moldova acțiunea ”Dictarea Victoriei”

41
Pe 3 septembrie, în ziua când s-a sfârșit cel de al Doilea Război Mondial, în 75 de țări ale lumii s-a desfășurat acțiunea internațională ”Dictarea Victoriei”, consacrată aniversării a 75-a a Victoriei . Acțiuni comemorative au avut loc și pe teritoriul Moldovei.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Joi, 3 septembrie, în Moldova și în alte țări ale lumii s-a desfășurat Acțiunea istorică internațională ”Dictarea Victoriei”.

Acțiunea a fost consacrată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În țara noastră, Dictarea istorică pe tema evenimentelor din perioada Războiului s-a desfășurat în câteva orașe – Chișinău, Bălți, Comrat, dar și în Transnistria.

В Молдове прошла акция Диктант Победы
© Sputnik / Анна Горбан
Participanții la dictare la Centrul Rus de Cultură și Știință din Chișinău
Scopul acțiunii a fost de a atrage păturile largi ale societății către studiul istoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei și sporirea alfabetizării istorice.

În 2020, cu susținerea Rossotrudnicestvo a fost extinsă substanțial lista țărilor participante la Dictare – în total 75 de țări au pus la dispoziție 120 de platforme unde toți doritorii au avut posibilitatea să-și verifice cunoștințele cu privire la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria mondială.

Participarea la ”Dictarea Victoriei” și-au anunțat-o țările care au făcut parte anterior din coaliția antihitleristă, inclusiv Statele Unite, Franța, Marea Britanie, dar și țările membre CSI, China, Vietnamul, Israelul și altele.

Диктант Победы
© Photo : Российский центр науки и культуры в Кишиневе
”Dictarea Victoriei”

Dictarea s-a desfășurat în format de test cu 25 de sarcini, dintre care 15 cu alegerea variantei de răspuns și 10 cu răspunsuri scurte. Timpul pus la dispoziție a fost de 45 de minute.

Participanții vor putea lua cunoștință de rezultatele dictării istorice pe site-ul диктантпобеды.рф conform numărului individual de identificare.

В Молдове прошла акция Диктант Победы
© Sputnik / Анна Горбан
Foaie informativă cu numărul individual al participantului

Acțiunea s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. La intrare, participanților le-a fost măsurată temperatura, iar la necesitate erau oferite măști și pixuri de unică folosință.

Anul acesta, din cauza pandemiei accentul a fost pus pe participarea la distanță la dictare, pe site-ul диктантпобеды.рф. Testul este accesibil utilizatorilor pe parcurs de o lună, începând cu 3 septembrie, ora 14:00.
В Молдове прошла акция Диктант Победы
© Sputnik / Анна Горбан
”Dictarea Victoriei” la Chișinău

Organizatorii acțiunii sunt partidul ”Rusia Unită”, Societatea istorică rusă, Societatea militar-istorică rusă și mișcarea obștească din Rusia ”Voluntarii Victoriei”. Partener al acțiunii este Rossotrudnicestvo.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
dictare, istorie, Marele Război pentru Apărarea Patriei, Victorie
Tematic
Ceban despre „Troleibuzul Victoriei”: Ar fi o blasfemie să protestăm împotriva lui
CFR Călători

Cum vor circula trenurile în România de Sfânta Parascheva

2
(reînnoit 20:43 27.09.2020)
CFR Călători anunță suplimentarea capacității de transportare pe rutele spre și de la Iași de Sfânta Parascheva.

BUCUREȘTI, 28 sep  - Sputnik. CFR Călători anunță că va suplimenta, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, capacitatea de transport în perioada 7/8 - 15/16 octombrie 2020 pentru persoanele care vor să călătorească spre și de la Iași.

Astfel, în acest an va fi cel mai mare număr de vagoane de dormit și cușetă pe trenurile care circulă spre capital Moldovei.

"În acest an cel mai mare număr de vagoane de dormit şi cuşetă pe trenurile care ajung la Iaşi. CFR Călători va suplimenta capacitatea de transport în perioada 7/8 - 15/16 octombrie 2020, pentru pasagerii care doresc să călătorească spre/dinspre Iaşi cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva. Trenurile care circulă pe următoarele rute: Timişoara - Cluj Napoca - Iaşi şi retur; Bucureşti - Bacău - Paşcani - Iaşi şi retur; Bucureşti - Mărăşeşti - Vaslui - Iaşi şi retur; Constanţa - Iaşi şi retur vor avea în compunere vagoane de dormit şi/sau cuşetă", se menționează într-un comunicat de presă al CFR Călători, publicat pe site-ul oficial.

De asemenea, se vor suplimenta cu vagoane, trenurile care asigură legătura feroviară între principalele orașe ale țării și municipiul Iași.

În același timp, CFR Călători informează că poate dimensiona mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, dacă sunt făcute rezervări din timp.

“Pentru a evita aglomerația, rugăm călătorii să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. De asemenea, rugăm călătorii să nu urce în tren dacă la casa de bilete, li se comunică faptul că nu mai sunt locuri”, subliniază operatorul.

Masca de protecţie la bordul trenurilor CFR Călători este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum şi în zonele de aşteptare a trenurilor - staţii de cale ferată, peroane, săli de aşteptare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
Trenuri, Iași, Sfanta Parascheva


Загрузка...
Radu Albot

Radu Albot a debutat cu o victorie clară la Roland Garros

49
Radu Albot revine la forma de altădată. După mai multe înfrângeri în acest an, tenismenul moldovean a debutat în forță la turneul de Mare Șlem de la Roland Garros.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Albot a dispus în trei seturi de australianul Jordan Thompson, numărul 53 mondial, scor 6-2, 6-4, 6-1, după 2 ore și 8 minute de joc.

În turul doi, tenismenul moldovean îl va întâlni pe americanul Taylor Fritz, numărul 29 ATP. Cei doi s-au duelat o singură dată, în semifinalele turneului ATP de la Los Cabos (Mexic). Fritz s-a impus în două seturi, scor 6-3, 6-2.

La Roland Garros, Radu Albot va concura și la dublu. El va face pereche cu georgianul Nikoloz Basilashvili. Pe 29 septembrie, ei vor întâlni duetul Mayer-Pella.

Radu Albot se află momentan pe locul 79 în clasamentul mondial.

Prima mare surpriză de la Roland Garros îl are ca protagonist pe italianul de 19 ani, Jannik Sinner. El a dispus de al 11-lea favorit al competiției, belgianul David Goffin în trei seturi, scor 7-5, 6-0, 6-3.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Federaţia Europeană de Tenis, Tenis de câmp, Tenis, Radu Albot


Загрузка...