Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Răspândirea COVID-19 alarmează: Autoritățile sporesc numărul de paturi pentru bolnavi

63
(reînnoit 13:15 03.09.2020)
Autoritățile sunt preocupate de creșterea capacităților de spitalizare a persoanelor infectate cu COVID-19. Numărul de paturi prevăzut pentru pacienții cu coronavirus a fost sporit deja în două spitale – unul din Chișinău și altul din Basarabeasca.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 „este în creștere” în Republica Moldova, a menționat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la ședința de astăzi a Punctului Focal.

Pentru a spori capacitatea spitalelor de internare a pacienților cu coronavirus, autoritățile au decis să suplimenteze numărul de paturi destinat acestora.

Capacitățile a două spitale au fost deja îmbunătățite. Institutul Mamei și Copilului a fost asigurat cu 25 de paturi pentru tratarea copiilor infectați, inclusiv cu cinci paturi pentru copii născuți prematuri și nou-născuți. La Spitalul raional din Basarabeasca au fost reprofilate alte 10 paturi pentru pacienții suspecți și confirmați cu COVID-19.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a spus că „urmează să fie consolidate și alte instituții spitalicești din țară, deoarece numărul persoanelor infectate este în creștere”, potrivit unui comunicat de presă oficial.

Ministerul Sănătății (MSMPS) dă asigurări că instituțiile spitalicești și medicii de familie sunt în permanentă comunicare cu grupurile de suport din cadrul  MSMPS și a Universității „N. Testemițanu” în ceea ce privește aplicarea noilor prevederi ale Protocolului provizoriu COVID-19.

Totodată, urmează să fie organizat Cursul de instruire on-line a asistenților medicali, psihologilor și cadrelor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Cursul va avea genericul „Măsurile de reducere a riscurilor de răspândire a cazurilor de infecție cu coronavirusul de tip nou (COVID-19) și efectelor acesteia asupra comportamentului și sănătății copiilor” și va fi organizat cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF Moldova. 

Menționăm că, din 3 septembrie, în Chișinău a fost activată o nouă secție, cu 120 de paturi, pentru spitalizarea pacienților cu COVID-19 în stare gravă, dar starea cărora înregistrează schimbări în bine, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. 

Incidența COVID-19 din ultimele 14 zile „este una ridicată” în Republica Moldova și reprezintă 184 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. 

Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog Alexei Ceban, reprezentant al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), la o conferință de presă organizată pe 2 septembrie de Ministerul Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
bolnavi, autoritatile, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1018)
Tematic
Autoizolarea este obligatorie, chiar dacă veniți din „zona verde”: Iată în ce situații
Ian Lisnevschi

Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

41
(reînnoit 21:41 30.09.2020)
Salarii și pensii mai mari – asta promit unii candidați la alegerile prezidențiale. Ce promisiuni pot face în realitate politicienii și care sunt de fapt atribuțiile președintelui?
Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Ian Lisnevschi a declarat că unii candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă vin cu diverse promisiuni care de fapt depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Potrivit lui, în mare parte, politicienii pun accent pe așteptările și nevoile oamenilor, precum majorarea salariilor sau a pensiilor. Aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării. Unii candidați la prezidențiale fac uz de declarații cu tentă populistă doar pentru a atrage mai multe voturi.

"Președintele nu are aceste atribuții decât dacă nu are susținerea Parlamentului, care va accepta aceste majorări numai în condițiile în care președintele are o conlucrare bună cu Legislativul", a explicat Lisnevschi.

În opinia politologului, o declarație reală pe care poate și trebuie să o facă candidații la funcția de președinte este să promită că vor respecta și vor apăra imaginea Republicii Moldova.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

CEC a înregistrat până în prezent șase pretendenți la fotoliul de șef al statului. Este vorba de președinta PAS Maia Sandu, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
președinte, candidați, alegeri prezidenţiale
Tematic
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură


Загрузка...
Maia Bănărescu

Frecventarea școlilor și grădinițelor: Este sau nu riscantă?

49
(reînnoit 21:03 30.09.2020)
În ce măsură sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate, în condițiile în care frecventează școlile și grădinițele? Iată ce spune avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.
Cum sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate

Copiii au revenit în școli și grădinițe, având un program aproape similar cu cel de înaintea pandemiei.

La școală orele au o durată de 45 de minute, și nu de 30 cum era la începutul anului de studii. Pe de altă parte, în fiecare zi,â în Republica Moldova sunt înregistrate tot mai multe cazuri de coronavirus, iar experții susțin că odată cu sezonul rece numărul va fi și mai mare.

Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, decizia autorităților de a permite frecventarea instituțiilor de învățământ în această perioadă este una bună, dar în același timp foarte riscantă.

"În aceste condiții, la reîntoarcerea copiilor în instituțiile preșcolare și școlare, s-a pus accentul pe asigurarea dreptului la educație. În opinia mea, și forma alternativă la distanță este la fel asigurarea  dreptului la educație, dar s-a decis reîntoarcerea copiilor în bănci. Cred că este o decizie asumată a Comisiei de Sănătate Publică și trebuie de impus reguli foarte stricte față de societate, copii, managerii instituțiilor", a declarat într-un interviu pentru Sputnik avocatul poporului pentru drepturile copilului.

De menționat este că în data de 21 septembrie autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, iar 1 668 de copii fac studii online. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din întreaga țară. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
sănătate, educație, Drepturile copilului, avocat


Загрузка...