Militari moldoveni, Armata Naţională a RM

Armata Națională la 29 de ani: Pînzari despre cele mai mari realizări

84
(reînnoit 10:22 03.09.2020)
Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Armatei Naționale. Ministrul Apărării vorbește despre eșecuri, realizări și scopuri atinse.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Republica Moldova are nevoie de o armată în coraport cu riscurile naționale și internaționale din zonă. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, invitat în studioul radio Sputnik Moldova cu ocazia împlinirii a 29 de ani ai Armatei Naționale.

Potrivit ministrului, Armata Națională este un atribut al unui stat puternic și democratic. Pînzari spune că în cei 29 de ani de la fondare, instituția a cunoscut și urcușuri și coborâșuri. Iar o problemă stringentă în acest moment o constituie finanțarea.

La capitolul realizări, ministrul a amintit de modernizarea Centrului de Instruire de la Bulboaca, raionul Anenii Noi.

„Datorită partenerilor noștri din SUA au fost investite patru milioane de dolari în infrastructura care are destinația de a pregăti militarii moldoveni - instruirea inițială și instruirea continuă”, a precizat Alexandru Pînzari.

Ministrul Apărării spune că la 29 de ani de la fondarea Armatei Naționale poate spune cu certitudine că mentalitatea militarilor, a ofițerilor a fost schimbată. Asta datorită instruirii militarilor în cele mai bune școli militare din lume. Un obiectiv major este și ”exportul securității”. Mai exact, este vorba de participarea militarilor moldoveni la misiuni de pace peste hotarele țării. Despre alte realizări, provocări, obiective și scopuri atinse, ministrul Alexandru Pînzari va vorbi începând cu ora 11:00 în studioul Radio Sputnik Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
militari moldoveni, Militari, Armata RM
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

COVID-19: Din nou un număr mare de infectări

4
(reînnoit 17:14 29.09.2020)
Reprezentanții Ministerul Sănătății au prezentat informații actualizate cu privire la situația epidemică din țară legată de răspândirea infecției COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că alte 835 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 52 029 cazuri. Total teste efectuate – 2 787 dintre care primar au fost 2 564 şi repetat – 223.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 568 – stare gravă, dintre care 36 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1 576 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Alte 362 persoane au fost tratate și externate.

Știrea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
bolnavi, coronavirus, COVID-19
Tematic
Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Video: Oamenii afectați de ploile de astăzi vor primi ajutor

5
(reînnoit 16:59 29.09.2020)
Autoritățile promit că-i vor ajuta operativ pe oamenii care au avut daune de pe urma ploilor de astăzi. Pompierii și salvatorii au intervenit în mai multe localități, dar cel mai mult a fost afectată autonomia găgăuză.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Autoritățille își propun să-i ajute operativ pe oamenii care au avut de suferit de pe urma ploilor puternice de astăzi.

Președintele Igor Dodon a anunțat pe Facebook că a discutat situația cu responsabilii de la Guvern. Prim-ministrul Ion Chicu vizitează la această oră raioanele afectate, pentru a stabili împreună cu autoritățile locale un plan de intervenție adecvat, potrivit șefului statului.

Igor Dodon a discutat și cu bașcanul Irina Vlah, având în vedere că sute de case au fost inundate în Găgăuzia din cauza ploilor.

„De asemenea, am avut o discuție cu bașcanul Irina Vlah, despre modul în care acest ajutor poate fi acordat cât mai eficient oamenilor”, a scris Igor Dodon.

„Ploile abundente din ultimele ore au adus nu doar bucurie agricultorilor, dar din păcate au produs și pagube în unele zone din centrul și sudul țării, în special în Comrat”, a constatat șeful statului.

„Apa a inundat sute de case în Dezghinja, comuna Congazcicul de Sus și alte sate” din Găgăuzia, a declarat puțin mai devreme bașcanul Irina Vlah.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a precizat că angajații săi au intervenit cu 8 autospeciale și 8 motopompe pentru a înlătura consecințele de pe urma ploilor torențiale în orașul Comrat și alte localități din Găgăuzia.

Pompierii au efectuat lucrări de pompare a apei acumulate în 25 de gospodării de pe străzile Vinzavodskaia, Ialpug și Uzinelor din Comrat. Din calea apelor au fost evacuate 9 persoane.

Tot în autonomia găgăuză, angajații IGSU au efectuat lucrări de tractare a unui autobuz cu copii, care a rămas blocat în șuvoaiele de apă.

Salvatorii au pompat și apa care a pătruns în Casa de Cultură din orașul Comrat.

De asemenea, angajații IGSU a intervenit în Chișinău, în raioanele Leova și Cimișlia și alte localități. În Capitală, salvatorii au pompat apa care intrase într-un magazin și au evacuat două persoane. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
afectati, oameni, ajutor, ploi
Tematic
FOTO: Ploile au lăsat în urmă distrugeri și necazuri


Загрузка...