Tragedia de la Beslan

Regizorul filmului “Beslan”: Este cel mai groaznic moment din istoria contemporană

101
(reînnoit 21:46 02.09.2020)
Postul de televiziune “Rossiya 1”va prezenta în premieră un film documentar care va relata adevărul despre tragedia din Beslan și va demola mai multe teorii ale conspirației.

Pe 3 septembrie, la postul de televiziune “Rossiya 1” va avea loc premiera filmului documentar de investigație “Beslan”, dedicat tragicei luării ostaticilor la școala numărul 1 din Beslan. Despre demascarea miturilor și speculațiilor, despre amintirile martorilor oculari și lucrul cu materialele i-a relatat agenției RIA Novosti regizorul Aleksandr Rogatkin.

- Aleksandr, explicați-le spectatorilor ce lucruri noi vor afla din filmul vostru documentar?

- Istoria este deja veche, dee 16 ani ea separă societatea. Nu a existat nimic mai teribil și oripilant în istoria noastră contemporană, iată de ce ea va atrage, evident, atenția tuturor jurnaliștilor. Problema este însă că în ultimul timp mulți oameni parazitează pe această tragedie. Sunt lansate diverse teorii și istorii, o mulțime de mituri și legende, bazate apropo pe raportul lui Iuri Saveliev, fost deputat al fracțiunii “Rodina”, membru pe atunci al comisiei parlamentare (pentru anchetarea circumstanțelor atacului terorist - n.r.). Acesta a refuzat să semneze raportul oficial și a lansat unul alternativ, în șapte volume, unde afirma că teroriștii nu aveau niciun dispozitiv explozibil artizanal, că sala a fost atacată de trupele speciale cu aruncătoare de flăcări, fapt care ar fi provocat decesul a unui număr mare de ostatici. Chipurile, nu ar fi vrut să-i lase pe teroriști să plece și au decis să-i omoare pe toți. Iată anume pe această idee insistă presa liberală de opoziție, anume versiunea asta a fost promovată în Occident în toți acești ani.

- A fost doar infirmată de mai multe ori…

- Procuratura a verificat această ipoteză. Chiar și companiei NPO Bazalt, care proiectează și produce aruncătoare de grenade, i s-a cerut să verifice teoria. Pe un poligon din regiunea Moscovei a fost construit un model al zidului sălii de sport, din aceeași cărămidă, cu aceeași tencuială, au instalat calorifere. Așa cum e în cazul școlii, grosimea peretelui era de două cărămizi. Au încercat să tragă în el din aruncătoare de grenade, mitraliere, mortiere de asalt. Experții de la Bazalt au ajuns la concluzia că în acel moment, în anul 2004, nu existau aruncătoare de grenade sau de flăcări, nici mortiere de asalt care ar putea să străbată un zid de două cărămizi. Un alt experiment, în cadrul căruia a fost plasat în fața zidului un scaun cu un dispozitiv explozibil, a avut același rezultat. Cu toate acestea, pe acest raport al lui Saveliev se bazează mai multe articole de investigație ale “Novaya Gazeta”, “Eho Mosckvî”, “Radio Svobodoa”. În fiecare an, ei repetă acest mit care nu se bazează pe nimic.

Am încercat să vorbim despre mai multe mituri, inclusiv despre faptul că toți ar fi așteptat sosirea lui Mashadov, și că acesta nu a fost lăsat să vină, iar pentru a nu-l transforma într-un erou, trupele speciale au declanșat acea operațiune.

Iarăși, Saveliev insistă asupra faptului că atunci când copiii au fugit, teroriștii nu au tras asupra ostaticilor. Arată niște poze, adică – priviți, curtea e goală, nu e nimeni. Sunt lucruri stranii pentru că există o mulțime de poze, mărturii ale ostaticilor. Fotograful la care face trimitere spune: “Băieți, cine spune că teroriștii nu trăgeau în ostatici, minte”. Totodată, desigur, în acest film sunt prezentate mai multe istorii personale, tragedii, cum trăiesc oamenii cu aceste amintiri, cum își creează noi familii, nasc copii.

- Povestiți-ne despre procesul filmărilor: care au fost cele mai mari probleme?

- Nu au existat niciun fel de probleme. Sunt mulți martori, sunt mulți dintre foștii ostatici. Cineva refuză, cineva nu vrea să-și aducă aminte, iar alții, dimpotrivă, au oferit cu bucurie mai multe detalii. Am început filmările în iulie, am reușit să finalizăm filmul către 3 septembrie. Și comitetul “Mamele Beslanului” ne-a oferit comentarii, chiar dacă ei susțin punctul de vedere alternativ al profesorului Saveliev. Cel puțin, am primit răspunsuri la majoritatea întrebărilor.

- Planificați să continuați subiectul? Să scrieți o carte?

- Nu știu. Nu m-am gândit deocamdată la asta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
Beslan, regizor, film
Ion Chicu la Comrat

Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia

48
Pentru a nu admite inundarea cartierelor de rezidențiale, este nevoie de efectuat lucrări de drenaj și de curățat albia râului Ialpug. Guvernul este dispus să ofere sprijin financiar în acest sens. 

COMRAT, 29 septembrie - Sputnik, Aleksei Kartashilov. La Comrat a avut loc astăzi o ședință de urgență la care a participat premierul Ion Chicu, conducerea Găgăuziei și reprezentanții structurilor implicate în lichidarea consecințelor ploilor abundente, care au inundat numeroase case. 

Совещание премьера по ликвидации последствий ЧС в Комрате
© Photo : Алексей Карташилов
Premierul Ion Chicu a participat la o ședință de urgență la Comrat

Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a prezentat numărul localităților din Găgăuzia care au avut de suferit din cauza ploilor torențiale. 

„Cel mai mult a avut de suferit raionul Zaialpujie, satele Dezgingeaa și Concazcic. Au fost adresări din partea administrației satelor Kirsovo și Congaz, dar daunele de acolo sunt nesemnificative. În Comrat, o conductă de gaz a fost spartă, în urma căreia cartierul a fost deconectat de la gazul natural. Alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită”, a declarat Ivan Colioglo.

A suferit mari pagube și compania turcească ONUR, care efectuează lucrări de reparație a drumurilor în sudul Republicii Moldova. Puhoaiele de apă au inundat 15 automobile și încăperile în care locuiau muncitorii. Oamenii rămași fără un acoperiș deasupra capului au fost cazați la hoteluri, la căminul Universității de Stat din Comrat și în taberele de vară. 

Визит Иона Кику в Комрат
© Photo : Алексей Карташилов
Vizita lui Ion Chicu în Găgăuzia

O inundație similară s-a produs la Comrat la începutul lunii iunie. Expertiza a scos la iveală necesitatea de a efectua lucrări de drenaj și de a curăța albia râului Ialpug, precum și de a crea două lacuri mici de acumulare. Acest proiect ar putea costa bugetul 8 milioane de lei. 

Визит Иона Кику в Комрат
© Photo : Алексей Карташилов
Premierul a vizitat localitățile inundate din Găgăuzia

„Costul va fi mare, dar acum trebuie în cel mai scurt timp să curățăm râul pe o porțiune de un kilometru - pentru asta e nevoie de 1,8 milioane de lei. Tehnică pentru lucru noi avem”, a menționat primarul Comratului Serghei Anastasov. 

Pericolul inundațiilor persistă în satul Dezghingea. Nivelul apei în lacul din apropiere continuă să crească. 

„Am cumpărat două pompe și toți lucrătorii noștri sunt pe loc, pompează apa. Salvatorii nu sunt pe loc, ei pur și simplu nu reușesc”, a spus primarul Vasilii Capsamun. 

Premierul Ion Chicu a spus că trebui cât mai curând să fie evaluate pagubele materiale pentru a le oferi suport sinistraților. Elaborarea de către Agenția Apele Moldovei a proiectului de curățare a râului și de drenaj va lua mult timp, „timp de care nu dispunem”, a menționat șeful Guvernului.  

„Este nevoie de o curățare prealabilă a albiei râului, ca să nu mai avem parte de astfel de situații în această toamnă. Noi, Guvernul și conducerea Găgăuziei, vom aloca sursele necesare în aces sens. Asta îi va încuraja pe oamenii care așteaptă acțiuni de la noi și va permite să așteptăm în siguranță elaborarea proiectului. Sigur că e nevoie de bani mulți, dar nu sunt chiar atât de mulți încât să punem în pericol viața și proprietățile oamenilor. Trebuie să facem asta foarte repede”, a declarat Ion Chicu. 

Premierul a ajuns în capitala Găgăuziei în această seară pentru a vedea personal situația în urma inundațiilor. Ion Chicu s-a întâlnit cu sinistrații, care au pierdut locuințele din cauza stihiei. El le-a promis ajutor. 

Din cauza ploilor puternice cel mai mult a avut de suferit Găgăuzia. Aici au fost inundate sute de case, a fost spart gazoductul și au fost distruse drumuri. 

Precipitații au creat mari probleme și în raioanele Leova și Cimișlia. Acolo în șase localități a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru pomparea apei din gospodării. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Găgăuzia, ajutor, Ion Chicu
Tematic
VIDEO: Ploaia a făcut prăpăd într-un sat din raionul Leova


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Ioniță: Moldovenii nu sunt consumatori de cultură

32
(reînnoit 20:48 29.09.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit într-un interviu pentru Sputnik Moldova despre locul culturii în lista de valori a majorității moldovenilor.
Veaceslav Ioniță, despre cultură

În acest an, din bugetul de stat au fost alocate 350 de milioane de lei pentru cultură. Veaceslav Ioniță consideră că investițiile statului în acest domeniu sunt modeste, dar, pe de altă parte, cultura nu prezintă interes sporit nici pentru cetățeni. 

"Este greu de făcut concluzii dacă statul ar putea investi mai mult sau mai puțin, în special în condițiile actualei crize. Problema nu este însă în politicienii care nu investesc, ci în societatea noastră, care nu este consumătoare de produse culturale. (...)10 procente este vina statului care trebuie să întrețină activitatea culturală și 90 la sută - vina noastră. Întrebați-vă când ultima dată ați fost la Filarmonică la spectacol sau la un alt teatru? Fiecare om, dacă ar fi onest, nu ar mai avea obiecții față de politicieni sau altcineva. Biletele sunt ieftine, însă sălile pustii. Care este sensul să faci teatre, dacă niciun om nu vine la spectacol?", a remarcat interlocutorul.

Cu toate acestea, expertul a remarcat că instituțiile culturale au nevoie de suportul statului și nici într-un caz nu trebuie lăsate de izbeliște.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
expert, teatru, buget de stat, cultură


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...