Spital

Zi neagră în Moldova: 16 oameni au murit răpuși de COVID-19

103
(reînnoit 17:36 02.09.2020)
Noul tip de coronavirus nu pare să bată în retragere. Un număr mare de cazuri a fost înregistrat și astăzi pe teritoriul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 2 sept - Sputnik. Alte 532 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și 16 decese au fost înregistrate astăzi pe teritoriul țării noastre. 

Informația a fost prezentată de ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale print-un comunicat de presă. Din numărul total de cazuri, trei sunt cu statut de import, Egipt-1, SUA-1, Ucraina-1. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 37 740 cazuri..

Cazurile de astăzi au fost confirmate după efectuarea a 2524 de teste. 

Din numărul total de cazuri confirmate în această zi, 30 sunt lucrători medicali. Mai exact, este vorba de 11 medici, 17 asistenți medicali și două persoane care fac parte din personalul auxiliar. Potrivit datelor prezentate de minister, 509 persoane rămân în stare gravă. Dintre acestea, 33 de pacienți au nevoie de respirație dirijată și au fost conectați la aparate. Un număr de 386 de persoane au fost tratate și externate. În total, 26 575 persoane au fost tratate  de COVID-19.

La capitolul decese, astăzi este cea mai neagră zi de la începutul pandemiei, cu 16 vieți răpuse de noul tip de coronavirus. Victimele au între 52 și 85 de ani și sunt din diverse regiuni ale țării. Acestea sufereau și de alte boli. Potrivit informațiilor prezentate dimineață în cadrul unei conferințe de presă la MSMPS, lider la capitolul îmbolnăviri, cu peste 51%, este Chișinăul. Totodată, rata de contagiozitate se menține la peste 1%. Potrivit autorităților, în cazul în care cel puțin două săptămâni la rând rata contagiozității va fi mai mică de 1%, atunci ar putea fi anulate mai multe restricții. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
coronavirus, decese, COVID-19
Girofarul mașinei de poliție

Operaţiune SPIA poliţişti de patrulare, reţinuţi

131
(reînnoit 17:02 30.09.2020)
Mai mulţi poliţişti de patrulare au fost reţinuţi, după o operaţiune a Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne. Informaţia a fost confirmată pentru Spuntik Moldova de către şeful SPIA, Ion Mămăligă.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Potrivit şefului de la securitatea internă, Ion Mămăligă, percheziţiile au loc în cadrul unui dosar penal.

Sunt vizaţi mai mulți ofiţeri ai Secţiei de Patrulare a direcţiei Centru din cadrul Inspectoratului Naţional de Securitate Publică.

Pecheziţiile au avut loc într-un birou şi câteva maşini de serviciu.

Nu este cunoscut deocamdată numărul exact al celor reținuți. Potrivit lui Ion Mămăligă, „este vorba despre mai mult de două persoane reţinute.”

Acesta a specificat că, deocamdată, nu poate ofiri mai multe detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
reținuți, patrulare, polițiști
Tematic
Descinderi CNA – trei medici au fost reținuți: Ce spune ministrul Sănătății


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Vlah: Zece case din Comrat nu mai pot fi reparate

24
(reînnoit 17:22 30.09.2020)
Pagubele în urma inundațiilor de ieri din sudul țării urmează să fie examinate, iar autoritățile vor oferi sprinjin pentru compensarea lor.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Două milioane de lei ar putea fi alocate pentru curățarea albiei râului Ialpug, care în urma precipitațiilor abundente de ieri s-a revărsat și a provocat pierderi enorme în Comrat. O decizie în acest sens urmează să fie luată de autoritățile de la Chișinău după solicitarea bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah.  

„Acum luptăm cu consecințele, dar trebuie să ne concentrăm pe cauze. Cauza este starea deplorabilă a majorității albiilor râurilor și râulețelor din țară. Situație similară avem peste tot... Consecințele ne costă cu mult mai mult decât aceste lucrări”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. 

Cât privește situația râului Ialpug, premierul spune că este necesară intervenția imediată pentru curățare, iar ulterior trebuie implementat un proiect sustenabil, care necesită investiții mult mai mari. 

„Inițial este nevoie de lucrări de curățare a albiei. Porțiunea albiei râului care se află pe teritoriul orașului Comrat este amplasată la un nivel mai jos, respectiv cele peste 50 de case din preajma râului sunt permanent în pericol de inundații”, a mai spus Ion Chicu. 

Potrivit premierului, mai multe echipe ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și militari, lichidează în continuare consecințele inundațiilor. Chicu a dat indicații ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să examineze starea râurilor și râulețelor din întreaga țară, ulterior să fie lansat un program de acțiuni privind curățarea acestora. Totodată, prim-ministrul spune că a purtat discuții cu primarii din localitățile din zona afectată ieri de ploile puternice și a constatat că majoritatea au nevoie de susținere în acest sens. Comisiile pentru Situații Excepționale din teritoriu vor examina pagubele intemperiilor și vor înainta către Comisia Națională pentru Situații Excepționale o solicitare pentru suportul necesar.  

Potrivit bașcanului Găgăuziei Irina Vlah, 35 de gospodării particulare au fost inundate doar în orașul Comrat, iar în prezent se efectuează lucrări de curățare a curților înnămolite. 

„La Comrat au venit militarii Armatei Naționale care ajută oamenii să curețe curțile, în special gospodăriile în care casele au rămas fără acoperiș. Preliminar vă informez că cel puțin zece case nu mai pot fi reparate. În cazul celorlalte 25 există posibiliatea de renovare”, a precizat Vlah. 

Ion Chicu la Comrat
© Photo : Алексей Карташилов

Bașcanul spune că autoritățile de la Comrat sunt gata să ofere loc de trai pentru familiile care au rămas fără acoperiș deasupra capului și care în seara zilei de ieri au decis să înopteze pe la rude. Vlah mai spune că cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mai multe ore au stat în apă. 

Amintim că aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale de ieri. Cea mai gravă situație a fost atestată în Găgăuzia, precum și în raioanele Leova și Cimișlia.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Comrat precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale.

Aici salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Potrivit informațiilor prezentate de ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia. Porțiuni de drumuri au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Iar la Cimișlia, salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia. În zonele afectate, angajații IGSU continuă să acorde asistență populației. Aici activează comisiile pentru situații excepționale în vederea estimării prejudiciilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
pericol de inundație, inundație, Ședință, Guvernul


Загрузка...
Festivalul moldo-rus Ziua câmpului

În Moldova a fost inaugurat Festivalul moldo-rus "Ziua câmpului"

0
(reînnoit 17:22 30.09.2020)
”Festivalul ruso-moldovenesc Ziua câmpului" a fost deschis de ministrul Agriculturii din Moldova, Ion Perju, reprezentantul Ministerului rus al Industriei și Comerțului Maria Elkina și reprezentantul comercial al Federației Ruse în Moldova Vladislav Darvai.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. La Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din satul Pașcani, raionul Criuleni, a fost dat startul Festivalului moldo-rus "Ziua câmpului". Evenimentul a fost inaugurat de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, , Ion Perju, directorul Departamentului construcții de mașini pentru agricultură, industria alimentară și construcția drumurilor al Ministerului rus al Industriei și Comerțului, Maria Elkina și șeful reprezentanței comerciale a Federației Ruse în Moldova Vladislav Darvai.

Reprezentantul Ministerului Industriei și Comerțului din Rusia le-a dorit participanților la Festival să-și găsească parteneri și prieteni de încredere.

”Noi am visat că organizăm o astfel de acțiune cu demonstrarea tehnicii. Pentru ca să putem arăta tot ceea cu ce putem ajuta complexul agro-industrial din Moldova. Sper ca acest eveniment să devină o bună tradiție”, a declarat Elkina.

Ministrul moldovean al Agriculturii a subliniat că acesta este primul eveniment moldo-rus de acest gen.

”Un eveniment minunat, aici a fost prezentată tehnică agricolă produsă în Rusia. Multe exemplare de astfel de tehnică lucrează astăzi pe câmpurile din Moldova”, a menționat Perju.

El le-a mulțumit organizatorilor evenimentului - Ministerul rus al Industriei și Comerțului, Reprezentanța Comercială a Rusiei în Republica Moldova, Institutul ”Porumbeni” și Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău și le-a dorit participanților să încheie noi contracte.

Reprezentantul comercial a Federației Ruse în Moldova Vladislav Darvai. Și-a exprimat speranța că tehnica rusească își va demonstra cele mai bune aspecte în cadrul festivalului.

”Noi știm cum este în lucru. Suntem în contact permanent ci producătorii agricoli. Știm că părerile despre tehnica rusească sunt dintre cele mai bune”, a menționat el.

Amintim că în perioada 30 septembrie – 1 octombrie în Moldova are loc pentru prima dată ”Festivalul ruso-moldovenesc Ziua câmpului". Evenimentul are loc într-un format modern de agrofestival al utilajelor agricole fabricate de producători ruși, cu organizarea unor prezentări ale acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
agricol, tehnică, câmp
Tematic
Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori


Загрузка...