Termoscanner

Autoizolarea este obligatorie, chiar dacă veniți din „zona verde”: Iată în ce situații

192
(reînnoit 23:31 03.09.2020)
Cetățenii moldoveni și străini care sosesc în Moldova dintr-o „zonă verde”, dar tranzitează o „zona roșie”, cu risc sporit de contractare a COVID-19, sunt obligați să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Perioada de carantină de 14 zile este obligatorie pentru persoanele care vin în Republica Moldova dintr-o „zonă verde”, dar au tranzitat pe parcursul itinerarului o „zonă roșie”, adică o țară cu incidență sporită a cazurilor de COVID-19.

Restricția îi vizează atât pe cetățenii moldoveni, cât și pe cei străini care intră în țară. Excepție logică fac persoanele care sosesc cu o cursă de avion directă din „zona verde”.

Obligativitatea carantinei în respectiva situație a fost precizată astăzi, într-o conferință de presă de un reprezentant al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), medicul epidemiolog Alexei Ceban.

Instituțiile responsabile de la Chișinău vor actualiza lista statelor din „zona roșie” la fiecare 14 zile, în zile de vineri, pentru ca lista să intre în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.

În „zona roșie” sunt incluse țările în care se constată o incidență a COVID-19 de peste 50 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Din „zona verde” fac parte țările în care indicatorul este mai mic de 50 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori, a explicat epidemiologul Alexei Ceban.

Reamintim că persoanele care intră în Republica Moldova revenind dintr-o „zonă verde” nu sunt obligate să se autoizoleze la domiciliu.

Pe lista statelor din „zona roșie” publicată la sfârșitul lunii august de Ministerul Sănătății au fost incluse 53 de țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

192
Tagurile:
carantina, zona verde moldova
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1005)
Tematic
Cum se simt oamenii de peste 70 și 80 de ani după testarea vaccinului împotriva COVID-19
Punct de trecere

De astăzi putem intra în Ucraina: Iată condițiile

40
(reînnoit 08:52 28.09.2020)
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a actualizat restricțiile la intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini începând cu astăzi.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Ucraina permite intrarea, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, începând cu astăzi, 28 septembrie. Toți cei care intenționează să intre sau să tranziteze teritoriul statului vecin trebuie să respecte următoarele condiții;

  • obligatoriu, la punctul de trecere a frontierei, fiecare persoană va prezenta polița de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19
  • la punctul de trecere va fi prezentat rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).
  • cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal
  • tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile. Drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de cătorie cu avionul și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

De precizat, polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
punct de trecere cu UCRAINA, situația în Ucraina, hotarul cu Ucraina, Ucraina


Загрузка...
Curs valutar

Scădere bruscă a leului față de toate valutele de referință

147
(reînnoit 07:37 28.09.2020)
Leul moldovenesc începe săptămâna într-o scădere bruscă față de majoritatea valutelor de referință. Acesta a cedat teren chiar și hrivnei ucrainene.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Datele cursului valutar anunțate astăzi de Banca Națională a Moldovei arată o scădere bruscă a leului moldovenesc față de dolarul american, euro, leul românesc și chiar hrivna ucraineană. Astfel, valoarea unui dolar american echivalează cu 16,86 lei, cu aproape 10 bani mai mult față de ziua de ieri. Cu 11 bani crește euro și echivalează cu 19,630 lei. O hrivnă ucraineană costă 59 de bani, iar un leu românesc - 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească - 21 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 28 septembrie 2020
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 28 septembrie 2020

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
schimb valutar, valuta națională, rezerve valutare, cursul


Загрузка...