Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Tot mai mulți copii se îmbolnăvesc de COVID-19

1257
(reînnoit 14:51 02.09.2020)
Șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat că a crescut simțitor numărul infectărilor cu COVID-19, mai ales în rândul copiilor.

CHIȘINĂU, 2 sept - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Chișinău, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a declarat că în municipiu este o alertă epidemiologică sporită. 

„În municipiul Chișinău suntem în peste 15 mii de cazuri. (...) Documentăm o creștere evidentă a cazurilor asimptomatice, inclusiv o creștere la copii. În mare măsură, paturile din spitalele pentru copii cu COVID-19 sunt toate ocupate”, a declarat funcționarul. 

Incidența infectării la 100 de mii populație constituie 648 de cazuri în Capitală. În prezent, în municipiul Chișinău sunt circa 4000 de persoane aflate în concediu medical, fiind confirmate sau suspecte de coronavirus. 

Asistența medical primară 12 mii de personae suspecte și confirmate.

Ghenadie Curocichin
© Photo : Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”

„În spitalele municipale capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții cu COVID-19 este de 927 de paturi. Am sporit cu 60 de paturi capacitatea spitalelor cu profilul COVID. Acum sunt 768 de personae cu COVID internate. 183 de pacienți sunt în stare grava, inclusiv 6 intubați. Avem însă spații și paturi suplimentare. Suntem asigurați cu medicamente antivirale”, a declarat șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate.

Funcționartul a precizat că a fost actualizat protocolul național cu privire la gestionarea cazurilor de COVID-19. Astfel, acum persoanele care sunt depistate cu COVID-19 și sunt asimptomatice trebuie să stea obligatoriu în izolare 10 zile și nu 14, cum a fost până acum.

„Nu se mai cere să se facă un test repetat, fiindcă este dovedit că după 10 zile persoana confirmată cu COVID nu mai este deja contagioasă”, a spus Gîlcă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1257
Tematic
OMS oferă o estimare despre când se va sfârşi pandemia
OMS laudă măsurile soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Ian Lisnevschi

Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

41
(reînnoit 21:41 30.09.2020)
Salarii și pensii mai mari – asta promit unii candidați la alegerile prezidențiale. Ce promisiuni pot face în realitate politicienii și care sunt de fapt atribuțiile președintelui?
Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Ian Lisnevschi a declarat că unii candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă vin cu diverse promisiuni care de fapt depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Potrivit lui, în mare parte, politicienii pun accent pe așteptările și nevoile oamenilor, precum majorarea salariilor sau a pensiilor. Aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării. Unii candidați la prezidențiale fac uz de declarații cu tentă populistă doar pentru a atrage mai multe voturi.

"Președintele nu are aceste atribuții decât dacă nu are susținerea Parlamentului, care va accepta aceste majorări numai în condițiile în care președintele are o conlucrare bună cu Legislativul", a explicat Lisnevschi.

În opinia politologului, o declarație reală pe care poate și trebuie să o facă candidații la funcția de președinte este să promită că vor respecta și vor apăra imaginea Republicii Moldova.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

CEC a înregistrat până în prezent șase pretendenți la fotoliul de șef al statului. Este vorba de președinta PAS Maia Sandu, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
președinte, candidați, alegeri prezidenţiale
Tematic
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură


Загрузка...
Maia Bănărescu

Frecventarea școlilor și grădinițelor: Este sau nu riscantă?

48
(reînnoit 21:03 30.09.2020)
În ce măsură sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate, în condițiile în care frecventează școlile și grădinițele? Iată ce spune avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.
Cum sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate

Copiii au revenit în școli și grădinițe, având un program aproape similar cu cel de înaintea pandemiei.

La școală orele au o durată de 45 de minute, și nu de 30 cum era la începutul anului de studii. Pe de altă parte, în fiecare zi,â în Republica Moldova sunt înregistrate tot mai multe cazuri de coronavirus, iar experții susțin că odată cu sezonul rece numărul va fi și mai mare.

Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, decizia autorităților de a permite frecventarea instituțiilor de învățământ în această perioadă este una bună, dar în același timp foarte riscantă.

"În aceste condiții, la reîntoarcerea copiilor în instituțiile preșcolare și școlare, s-a pus accentul pe asigurarea dreptului la educație. În opinia mea, și forma alternativă la distanță este la fel asigurarea  dreptului la educație, dar s-a decis reîntoarcerea copiilor în bănci. Cred că este o decizie asumată a Comisiei de Sănătate Publică și trebuie de impus reguli foarte stricte față de societate, copii, managerii instituțiilor", a declarat într-un interviu pentru Sputnik avocatul poporului pentru drepturile copilului.

De menționat este că în data de 21 septembrie autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, iar 1 668 de copii fac studii online. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din întreaga țară. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
sănătate, educație, Drepturile copilului, avocat


Загрузка...