imagine simbol

VIDEO: Iată cum se negociază prețul locurilor de veci la cimitirul „Sfântul Lazăr”

285
(reînnoit 15:24 01.09.2020)
Centrul Național Anticorupție a prezentat imagini video în care angajați ai cimitirului „Sfântul Lazăr” numără banii încasați în calitate de mită pentru oferirea unor locuri de veci.

CHIȘINĂU, 1 sep - Sputnik. În imaginile prezentate de CNA se vede cum angajați ai cimitirului negociază prețul locurilor de veci cu rudele răposaților și numără cu voce tare banii pe care îi primesc. 

„- Am zis trei locuri - 25 de mii. (...) Găsim acolo. Nu avem la trei metri de drum loc?

- Este se pare că.

- Atunci îi oferim lângă drum.”

Din discuții se înțelege că unii „clienți” cer bonuri fiscale pentru locurile de veci, dar angajații cimitirului le explică că acest lucru nu este posibil. 

„- Vă dau banii?

- Da, da. Puteți acum să-i dați, să-i numere. 

- O să dea cec? 

- Nu trece sclepul după tine. Ele sunt făcute de alt proprietar, înțelegi?

- Corect. Dat eu am și eu firmă de construcții.

- Dacă vreți, noi vă trimitem acolo care... Dar nu are rost.

- Poate să facă o reducere, poate puneți un cuvânt acolo...

- Păi și locurile astea sunt cu tot cu... Tu ai patru locuri, numai 20 de mii pe loc trebuie să plătești”.

Amintim că astăzi ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la 22 de adrese din Capitală – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor.

Au fost reținute în total șase persoane: este vorba despre şeful, adjunctul, contabilul şi trei angajaţi ai cimitirului. 

„Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele 6 persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir”, precizează CNA printr-un comunicat de presă. 

Potrivit CNA, în doar trei luni suspecții ar fi încasar prin scheme ilicite 623 000 de lei. Banii au fost luați în schimbul unor locuri de veci în cadrul cimitirului. Astfel, în afară de taxa de stat de 1051 de lei, de la rudele răposaților se cereau plăți suplimentare care variau între 5000 și 7000 de lei.

În cadrul descinderilor au fost descoperite aproximativ 700 de mii de lei și diferite probe care ar demonstra vinovăția suspecților. 

Şase persoane sunt audiate de ofițerii CNA şi urmează a fi plasate în izolator pentru 72 de ore. Ele riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi penale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

285
Tagurile:
Sfântul Lazăr, cimitir, locuri de veci
Serghei Tarnovschi

Revenire de senzație pentru Serghei Tarnovschi la Cupa Mondială

51
(reînnoit 09:29 27.09.2020)
Canotorul Serghei Tarnovschi a revenit în stil de mare campion la competițiile internaționale după suspendarea de patru ani din cauza dopajului.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Sportivul de 23 de ani a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeged (Ungaria). El a triumfat pe distanța de 1000 metri cu rezultatul 3:51.33.

În 2016, Tarnovschi a fost suspendat patru ani de către forul internaţional de canotaj după ce a picat testul anti-doping, la câteva zile după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Distincția, care i-a fost retrasă, i-a revenit unui canotor din Rusia. În Ungaria, Serghei a concurat și la dublu împreună cu fratele său, Oleg Tarnovschi. Ei s-au clasat pe locul 5 pe distanța 500 metri.

Frații Tarnovschi sunt născuți la Lvov (Ucraina). În 2013 ei au primit cetățenia Republicii Moldova. Deja anul viitor, cel mai talentat dintre ei, Serghei Tarnovschi a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de tineret de la Nanjing.

Grație amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Serghei Tarnovschi are timp suficient să se pregătească cât mai bine pentru a doua Olimpiadă din cariera sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
Aur, canotor, Cupa Mondiala


Загрузка...
Golgota, locul răstignirii lui Iisus Hristos

Calendar Ortodox: Înălțarea Sfintei Cruci - istorie și semnificație

1619
(reînnoit 07:35 27.09.2020)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Înălțarea sfintei Cruci. Sfinții Părinți au instituit post negru pentru această zi, în amintirea patimilor și răstignirii lui Iisus Hristos.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. În fiecare an, la data de 14/27 septembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi, Biserica a rânduit post negru, în amintirea patimilor și răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos.

Istorie și semnificație

În anul 335 a fost găsită Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos și în această zi episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat-o solemn în fața poporului. Totodată, în anul 629, Sfânta Cruce a fost adusă de la perșii păgâni pe vremea împăratului bizantin Heraclius, și a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Datorită poruncii împărătesei Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, a fost aflată Sfânta Cruce. Pe Golgota au fost găsite cele trei cruci pe care a fost răstignit Hristos și cei doi tâlhari. Pentru a determina care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, Patriarhul Macarie a poruncit să fie atinsă pe rând cu aceste cruci o femeie care murise. Atunci când a a fost atinsă cu cea de-a treia cruce, femeia a înviat. Patriarhul Macarie, după această minune, a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc ridicat, pentru ca să fie văzută de tot poporul.

Mai târziu, împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul și a luat Crucea Domnului în Persia unde s-a aflat timp de 14 ani. Împăratul Heraclie este cel care a readus Sfânta Cruce în Ierusalim.

Obiceiuri populare precum culesul viilor, strângerea nucilor sau aducerea ramurilor de alun nu au nimic în comun cu Sfânta Tradiție.

1619
Tagurile:
semnificaţie, istorie, Calendar Ortodox 2019 stil vechi
Tematic
Calendar Orotodox: Viața Sfântului Gavriil Bănulescu Bodoni: 3 ani de la canonizare
Calendar Ortodox: Pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - istorie și semnificație
Calendar Ortodox: Nașterea Maicii Domnului - semnificații și obiceiuri populare


Загрузка...
Urna de votare

Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi

71
(reînnoit 09:39 27.09.2020)
Comisia Electorală Centrală a decis numărul secțiilor de votare pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală a constituit 42 secții de votare. Potrivit deciziei CEC, pentru menținearea ordinii publice în aceste localități va fi implicat Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului Electoral.

Totodată, Comisia face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.

Amintim, Comisia Electorală Centrală a decis și deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, din 202 câte a propus anterior, pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Cele mai multe secții, 30 la număr, vor fi deschise în Italia.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
secții de votare în RM, votare online, Votare directă, Secție de votare


Загрузка...