Elevi în măști de protecție la școală

COVID-19: Unsprezece instituții de învățământ din țară sunt în carantină

3425
Informații cu privire la începutul anului școlar 2020-2021 în instituțiile de învățământ, în contextul pandemiei COVID-19, au fost prezentate de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Din cele 1252 de instituții de învâțământ din țară, în care se desfășoară diverse cicluri de studii, 1233 și-au reluat activitatea în cadrul sediilor începând de astăzi, 1 septembrie. Alte 19 rămân „fizic” închise din diverse motive. 11 sunt în carantină, iar alte 8 rămân închise din diverse motive, inclusiv pentru nerespectarea regulilor impuse de Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul pandemiei generată de COVID-19.

Informația a fost prezentată de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Potrivit lui, acestea și-ar putea redeschide ușile după data de 7 septembrie sau, după caz, după 14 septembrie. 

„Pentru modelul 1 - prezența în școală 100%, au optat 800 de instituții. Modelul 2 - învățarea pe schimburi a fost ales de 105 instituții, iar după modelul 3 - învățarea combinată, cu zile de prezență și zile la distanță, vor studia elevii din trei instituții. Modelul 4 hibrid - învățarea pe grupe, jumătate de elevi din clasă și jumătate din numărul de elevi de la distanță, a fost selectat de șase instituții”, a precizat Igor Șarov. 

Elevii din 19 instituții din țară au început studiile în regim on-line. Acesta este un model temporar care a fost impus din cauza că localitatea se află în carantină. Pentru modelul mixt, combinarea modelelor 1 și 6 a fost ales de 314 instituții de învățământ din întreaga țară. în aceste condiții, 3891 de cadre didactice din 28 de mii, ceea ce constituie 7,19% din numărul total de cadre didactice, vor activa depășind norma didactică de 1,5 ori. Ministrul mai spune că în acest an de studii cuvântul cheie este responsabilitate. 

„Fiecare din noi este responsabil pentru sine, dar în contextul actual este responsabil și pentru cei din jur. Vă invit să tratați foarte atent și cu seriozitate regulile de convețuire împreună în cadrul școlilor, pentru că doar astfel vom ieși învingători din această pandemie”, a declarat ministrul Educației. 

Șarov a îndemnat elevii să-și asculte profesorii, iar pe profesori i-a asigurat de susținere. Ministrul crede că în acest an vom reuși să revalorizăm meseria de profesor, iar întreaga societate să conștientizeze respectul pe care îl datorăm dascălilor noștri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3425
Tagurile:
pandemie, noul an școlar, 1 Septembrie
Tematic
Câte școli din Capitală optează pentru prezența fizică a 100% în clase - detalii
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor
Cântar

Modalitate ușoară și rapidă de a pierde în greutate fără dietă

110
(reînnoit 20:22 19.09.2020)
Medicul nutriționist Adriana Oros a dezvăluit o modalitate ușoară și rapidă de a scăpa de kilogramele în plus.

BUCUREȘTI, 20 sep - Sputnik. Adriana Oros, nutriționistă la Clinica Alimmenta din Barcelona, a explicat cum se poate slăbi ușor, fără diete extenuante. 

”Metoda farfuriei”, așa cum se menționează, ajută să înțelegem cât de multe alimente de un anumit tip pot fi incluse în dieta. Jumătate din farfurie trebuie să fie legume, crude sau fierte. Un sfert din farfurie conține proteine ​​biodisponibile, cum ar fi ouă, carne slabă, fructe de mare, pește sau leguminoase. Un alt sfert este destinat carbohidraților complecși - paste, orez, cartofi sau pâine integrală. De asemenea, este indicată suplimentarea farfuriei cu o cantitate mică de grăsimi sănătoase - avocado, nuci sau semințe”, susține nutriționista citată de publicația ABC. 

Pentru a organiza ordinea mesei, Oros sugerează mai întâi să luați legume crude sau fierte, cu un conținut scăzut de calorii, dar care fac luarea mesei mai consitentă. Ea mai recomandă adăugarea de proteine ​​și carbohidrați - porția lor depinde de cheltuielile zilnice de energie.

Oros a explicat că această metodă te poate ajuta să slăbești. Baza dietei sunt legumele, care contribuie la sațietate datorită fibrelor și apei, iar proteinele au o valoare biologică ridicată. 

Când calculați porțiile, trebuie să acordați atenție carbohidraților și grăsimilor: cantitatea lor depinde de nevoile și obiectivele persoanei. În plus, trebuie să faceți exerciții fizice, să beți apă și să încercați să evitați stresul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
dietă, fără, ușor, greutate, pierdere
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Natură

Toamnă cu temperaturi de vară: Câte grade vor fi astăzi

54
(reînnoit 16:36 19.09.2020)
Se anunță o duminică frumoasă cu temperaturi generoase, iar săptămâna viitoare vremea se va încălzi și mai tare.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Astăzi este încă în vigoare Codul Galben de scădere bruscă a temperaturii aerului, instituit anterior de meteorologi. Valorile termice vor varia între 20... 23 de grade în nordul țării, 21... 24 de grade în centrul republicii și între 22 și 25 la sud. Vântul va sufla din sud-est cu 1-6 metri pe secundă. Presiunea atmosferică va fi ridicată, iar cerul va fi parțial acoperit de nori.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 septembrie 2020
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 20 - 26 septembrie 2020

Săptămâna viitoare vremea se încălzește și mai mult, iar termometrele va urca până la 30 de grade. În prezent, sunt în vigoare patru alerte meteo.

Până pe 21 septembrie a fost instituit Codul Portocaliu de secetă hidrologică pentru bazinul inferior al râurilor Răut, Bâc, Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul. Un Cod Galben de secetă este menținut pentru râurile mici și bazinele acvatice. În același timp până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
temperaturi, prognoze, Meteo
Tematic
Vremea se schimbă: Vânt puternic și îngheț - prognoza meteo
Prognoza meteo: Cum se va schimba vremea în acest weekend


Загрузка...
Roman Chircă

Chircă: Mulți moldoveni vor deveni în curând șomeri

0
(reînnoit 20:22 19.09.2020)
Reducerea activității întreprinderilor și companiilor aduce „roade” - mii de cetățeni vor trebui să-și caute un nou loc de muncă către sfârșitul anului, consideră expertul economic Roman Chircă. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. În studioul Sputnik Moldova, Roman Chircă a remarcat că și până la pandemie în Moldova existau probleme sistemice pe piața muncii, iar după întoarcerea a mii de cetățeni de peste hotare acestea au luat amploare. 

"Astăzi, populația activă activă este reprezentată de doar 35% din populație. Aceasta este o cifră foarte mică. Chiar și în „îmbătrânita Europă” acest raport este de 60%. Indicatorii noștri indică faptul că țara nu are practic niciun potențial de muncă", a spus interlocutorul. 

Rata oficială a șomajului în Moldova - de aproximativ 4%, este scăzută, deoarece există o lipsă acută de specialiști în principalele sectoare ale economiei republicii.

Situația s-a agravat pe fondul sistării forțate a activității în contextul stării de urgență, care s-a declanșat în primăvară din cauza pericolului răspândirii unui nou tip de coronavirus.

"Foarte mulți angajați ai sectorului HoReCa și-au pierdut locurile de muncă în această perioadă. Multe cafenele, restaurante, întreprinderi au fost închise. Toate acestea vor duce la o creștere semnificativă a șomajului în țară până la sfârșitul acestui an", a declarat expertul economic. 

Pandemia a fost o lovitură puternică pentru sectorul HoReCa, care nu doar a ratat venituri, ci a pierdut cei mai buni specialiști. 

O confirmă fondatorul mai multor rețele de cafenele și restaurante din Chișinău Dumitru Cebotarescu. Anterior el a declarat pentru Sputnik Moldova că a pierdut cei mai buni specialiști în perioada stării de urgență - aceștia au plecat peste hotare pentru că au acumulat datorii. 

Realitatea se vede cel mai bine în cifre - 60% dintre cei care munceau în sector sunt acum șomeri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
șomeri, moldoveni, Roman Chircă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Restricții în domeniul HoReCa ar putea fi impuse din nou: Ion Chicu explică - Video


Загрузка...