Владимир Плахотнюк

Investigațiile împotriva unui mare cartel de traficanți de droguri este vizat Plahotniuc

190
(reînnoit 12:22 01.09.2020)
În Rusia a fost terminată investigarea împotriva liderului unui important cartel de traficanți de droguri cu care avea legătură Vlad Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. În Federația Rusă a fost încheiată investigarea în cadrul cauzei penale în care este vizată activitatea liderului unui mare cartel de traficanți de droguri, în care este vizat și Vladimir Plahotniuc.   

Liderului cartelului internațional de droguri vizat în investigațiile anchetatorilor ruși este Vasile Solonari. Această grupare criminală colabora cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial al Ministerului rus de Interne, Irina Volk.

Potrivit ei, Solonari este arestat și acum ia cunoștință de materialele dosarului.

El este acuzat de crime încriminate de câteva articole din Codul Penal al Federației Ruse.

Volk a precizat că respectivul cartel de traficanți de droguri avea organizat un canal de contrabandă cu hașiș care era adus din Africa de Nord, tranzita țările Uniunii Europene și avea drept destinație țările CSI. Acest cartel de traficanți se ocupa și de comercializarea drogurilor, inclusiv în Rusia. Potrivit unei versiunii a anchetei, cartelul traficanților de droguri a fost creat și condus în perioada iunie-august 2012 de Oleg Pruteanu și de alți indivizi din Republica Moldova și Spania, între care și Vlad Plahotniuc.

"Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc, care în acea perioadă era președintele Partidului Democrat. El, folosind pârghiile politice și financiare de care dispunea, avea sarcina să asigure acoperirea activității criminale a cartelului ca acesta să nu ajungă în vizorul organelor de drept", a declarat reprezentantul oficial al MAI din Rusia.

Structurile de drept din Rusia au tras la răspundere, în perioada 2012-2019, peste 60 de membri ai acestui cartel internațional. Peste o tonă de hașiș a fost confiscată. Totodată, nouă membri ai cartelului au fost condamnați în Rusia la termine de detenție de la 7,5 la 17 ani. Ali cinici membri ai cartelului au fost condamnați în Belarus și Republica Moldova.

Amintim că luni anchetatorii ruși au încheiat investigațiile în dosarului penal cu privire la  membrii unei grupări criminale internaționale, învinuiți de retragerea ilegală din Federația Rusă a peste 500 de miliarde de ruble, a comunicat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne din Rusia, Irina Volk, citată de RIA Novosti.

”Departamentul de Anchetă al MAI a încheiat investigațiile în cadrul dosarului penal inițiat în privința a opt membri ai unei grupări criminale internaționale, care sunt acuzați de scoaterea din Federația Rusă, prin intermediul unor operații valutare ilegale, a peste 500 de miliarde de ruble, a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne din Rusia, Irina Volk, citată de RIA Novosti.

Și în acest dosar este vizat Vladimir Plahotniuc, dar și omul de afaceri Veaceslav Platon și Renato Usatâi, care acum este primarul municipiului Bălți.

”În cadrul cercetărilor prealabile s-a stabilit că, în perioada iunie 2013 și până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești "BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon împreună cu prim-vicepreședintele și conducătorul de facto al Partidului Democrat din Moldova, deputat în Parlamentul de legislatura a VIII-a al acestei țări Vladimir Plahotniuc, dar și cu Aleksandr Korkin, care avea legături de corupție și de afaceri în sfera bancară, au elaborat mecanismul de retragere din sistemul financiar al Federației Ruse a mijloacelor bănești ale clienților”, a precizat Volk.

Organizatorii activității criminale Plahotniuk, Platon și politicianul moldovean Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională, instanța de judecată a dispus în absență măsura de detenție sub forma de arest.

Amintim că Vladimir Plahotniuc a plecat din Moldova pe 14 iunie 2019. Peste o săptămână, el a renunțat la funcția de președinte al PDM, iar pe 30 iulie și-a depus mandatul de deputat.

În luna mai, Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea lui Plahotniuc pe trei capete de acuzare:  escrocherie, spălare de bani în proporții deosebit de mari și organizarea și conducerea unui grup criminal. În cadrul acestui dosar, prima instanță a emis mandat de arestare pe numele fostului lider al PDM.

Mai mult, Plahotniuc are câteva dosare intentate în Rusia. În special i se incriminează organizarea unei comunități criminale internaționale și retragerea ilegală a fondurilor în afara Federației Ruse. De asemenea, el este acuzat de tentativă de omor.

Amintim totodată că Judecătoria raionul Tversk din Moscova a emis în luna iulie curent un mandat de arest în absență pe numele lui Renato Usatîi, care este acuzat de fraudă.

Ancheta îl numește drept membru al comunității infracționale internaționale, care în 2013-2014 a retras sute de miliarde de ruble din Federația Rusă prin intermediul MoldInConBank.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Clopotul școlii

Cum vor activa școlile după 1 octombrie: Există neclarități

66
Ministerul Educației a anunțat că școlile „din toată țara”, inclusiv din raioanele și municipiile cu „Cod Roșu” pandemic, vor activa după 1 octombrie ca și până acum. Însă și comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au dreptul să intervină cu decizii.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Opinia publică a salutat introducerea de către autorități, din 1 octombrie, a mecanismului ce prevede instituirea diferențiată a codurilor pandemice „roșu”, „portocaliu” și „galben” la nivel local, în funcție de situația concretă dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială.

Totuși, există anumite neclarități în privința aplicării acestui mecanism: nu este limpede ce decizii vor fi luate de autoritățile centrale și cu ce decizii vor interveni comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică.

Este dificil de spus acum cât de mult va conta anume opinia comisiilor teritoriale – acestea trebuie să-și coordoneze deciziile cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

De exemplu, Ministerul Sănății a anunțat că școlile din raioanele și municipiile cărora le-a fost atribuit „Codul Roșu” vor activa după 1 octombrie ca și până acum, dar acest fapt nu este o certitudine, pentru că și comisiile teritoriale ar avea un cuvânt de spus.

Totodată, în cazul „Codului Roșu”, autoritățile centrale recomandă „ca măsură generală” „școli închise” și învățământ la distanță. Detalii vă prezentăm în continuare.  

Și primarul Ion Ceban a anunțat astăzi pe Facebook că școlile din Chișinău vor funcționa din 1 octombrie ca și până acum. Primarul a respins categoric zvonurile potrivit cărora instituțiile de învățământ își vor sista activitatea.  

Ministerul Educației: Școlile vor activa ca și până acum

Ministerul Educației a informat că, din 1 octombrie, în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”, „instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate” anterior, până la începerea anului de studii.

Totuși, în fraza următoare a comunicatului său de presă, ministerul adaugă că „ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ va fi coordonată în prealabil cu Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică”, potrivit hotărârii nr. 33/2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Pentru „Codul Roșu”, care înseamnă starea de urgență în sănătate publică, autoritățile centrale recomandă, între altele, „școli închise” și învățământ la distanță.  

Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă
Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă

Potrivit explicațiilor difuzate de Ministerul Sănătății, pentru „Codul Roșu”, atribuit în total unui număr de 26 de raioane și municipii, „măsurile generale recomandate” în această situație includ: „măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise (e-learning), interzicerea adunărilor în masă, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.)”.

Cum vor intra școlile în carantină

Ministerul Educației a precizat că „decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică”.

Tot Ministerul Educației a informat că „în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 - pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.”.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a subliniat că „înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea  instituțiilor  de învățământ,  instituțiilor  medico-sanitare,  instituțiilor  de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil de către Comisiile teritoriale de sănătate publică cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”.

Măsurile generale de prevenire a COVID-19 în vigoare după 1 octombrie

MSMPS a informat că, potrivit deciziei CNESP, după 1 octombrie rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:

„- Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;

- Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;

- Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) de ani  în afara  domiciliului  și  în  spațiile  publice  fără  necesitate  stringentă,  cu  excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;  deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;  deplasprilor pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată;  deplasărilor pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate;

- Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement;

- Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.”.

Cum vor fi stabilite codurile pentru unitățile administrativ-teritoriale

Reamintim că, pe 28 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis că, din 1 octombrie, unitățile administrativ-teritoriale vor fi în drept să declare codurile de alertă roșu, portocaliu sau galben de COVID-19 la nivel local și a publicat tabelul cu gradele de alertă pandemică ce corespund în prezent raioanelor și municipiilor.

Culoarea roșie este predominantă în respectivul tabel, iar „Codul Roșu”, atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică. 
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19 sunt atribuite la nivel teritorial în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, a explicat Ministerul Sănătății, comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
octombrie, școli
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni


Загрузка...
Incendiu în clădirea Filarmonicii

Iată câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii

45
Ministerul Finanțelor a precizat câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de Guvern.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie, s-au adunat peste 31 de mii de lei.

Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri. 

În data de 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum specialiștii au înaintat trei versiuni privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
finanțare, bani, Filarmonică
Tematic
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică
Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică


Загрузка...