Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Cât de pregătite sunt școlile și grădinițele din Capitală pentru noul an de studii

95
Programul grădinițelor din Capitală, dar și numărul copiilor în grupă va fi decis de către administrația instituțiilor. Totodată, în prima săptămână de școală elevii nu vor fi hrăniți, însă după aceasta vor primi mâncare la pachet.

CHIȘINĂU, 31 aug- Sputnik. Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat că activitatea instituțiilor de învățământ va fi reluată la decizia fondatorului, în baza raportului emis de ANSA și ANSP. Potrivit viceprimarului, din cele 131 de grădinițe din Capitală, doar una nu este pregătită pentru deschidere.

”O grădiniță nu are raportul coordonat și urmează la o altă ședință CMC să fie aprobată decizia în cazul ei. Este o grădiniță-creșă și nu intră în categoria de vârstă admisă. Primele intrări vor fi la grupele pregătitoare, iar din 7 septembrie vor reveni grupele de 4-6 ani. Totodată, solicităm CMC-ului coordonarea programului de activitate a grădinițelor, nu de la 07:00-15:00, ci atât cât va decide directorul instituției. La fel, managerii vor decide numărul de copii în grupe, nu neapărat 12”, a declarat viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici. 

În același timp, ANSA și ANSP a dat aviz pozitiv pentru 145 de instituții de învățământ din cele 148 de școli din municipiul Chișinău. Trei instituții din suburbii urmează să fie evaluate astăzi. Potrivit Angelei Cutasevici, dacă un elev va fi testat pozitiv cu COVID-19, atunci toată clasa va continua orele online.

”Nu este simplu, nu este pe placul nostru, dar trebuie să luăm decizii asumate, iar dacă va fi înțelegere și un dialog constructiv, vom putea gestiona și această situație. Există recomandate trei modele de organizarea procesului educațional. Nu excludem că va fi nevoie să intervenim prompt într-o școală sau alta. La necesitate, am putea să revenim la învățarea doar online”, a menționat viceprimarul Capitalei.

În prima săptămână de școală, elevii din Capitală nu vor fi hrăniți la cantină. Ulterior, vor primi alimente la pachet. 

”Blocurile alimentare sunt dotate cu dezinfectant, iar personalul are măști, viziere, toate echipamentele necesare. Din 7 septembrie va începe procesul de alimentare la pachet. Copilul va primi o pungă cu mâncare și va mânca într-o sală amenajată. În două săptămâni sperăm să reluăm alimentația în instituții. OMS a spus că factorul alimentar nu este un risc, ci doar aglomerațiile. De asta și noi recomandăm să fie respectate condițiile”, a menționat inspectorul principal ANSA Chişinău, Eugeniu Straistă.

Specialistul a mai spus că toate blocurile alimentare ale grădinițelor și școlilor au fost deja verificate, starea acestora fiind descrisă drept satisfăcătoare. Totodată, a fost verificată și calitatea apei din instituții.  

”Din 20 de probe, patru au fost neconforme și urmează să fie îmbunătățită situația. Am zis că instituțiile pot relua activitatea doar dacă aduc apă îmbuteliată până rezolvă problema. Am făcut seminare online cu administrațiile instituțiilor ca să diminuăm factorii de risc”, a spus inspectorul principal ANSA Chişinău, Eugeniu Straistă.

Pentru asigurarea grădinițelor cu dezinfectant și alte echipamente de protecție s-au cheltuit 10,8 milioane de lei, iar pentru școlile primare, gimnazii și licee - 15 milioane de lei. Banii au fost alocați din bugetul Primăriei. Angela Cutasevici a declarat că în prezent este o lipsă de 600 de angajați în instituțiile de învățământ, dintre care 300 doar în grădinițe. 

”În același timp, în fiecare instituție de învățământ s-au evaluat sursele pe interior. S-au redistribuit bani la cumpărarea produselor igienice și medicale. Ulterior, când toate instituțiile vor epuiza bugetele interne, sigur că vom solicita bani suplimentari. Acum noi vedem că există surse în fiecare instituție. După calculele noastre unui copil i-ar reveni 240 de litri de săpun lichid, dar nu e sigur, la necesitate vom completa. Părinții nu vor trebui să intervină cu bani și dezinfectante. Se manipulează din diferite părți că părinții vor procura dezinfectanți și alte soluții, dar nu este așa”, a declarat viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici. 

În total, în municipiul Chișinău sunt peste 120 de mii de elevi. Până acum, în Capitală au fost confirmate 15 125 de cazuri de infectare cu COVID-19. Din numărul total, 804 sunt copii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
grădiniţe, școli, chișinău, COVID-19
Tematic
Cum vor ajunge copiii în siguranță la școală și grădiniță în condiții de COVID-19
Naistul Constantin Moscovici, despre prima dragoste din anii de școală
Moldova renunță la taxa de drum

Guvernul anunță schimbări radicale pentru șoferii moldoveni - iată de când

100
Guvernul Republicii Moldova anunță o schimbare radicală - intenționează să renunțe la taxa rutieră începând cu anul 2021 în favoarea creșterii accizei la combustibil.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Inițiativa președintelui Igor Dodon privind renunțarea la taxa de drum, anunțată încă la începutul lunii februarie a acestui an, pare să prindă contur. Iată că premierul Ion Chicu a anunțat abandonarea taxei rutiere în favoarea creșterii accizelor la combustibil.

Potrivit premierului, măsura menționată este prevăzută de proiectul de politică fiscală pentru 2021, iar modificările vor intra în vigoare de la începutul anului viitor. Premierul a vorbit despre acest lucru luni, 21 septembrie, după ședința săptămânală cu președintele țării și al Parlamentului.

Ce planifică Guvernul

”Am inclus (în proiectul politicii fiscale - n.red) printre propuneri eliminarea taxei rutiere cu includerea părții financiare în acciz. Astfel vom diminua serios povara administrativă și vom aduce echitate – plătești pentru drumuri atâta cât efectiv le folosești și aceste plăți vor fi incluse în acciză”, a explicat Chicu.

V-om sublinia că acum taxa rutieră este plătită de șoferi o dată pe an la trecerea testării tehnice a vehiculului. În cazul mașinilor, taxa depinde de volumul motorului, de exemplu, taxa pe o mașină cu o capacitate a motorului de 1000 cm3 va fi de 600 de lei, iar pentru o capacitate a motorului de 5000 cm3, va fi necesar să se plătească deja 7.500 de lei. În același timp, taxa rutieră este principala sursă de completare a fondului rutier.

Din 2021, Guvernul intenționează să abandoneze această taxă și să completeze fondul rutier, în principal prin accize la combustibilul consumat.

Ce spun experții?

Potrivit fostului șef al ANRE Victor Parlicov, inițiativa Guvernului este un pas în direcția cea bună. Dar există mai multe probleme privind distribuirea accizelor la combustibil.

”Cei care au călătorit puțin au plătit proporțional puțin mai mult decât cei care călătoresc mult în fiecare zi. Și acum, dimpotrivă, cei care călătoresc mai mult vor plăti mai mult. Acesta este un mecanism puțin mai corect”, spune Parlikov.

Expertul a enumerat avantajele reformei anunțate:

- Echilibrarea poverii fiscale - cei care folosesc mai mult drumurile vor plăti mai mult;

- Administrarea impozitelor este simplificată - va fi cu un impozit mai puțin.

În pofida avantajelor evidente ale reformei, potrivit lui Parlicov, astăzi Moldova are deja anumite probleme cu administrarea accizelor la combustibil.

”Problema este cum va fi distribuită povara între diferite tipuri de combustibil. Astăzi, accizele la motorină sunt semnificativ mai mici decât accizele la benzină. Este important ca accizele să fie distribuite în așa fel încât să se stimuleze combustibili mai curați și, în același timp, povara să fie distribuită corect”.

Totodată, expertul consideră că nu este departe momentul în care un număr semnificativ de vehicule electrice vor apărea pe drumurile moldovenești și vor trebui să se gândească și la impozitarea acestora.

Cine vor avea de câștigat și cine vor fi perdanții

Și analistul economic Viorel Gîrbu consideră că inițiativa Guvernului este una bună și va face mai corectă legatura dintre taxă și gradul de utilizare a serviciului aferent.

”Consider că este o inițiativă bună, care face mai corecta legătura dintre taxă si gradul de utilizare a serviciului aferent. Referința la acciză pare sa fie eronată, taxa se va include în prețul final, nu în acciză, cel puțin așa mi se pare corect. Legătura dintre acciză și această taxa nu există. De pierdut se pare vo avea doar bugetele locale care finanțau reparația drumurilor locale din această sursă, dar poate Guvernul va compensa această pierdere”, a subliniat Gîrbu.

Ce cred automobiliștii

Președintele Uniunii Republicane a Șoferilor, Oleg Cojocaru, a salutat inițiativa autorităților, numind-o drept una corectă.

”Astfel, trecem de la sistemul post-sovietic de plată pentru utilizarea drumului la unul mai progresiv și mai modern. Această practică există în multe țări și s-a justificat pe deplin", a spus Oleg Cojocaru.

De asemenea, Cojocaru a menționat că, atunci când se trece la accize, nu trebuie uitat sprijinul pentru producătorii agricoli.

„În niciun caz un tractor care funcționează pe teren nu trebuie pus în aceleași condiții ca un SUV diesel într-un ciclu urban”, a spus Cojocaru.

Vorbind despre posibila creștere a numărului de vehicule electrice pe drumurile moldovenești, expertul a menționat că dominația lor nu va fi un fenomen de masă.

”Prețul mediu pentru o mașină electrică în Europa este de 20-30 de mii de euro. Nu cred că vor exista o mulțime de astfel de mașini în Moldova în următorii ani. Despre influența lor asupra drumurilor se va poate spune atunci când numărul acestora va atinge câteva procente din numărul total de vehicule. Când se va întâmpla acest lucru, va trebui să ne gândim la modul de impozitare”, a mai spus președintele Uniunii Republicane a Șoferilor, Oleg Cojocaru.

Până la sfârșitul anului 2019, în Moldova erau înregistrate 648 de mii de autoturisme, 185 de mii de camioane și 21 de mii de autobuze și microbuze. Peste 500 de milioane de lei sunt transferați anual la Fondul Rutier din toate taxele rutiere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
Moldova, schimbare radicala, taxă de drum
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Ce efect va avea relaxarea fiscală și este oare pregătit businessul pentru vânzări online


Загрузка...
Accident în raionul Telenești

FOTO: Somnolența la volan ar fi putut să-l coste viața

33
Un șofer în vârstă de 30 de ani s-a ales cu mai multe răni, după ce a fost implicat într-un accident rutier. Impactul s-a produs în raionul Telenești.

CHIȘINĂU, 22 sept. - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Telenești, Elena Băetrău, a declarat pentru Sputnik Moldova că accidentul s-a produs în această noapte.

Accident în raionul Telenești
© Photo : Inspectoratul de poliție Telenești
Accident în raionul Telenești

Șoferul unui automobil Skoda, în vârstă de 30 de ani, a adormit la volan în apropiere de satul Verejeni. În consecință, automobilul lui a ieșit pe contrasens și a lovit frontal cu un camion condus de un bărbat de 32 de ani. 

”În urma accidentului, șoferul automobilului de marca Skoda a primit ajutor medical, însă acesta a refuzat spitalizarea. Ambii șoferi au fost supuși testului alcoolscopic cu aparatul de tip Drager, iar rezultatul final a arătat că cei doi nu se aflau în stare de ebrietate alcoolică. Alte circumstanțe se stabilesc”, a precizat Elena Băetrău. 

Un accident alt s-a produs și în această dimineață pe strada Varnița din Capitală.

Accident pe strada Varnița din Capitală
© Sputnik / Cătălina Cernei
Accident pe strada Varnița din Capitală

Un microbuz marfar a ieșit pe contrasens, după ce ar fi încercat să evite impactul cu o mașină. În consecință însă s-a tamponat cu un camion. Din fericire, conducătorul auto s-a ales doar cu o sperietură zdravănă. 

Ambii șoferi au decis să rezolve situația fără să mai cheme poliția la fața locului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
autoturisme, drum, accident
Tematic
Foto: Un Duster Dacia al Poliției, mototolit într-un accident
Foto: Accident cu 16 pasageri răniți, la Telenești


Загрузка...
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Lavrov, la Adunarea Generală a ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație

0
(reînnoit 13:07 22.09.2020)
Șeful Ministerului rus de Externe a declarat că, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil de a face față problemelor globale, în condițiile unei lipse de unitate a comunității mondiale.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Lumea de astăzi are nevoie de întrajutorare și cooperare reciprocă, a declarat ministrul rus de Externe Sergei Lavrov într-un mesaj video adresat în numele țărilor CTSC, în cadrul Adunării Generale a ONU.

”Din păcate, astăzi conflictele armate continuă să se dezlănțuie în diverse regiuni ale lumii. La acestea se adaugă amenințările acute ale vremurilor noastre: terorismul internațional, drogurile și criminalitate cibernetică, schimbările climatice. fenomenele de criză în sferele socio-economice și în alte domenii”, a menționat Lavrov, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil să se facă față problemelor globale, în special în contextul lipsei de unitate a comunității mondiale. El a adăugat că această situație este cauzată în mare măsură de refuzul unor țări de a lua în calcul interesele legitime ale altor state.

Ministrul a menționat că are loc impunerea unor concepte și standarde precum „ordinea mondială bazată pe reguli” în paralel cu încercările de a interveni în treburile interne ale statelor, utilizarea sancțiunilor unilaterale care încalcă prerogativele Consiliului de Securitate al ONU, manifestările de intoleranță și ură.

”Dar cursul natural al istoriei nu poate fi schimbat. Astăzi, pe arena internațională are loc consolidarea unor noi centre de creștere economică, se consolidează nevoia de a soluționa conflictele armate exclusiv prin mijloace pașnice, interdependența crește. Lumea s-a săturat de linii de demarcații, de împărțirea statelor în ”prieteni” și ”dușmani”, lumea are nevoie de dezvoltarea asistenței și cooperării reciproce. Cu alte cuvinte, obiectivele formulate în urmă cu 75 de ani, în timpul creării ONU, devin din ce în ce mai relevante", a subliniat ministrul.

Lavrov a numit absurde încercările de a revizui istoria, de a minimaliza rolul popoarelor care au avut o contribuție decisivă la victoria asupra fascismului. El a îndemnat să nu fie date uitării lecțiile din trecut, să fie onorat efortul soldaților-eliberatori, să die asigurată păstrarea monumentelor ridicate în cinstea lor.

Potrivit ministrului rus de Externe, în condiții moderne, ONU ar trebui să rămână o structură eficientă care să desfășoare o activitate bine coordonată în strictă conformitate cu carta sa; nu ar trebui să se permită ”diluarea” mandatelor principalelor organisme ale sistemului ONU și să se dubleze competențele, fapt care doar va tergiversa atingerea obiectivelor dorite.

Așa cum a remarcat Lavraov, una dintre principalele sarcini ale comunității mondiale ar trebui să rămână soluționarea conflictelor exclusiv prin mijloace pașnice și diplomatice în cadrul negocierilor bazate pe dreptul internațional, iar o prioritate necondiționată ar trebui să fie extinderea cooperării în lupta împotriva terorismului și fuziunea acesteia cu criminalitatea organizată.

De asemenea, ministrul a cerut să fie oprite încercările de a slăbi sistemul de control al armelor, dezarmarea și neproliferarea pentru a menține stabilitatea globală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Serghei Lavrov
Tematic
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU


Загрузка...