Târg școlar 2020

Târgul școlar 2020: De câți bani au nevoie părinții pentru a-și trimite copii la școală

41
(reînnoit 09:02 27.08.2020)
Jurnaliștii Sputnik Moldova au mers la ”Târgul Școlar 2020” pentru a afla de câți bani au nevoie părinții în acest an pentru a-și trimite copii în clasa întâi.

CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. Vara este pe sfârșite, iar copii trebuie să revină în curând la școală. Elevii și părinții au început pregătirile pentru noul an de studii. Pe vreme de pandemie, multe lucruri sau schimbat: modalitatea de studiere, necesitățile copiilor, dar, mai ales, bugetul pentru rechizite și uniforme. Mulți părinți se gândesc de două ori atunci când le cumpără lucruri copiilor, mai ales că există totuși o incertitudine în ceea ce privește prezența acestora în instituțiile de învățământ.

În Capitală s-a deschis ”Târgul Școlar” și am fost curioși să știm cât te poate costa în acest an pregătirea unui copil care va merge la școală în clasa întâi. Ne-am făcut o listă și am pornit la ”cumpărături”. Am zis să nu cheltuim sume exorbitante, dar să alegem lucruri de calitate, care să nu se uzeze prea repede.

Ajunși la târgul școlar, am observat că era unde și unde câte un cumpărător. Semn că în acest an oamenii sunt mai rezervați la cumpărături. Ne-am oprit la prima tarabă unde se vindeau ghiozdane și rechizite școlare. Vânzătoarea ne-a dat asigurări că prețurile în acest an au rămas aceleași. Potrivit ei, la unele produse chiar au pus prețuri mai mici decât în anii precedenți pentru a le putea vinde.

Târg școlar 2020
© Sputnik / Mihai Caraus.
Părinții nu s-au îmbulzit la tarabele cu articole pentru școală
”Prețurile au rămas aceleași ca și în anii precedenți. Avem rechizite care nu s-au vândut anul trecut și acum le dăm mai ieftin”, a declarat vânzătoarea, Olga Popovici.

Un penal costă în acest an de la 200 de lei, iar caietele, hârtia colorată și albă, creioanele, stilourile, plastilină, acuarela, care îi sunt necesare unui copil de clasa întâi, costă împreună până la 1000 de lei, prețul acestora fiind același ca și anul trecut.

Târg școlar 2020
© Sputnik / Mihai Caraus.
Rechizite școlare

În schimb prețul la rucsacuri s-a majorat în medie cu 50 de lei. Dacă anul trecut cel mai ieftin costa 300 de lei, în acest an costă 350 e lei. Un rucsac de o calitate mai bună costă în medie 800 de le, iar unul ortopedic ajunge să coste chiar și 4 000 de lei.

Târg școlar 2020
© Sputnik / Mihai Caraus.
Rucsacuri pentru copii

Următoarea oprire a fost l-a taraba unde se vindeau costume și cămăși pentru copii. Un sacoul de o calitate medie costă 750 de lei, pantalonii - 400 de lei, iar o cămașa - 350 de lei. Pentru ca ținuta pentru primul clopoțel să fie completă, am mers și la o gheretă unde se vindea încălțăminte. Astfel, o pereche de pantofi costată în jur de 700 de lei.

”Anul acesta, oamenii vor cumpăra mai puțin pentru că vedem cu toții care este situația lor financiară în legătură cu această pandemie. Nu am ridicat prețurile pentru că suntem bucuroși să vindem marfa pe care o avem”, a declarat vânzătorul Valeriu Garaz.

Pe lângă rechizite și uniforma școlară, copiii mai au nevoie de echipament sportiv. Pentru hanorac și pantaloni sport oamenii ar trebui să scoată din buzunar în jur de 800 de lei, iar pentru adidași – 500 de lei. Și în acest caz prețurile au rămas aceleași ca în anul trecut.  

Târg școlar 2020
© Sputnik / Mihai Caraus.
Echipamente sport pentru elevi

Părinții spun că în acest an cumpără mai puțin pentru că nu au suficienți bani.

”Anul acesta cumpărăm doar rechizite pentru că încercăm să economisim cât putem. Hainele cumpărate anul trecut sunt într-o stare bună și copilul le va purta și în acest an”, a declarat Ecaterina Dolinschi.

Târg școlar 2020
© Sputnik / Mihai Caraus.
Ecaterina Dolinschi, părinte

Alții spun că nu sunt încă siguri cum se vor desfășura orele în acest an și nu se grăbesc să le cumpere haine copiilor.

”Am venit doar după rechizite pentru că nu este clar dacă copilul va învăța de acasă sau va merge fizic la ore. În cazul în care vor face lecțiile online, nu are rost să investim bani în uniformă. Avem doi copii și ne gândim să mai cumpărăm un computer pentru ca să poată să învețe amândoi de acasă”, a declarat Roman Malanciuc.

Pregătiri de școală pe timp de pandemie

Antreprenorii se plâng că în acest an le-a fost mai greu ca niciodată. Pandemia i-a pus la pământ, iar marfa nu au avut cui să o vândă. Chiar și așa, ei spun că nu au riscat să ridice prețurile pentru că își dau bine seama că oamenii nu mai au atât de mulți bani ca înainte de pandemie.

”Ne-a fost foarte greu. Am stat mai mult acasă. Nouă nu ne vine niciun leu din altă parte. Vânzarea mărfurilor este singura noastră sursă de venit și chiar suntem disperați. Nici oamenii nu mai cumpără ca înainte. Toți se gândesc la ziua de mâine”, a declarat vânzătoarea, Natalia Vieru.

Târg școlar 2020
© Sputnik / Mihai Caraus.
Natalia Vieru, vânzătoare

Și părinții spun că în acest an au strâns mult cureaua. Cumpără doar lucruri care sunt neapărat necesare pentru școală.

”Am venit să cumpărăm o cămașă,pantaloni și rechizite. Restul lucrurilor care vor mai fi necesare le vom cumpăra pe parcurs sau le va folosi pe cele din anii precedenți”, a declarat pentru Sputnik Moldova Oleg Țugulea.

Pentru toate lucrurile necesare, un părinte trebuie să cheltuiască în total aproape 7 000 de lei. Asta ar însemna mai mult de două salarii medii pe economie.

Cert este că o bună parte dintre moldovenii care muncesc la stat, cu in salariu de aproximativ 2000 de lei pe lună, au doi sau mai mulți copii care trebuiesc pregătiți de școală cu toate cele necesare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
școlare, targ
Tematic
Nu toți copiii care vor merge la școală au nevoie de certificat medical: Detalii

Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională

103
(reînnoit 20:53 25.09.2020)
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat primele ipoteze despre cauzele izbucnirii incendiului de la Filarmonica Naționale ”Serghei Lunchevici.

Potrivit Laboratorului experimental antiincendiar care a efectuat cercetarea la fața locului s-a înaintat trei ipoteze.

”Prima ipoteză pre căutată  de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului”, anunța IGSU.

Amintim că incendiul la Filarmonică s-a declanșat ieri în jurul amiezii. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, pe la ora 16:20 incendiu a fost localizat de pompieri și salvatori, la lucrări participând efectivul de trupă și de comandă. Odată cu localizarea incendiului, pompierii au putut înainta în interiorul clădirii.

În total au intervenit 10 echipaje, dintre care trei autoscări. A fost antrenat un efectiv de aproape 60 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. La fața locului a fost prezentă și conducerea Inspectoratului, care a monitorizat și dirijat acțiunile pompierilor și salvatorilor.

Abia astăzi dimineața, la ora 10:05, angajații IGSU au anunțat lichidarea întotalitate a incendiului în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Filarmonică, incendiu
Tematic
Foto - Incendiu la Filarmonica Națională din Chișinău
Imagini VIDEO exclusive: Un pompier vorbește din sediul prefăcut în scrum al Filarmonicii
Ion Chicu spune ce se va întâmpla cu Filarmonica Națională


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

430
(reînnoit 20:32 25.09.2020)
Maladiile cardio vasculare dețin întâietatea în topul mortalității în Republica Moldova. Despre cauzele și profilaxia lor aflați de la medicul cardiolog Gheorghe Manolache.
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusive și în Republica Moldova.

Potrivit medicului cardiolog Gheorghe Manolache, există mai multe tipuri de boli cardiovasculare, printre care bolile cardiace coronariene, cardiomiopatia, boli cardiace ischemice, boli cardiace hipertensive, boli cardiace inflamatorii și valvulopatii cardiace.

"În Republica Moldova, mii de oameni suferă de diverse maladii cardiovasculare. Cel mai frecvent se întâlnește infarctul miocardic și ictisul cerebral. Mulți moldoveni nu atrag atenție la primele simptome, nu consultă medicul, nu urmează tratamentul prescris de specialist și în consecință se aleg cu probleme foarte serioase sau chiar ajung la deces", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul cardiolog.

Gheorghe Manolache susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Un alt factor ar putea fi moștenirea genetică sau poluarea mediului ambiant. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

"Unii oameni își bat joc de sănătatea lor. Consumul excesiv de alcool, fumatul, modul sedentar de viață, alimentația incorectă, lipsa practicării unei activități fizice – toate acestea, mai devreme sau mai târziu, vor avea consecințe nefaste", a explicat el.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii nu vor fuma, vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterial, colesterolul crescut și diabetul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

430
Tagurile:
sănătate, boli cardiovasculare


Загрузка...

Vânt și ploi în Moldova: Patru alerte meteo sunt în vigoare

0
(reînnoit 22:02 25.09.2020)
Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie. 

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. În aceste două zile de weekend sunt posibile intensificări ale vântului de până la 15-20 de metri pe secundă – un Cod Galben a fost instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). 

Vânt puternic
© Sputnik / Владимир Трефилов

Pentru sâmbătă, 26 septembrie, meteorologii prevăd maxime de +23..+26 grade Celsius în nord, +24..+27 grade în centru și +25..+28 grade în sud. Pentru regiunea de sud sunt anunțate ploi slabe.

Duminică, 27 septembrie, sunt așteptate maxime mai mari cu două grade, potrivit celei mai recente prognoze meteo, dar și ploi cu descărcări electrice în toate regiunile.

Pe 26 și 27 septembrie presiunea atmosferică va fi scăzută.

Prognoza meteo pentru 26 septembrie - 2 octombrie
Prognoza meteo pentru 26 septembrie - 2 octombrie

Luni, 28 septembrie, maximele termice ale aerului vor reveni la nivelul celor de sâmbătă: +23..+26 grade Celsius în nord, +24..+27 grade în centru și +25..+28 grade în sud.

Patru alerte meteo sunt în vigoare zilele acestea. Codul Galben de intensificări ale vântului a fost emis astăzi pentru 26 și 27 septembrie - vântul va sufla din sud-est în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă.

A fost prelungit și Codul Galben de pericol excepțional de incendiu, din cauze naturale, ca efect al secetei prelungite - pe 26 și 27 septembrie „se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural”, a anunțat SHS.

Până pe 28 septembrie, mai sunt în vigoare Codul Portocaliu și Codul Galben de secetă hidrologică.

Codul Portocaliu de secetă hidrologică a fost instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru râurile mici din bazinul inferior al râului Răut și bazinele râurilor Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

Codul Galben de secetă hidrologică a fost anunțat pentru râul Prut, pe sectorul Criva – Costești și pentru râurile mici și bazinele acvatice din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
vremea în Moldova, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Cum este aerul pe care-l respiră moldovenii: Sursele poluante din Moldova – Video
Demonstrat științific: Motivul tuturor bolilor moldovenilor


Загрузка...