Școală, profesor

Cum va fi remunerată munca profesorilor pe timp de pandemie: Ce spune ministrul

155
(reînnoit 18:37 25.08.2020)
Este necesară modificarea și completarea unor acte normative pentru a reglementa clar procedura de retribuire a muncii cadrelor didactice pe timp de pandemie.

CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, s-a întâlnit astăzi cu activul Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) și liderii sindicali din raioanele țării, una dintre chestiunile discutate fiind remunerarea muncii suplimentare prestată de către cadrele didactice.

Ministrul a dat asigurări că profesorilor li se va achita salariul integral, indiferent de forma de organizare a procesului educațional în noul an de studii. De asemenea, va fi remunerată și munca suplimentară prestată de cadrele didactice în funcție de modelul selectat de instituție.

Totodată, Șarov a reiterat că una dintre preocupările majore ale ministerului de resort este ca angajații din sistemul educațional să-și desfășoare activitatea în condiții de siguranță maximă.

Alte subiecte abordate în cadrul ședinței au fost necesitatea relansării dialogului social în cadrul comisiei bipartite privind proiectul Convenției Colective pentru anii 2021-2026; motivarea tinerilor specialiști de a rămâne în sistem; modificării clasei de salarizare pentru cadrele didactice cu studii superioare;elaborarea şi aprobarea unor noi modele de activitate pentru instituțiile de învățământ extrașcolar, de arte şi sport, în contextul situației epidemiologice și alte aspecte.

De asemenea, participanții la discuții au menționat necesitatea creării unui grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte normative, care ar reglementa explicit procedura de retribuire a muncii, a timpului de staționare în perioada pandemiei, pornind de la principiul păstrării salariului integral pentru angajații din sistem ca formă de protecție socială a acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
Ore de muncă suplimentare, plată, profesori, cadre didactice
Tematic
Igor Șarov: Nicio intituție de învățământ nu a ales studiile exclusiv online din toamnă
Câte instituții de învățământ sunt gata să-și reia activitatea: Ce spun autoritățile
Gheorghe Arpentin

Ziua Națională a Vinului surprizele ediției din 2020

35
(reînnoit 19:43 01.10.2020)
Ediția a XIX-a a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” se va desfășura pe 3 și 4 octombrie. Evenimentul va fi marcat diferit în acest an. Iată ce surprize au pregătit organizatorii.
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției a XIX-a

Din cauza pandemiei, Ziua Națională a Vinului va deveni în acest an un eveniment mai mult virtual. Toți cei interesați sunt îndemnați să urmărească pagina web wineday.wineofmoldova.com și paginile de Facebook și Instagram „Wine of Moldova”, unde vor putea urmări LIVE un program deosebit, dedicat sărbătorii.

"Am pregătit un program special la care toți doritorii vor putea participa online. La ora 10:00 vom transmite LIVE ceremonia de inaugurare oficială a Zilei Naționale a Vinului. Cu începere de la ora 19:00 puteți urmări un webinar de excepție la care vor participa jurnaliști, somelieri și degustători de talie mondială. Oaspeții vor participa la o degustare transcontinentală online a Vinului Moldovei", a relatat pentru Sputnik direcotrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Dacă în anii precedenți în Piața Marii Adunări Naționale erau organizate diverse concerte, degustări de vinuri, dansuri și târguri, atunci în acest an vizitatorii vor avea parte de o sărbătoare mai modestă.

Astfel, pe parcursul zilelor de sărbătoare, în Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului se vor desfășura două expoziții deosebite, dedicate celor mai selecte vinuri moldovenești. De asemenea, oaspeții vor putea surprinde cele mai frumoase momente la un stand deosebit  - Zona Foto "Eu deVIN sărbătoare".

Mai mult, Gheorghe Arpentin a menționat că aproximativ 17 vinării din Republica Moldova au pregătit programe artistice speciale cu prilejul sărbătorii. Cei care doresc să-și petreacă timpul cu un pahar de vin moldovenesc și bucate tradiționale ar trebui să facă rezervare din timp. De asemenea, în unele rețele comerciale vor fi reduceri la sticlele cu vinuri moldovenești, iar cumpărătorii vor avea ocazia să procure cele mai gustoase soiuri de vin la un preț accesibil.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
vin, online, sărbătoare, 2020, Ziua Vinului


Загрузка...
COVID-19

Principala greșeală pe care o comit cei infectați cu COVID-19

211
Un specialist rus a explicat ce trebuie să evitați să faceți în cazul în care v-ați infectat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Autotratamentul este principala greșeală pe care o comit cei infectați cu coronavirus, consideră șeful departamentului de microbiologie a infecțiilor latente de la Institutul Gamalei, Victor Zuev, citat de RIA Novosti. Savantul i-a îndemnat pe cei care au contractat COVID-19 să apeleze la ajutorul medicilor. 

„Dacă vă simțiți rău sau dacă nu puteți merge la spital, atunci sunați medicul și ascultați ce vă spune”, sfătuiește Zuev.

Potrivit specialistului, principalul simptom al coronavirusului este lipsa mirosului. În același timp, medicul subliniază că acest lucru poate vorbi și despre gripă sau infecții respiratorii acute.

„Acestea toate sunt virusuri pneumotrope care afectează sistemul respirator”, a explicat virologul.

Potrivit Universității americane Johns Hopkins, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este de aproape 34 de milioane în întreaga lume.

În Moldova, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a depășit 53 de mii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
COVID-19, infectați, greșeală
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Vaccinul împotriva COVID-19: Centrul „Vector” a finalizat studiile clinice


Загрузка...
Islamiști

Parisul și Moscova: în Karabah au fost trimiși teroriști

27
(reînnoit 20:02 01.10.2020)
Parisul și Moscova susțin că teroriștii din Siria și Libia au fost trimiși în zona conflictului din Karabah pentru a participa la acțiunile militare.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentat informațiile potrivit cărora insurgenți din Siria au fost trimiși în zona Karabahului de Munte.

“Dispunem de astfel de informații. O astfel de informație există și a fost prezentată în presă sub formă de materiale din rețele de socializare și articole, însă făcând un astfel de comentariu, care a fost publicat pe site-ul MAE, noi, desigur, dispunem de propriile informații”, a menționat Zaharova.

Anterior, diplomația rusă a declarat că Moscova este îngrijorată de informațiile despre expedierea în Karabah a insurgenților din cadrul formațiunilor paramilitare ilegale, în special din Siria și Libia. Autoritățile ruse au îndemnat șefii statelor interesate să întreprindă toate măsurile pentru a nu admite participarea în conflict a teroriștilor și mercenarilor străini, precum și să-i retragă imediat din regiune.

Despre expedierea insurgenților din Siria în autoproclamata republică pentru a participa la acțiunile militare a declarat și președintele Franței, Emmanuel Macron, în ajunul summitului UE. Potrivit lui, membrii “grupărilor jihadiste au părăsit teatrul de operațiuni militare din Siria pentru a se alătura acțiunilor din Karabah”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Siria, teroriști, Karabah
Tematic
CS al ONU, declarație privind situația din Nagorno-Karabah


Загрузка...