Test la COVID-19

Intervin schimbări în depistarea și tratamentul COVID-19 în Moldova decizia medicilor

1229
(reînnoit 18:06 25.08.2020)
Persoanele care au contractat virusul COVID-19 nu mai sunt contagioase după 9 zile de la apariția simptomelor, este concluzia unor specialiști internaționali. Ca urmare, medicii moldoveni au schimbat modalitățile de depistare și tratament ale virusului.

CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Noi prevederi de depistare și tratament a cazurilor de COVID-19 sunt adoptate în Republica Moldova, în urma unor modificări la Protocolul provizoriu COVID-19, convenite în cadrul unor ședințe de lucru de specialiști în medicină.

Schimbările țin, între altele, de scurtarea intervalului de autoizolare la domiciliu în cazul persoanelor asimptomatice, precum și de scurtarea tratamentului la domiciliu în cazul persoanelor cu forme ușoare ale bolii.

Un briefing la care a fost anunțat acest lucru a fost organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) marți, 25 august.

Modificările au fost aprobate după ce s-ar fi demonstrat, pe plan internațional, că gradul de contagiozitate a persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 este mai redus decât s-a considerat în perioada anterioară. De asemenea, modificările sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. 

Specialiștii în medicină moldoveni au acceptat argumentele respectivelor studii efectuate peste hotare, iar aceasta înseamnă că perioada de autoizolare la domiciliu va fi redusă, iar în unele cazuri nu vor fi efectuate repetat testele la coronavirus.

Chiar și după însănătoșire, testul era pozitiv la persoanele tratate de COVID-19. Concluzia cercetătorilor internaționali este însă că aceasta nu înseamnă că persoana este contagioasă, pentru că virusul este mort. Potrivit datelor prezentate la briefing, „deja în a noua zi virusul nu era viabil”.

Această concluzie va permite excluderea din autoizolare la domiciliu a persoanelor asimptomatice după 10 zile, fără testarea de control.

De asemenea, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 vor fi excluse din tratamentul la domiciliu după 10 zile de tratament.

Pacienții cu forme grave de coronavirus vor fi externați după testul efectuat la trei zile de la dispariția semnelor clinice.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți: adulții internați cu forme grave ale COVID-19; copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală; copiii cu vârsta mai mică de 7 ani, potrivit informațiilor prezentate la briefingul organizat de Ministerul Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1229
Tagurile:
Moldova, COVID-19, tratament
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1005)
Tematic
În ce stare se află acum Iulia Timoșenko, infectată cu Covid-19
COVID-19: Când va fi publicată lista țărilor clasificate în zone roșii și verzi
Focare de COVID-19 la întreprinderi de textile din regiunea transnistreană
Punct de trecere

De astăzi putem intra în Ucraina: Iată condițiile

59
(reînnoit 08:52 28.09.2020)
Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a actualizat restricțiile la intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor străini începând cu astăzi.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Ucraina permite intrarea, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, începând cu astăzi, 28 septembrie. Toți cei care intenționează să intre sau să tranziteze teritoriul statului vecin trebuie să respecte următoarele condiții;

  • obligatoriu, la punctul de trecere a frontierei, fiecare persoană va prezenta polița de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19
  • la punctul de trecere va fi prezentat rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).
  • cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal
  • tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile. Drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de cătorie cu avionul și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

De precizat, polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
punct de trecere cu UCRAINA, situația în Ucraina, hotarul cu Ucraina, Ucraina


Загрузка...
Curs valutar

Scădere bruscă a leului față de toate valutele de referință

158
(reînnoit 07:37 28.09.2020)
Leul moldovenesc începe săptămâna într-o scădere bruscă față de majoritatea valutelor de referință. Acesta a cedat teren chiar și hrivnei ucrainene.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Datele cursului valutar anunțate astăzi de Banca Națională a Moldovei arată o scădere bruscă a leului moldovenesc față de dolarul american, euro, leul românesc și chiar hrivna ucraineană. Astfel, valoarea unui dolar american echivalează cu 16,86 lei, cu aproape 10 bani mai mult față de ziua de ieri. Cu 11 bani crește euro și echivalează cu 19,630 lei. O hrivnă ucraineană costă 59 de bani, iar un leu românesc - 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească - 21 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 28 septembrie 2020
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 28 septembrie 2020

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
schimb valutar, valuta națională, rezerve valutare, cursul


Загрузка...
Măsurarea temperaturii elevilor la școală cu termoscanerul

Va fi sau nu sistat procesul educațional: Ce spune Dodon

0
(reînnoit 09:16 28.09.2020)
Președintele țării Igor Dodon, a anunțat subiectele discutate la întâlnirea din această dimineață cu Ion Chicu și Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Posibilitatea sistării procesului educațional, dar și a stopării activităților economice nu sunt examinate de autoritățile de la Chișinău, chiar dacă sâmbătă, 26 septembrie, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la aproape 900 de persoane. Precizarea a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului Zinaida Grceanîi. Mai mult, Dodon spune că spitalele fac față numărului mare de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. 

„Suntem îngrijorați de numărul mare de cazuri care s-a înregistrat săptămîna trecută. Vă informez că sistemul medical este pregătit pentru a face față acestei situații. Rata de ocupare a locurilor în spitalelel pentru copii este de 40%, iar pentru maturi este de 75%. Locuri în spitale sunt și situația este gestionată de sistemul medical”, a declarat șeful statului. 

Ștorea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Parlamentul, Ion Chicu, Guvernul Chicu, președintele Igor Dodon, Igor Dodon


Загрузка...