Demolare, foto simbol

Scandal provocat de demolarea „Gaudeamus”: Ce s-a întâmplat astă-noapte - Foto

184
(reînnoit 16:49 24.08.2020)
Primarul general al Chișinăului a cerut stoparea tentativelor de demolarea a clădirii fostului cinematograf „Gaudeamus”. Edilul a subliniat că aceste acțiuni sunt ilegale.

CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Primarul Ion Ceban a condamnat tentativa de a continua ilegal demolarea cinematografului „Gaudeamus”.

Edilul Capitalei a semnalat că, noaptea trecută, lângă edificiu a fost dusă tehnică pentru efectuarea demolării, după care, din informațiile pe care le deține, în orele dimineții chiar ar fi început lucrul.

„Repet, este o acțiune ilegală și am cerut stoparea lucrărilor”, a scris primarul pe  Facebook.

Edilul a publicat fotografii făcute la fața locului, care surprind prezența tehnicii, dar nu lucra nimeni cu ea.

Tehnică adusă pentru a continua demolarea cinematografului Gaudeamus
Tehnică adusă pentru a continua demolarea cinematografului Gaudeamus

„Cineva a decis să acționeze împotriva legii. Am fost informat că azi noapte la cinematograful „Gaudeamus” a fost adusă tehnică pentru a continua demolarea. Am primit fotografii de la fața locului, de dimineață nu lucra nimeni, dar recent au început lucrul”, a scris Ion Ceban pe rețeaua de socializare.

Primarul Chișinăului a menționat că firma care gestionează demolarea susține că dispune de o autorizație, dar că, de fapt, „municipalitatea a suspendat această autorizație anterior”.

„Spre mare regret, instanța de judecată determină care ar trebui să fie acțiunile Primăriei. Nu putem să construim acolo nu știu mega ce. Juriștii municipali urmează să se expună pe această problemă”, a adăugat Ion Ceban.

Primarul a menționat că în privința „Gaudeamus” este vorba de o „moștenire” preluată de la fostele conduceri ale Primăriei, care înseamnă „peste 2.000 de construcții, sute de autorizații emise” de Direcția Arhitectură.

Precizăm că edificiul fostului cinematograf „Gaudeamus”, care pe vremea Uniunii Sovietice se numea „40 de ani ai Comsomolului” a început să fie demolat în 2018. O companie a obținut dreptul de a construi pe acel loc un centru multifuncțional, cu un bloc de locuit și hotel. Autorizația pentru demolare a fost eliberată cu doi ani mai devreme.

Proiectul a provocat nemulțumirea societății. Ca urmare, pe 11 iunie2018, fostul viceprimar Nistor Grozavu a emis o dispoziție cu privire la sistarea lucrărilor.

Гаудеамус
© Sputnik / Яков Берлинер
Гаудеамус

Cinematograful „Gaudeamus” a fost construit în anii ‚’50 ai secolului trecut, fiind proiectat de arhitectul Valentin Voițehovscki. Cu mai mulți ani în urmă, în această clădire și-a avut sediul Teatrul „Eugen Ionesco”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

184
Tagurile:
scandal, demolare, Gaudeamus
Tematic
Primarul Ion Ceban, indignat de felul în care arată sectorul Botanica – Video
Comisia Electorală Centrală

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 1 noiembrie

15
Alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizate de 2 193 de observatori care au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
monitorizat, monitorizare, 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală, observatori, alegeri


Загрузка...
Echipaj SMURD

Copil de șase ani transportat cu SMURD-ul la București

41
(reînnoit 09:28 27.10.2020)
Viața unui copil de șase ani a fost salvată cu ajutorul unui echipaj SMURD, care a reușit transferul acestuia de la Chișinău la București, pentru o intervenție de urgență.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Un copil de numai șase ani a fost transportat aseară de la un spital din Chișinău la București. Copilul avea nevoie de intervenție chirurgicală de urgență majoră, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pentru transferul pacientului a fost nevoie de un echipaj SMURD, care a preluat băiatul de la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco” și transportat prin intermediul unei ambulanțe de tip C-1.

Pe parcursul drumului, minorul a fost monitorizat de un echipaj de medici și paramedici din cadrul SMURD Cahul. Copilul a ajuns în siguranță la București. Acolo acesta a fost internat la Spitalul „Ponderas Academic Hospital”. Potrivit IGSU aceasta este a șaptea intervenție transfrontalieră SMURD pentru cetățenii Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Elicopter SMURD, SMURD, București, stada București


Загрузка...