Primăria municipiului Chișinău

Primarul Ion Ceban vrea să-i învețe minte pe unii agenți economici: Iată cine sunt aceștia

173
(reînnoit 14:46 24.08.2020)
Reprezentanții primăriei Chișinău au identificat sursa mirosului urât din Capitală. Este vorba de uni iagenți economici.

CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Mirosul urât din Capitală a apărut din cauza apelor reziduale reversate de unii agenți economici în rețeaua de canalizare. La această concluzie au ajuns reprezentanții primăriei Capitalei după o investigație a apei. Agenții economici ar putea fi sancționați. 

”Mai mulți agenți economici devarsă ape rezituale în sistemul public de canalizare ce depășește considerabil valoarea concentrației maxime admisibile. La fel, s-a constatat că Apă Canal abia la 20 august 2020 a început folosirea suplimentară a cuagulantului pentru optimizarea procesului de sedimentare a nămolului în decantoarele primare și mirosul a apărut la data de 17 august. Acest lucru denotă lipsa acțiunilor promte timp de trei zile în vederea remedierii situției. Apele uzate în procesul tehnologic de către agenții economici care dpășesc limitele admise de poluați, sunt reversate în sistemul public de canalizare făr a fi efectuată preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înaite de deversarea lor în rețeaua de canalizare ” a declarat viceprimarul Ilie Ceban în cadrul ședinței operative a primăriei Capitalei. 

Ion Ceban a declarat că este straniu că au fost tolerate niște încălcări care au dus la acest miros. Ceban a mai precizat că până vineri toate persoanele care se fac responsabile vor fi sancționate.

”Agenții economici nu sunt motivați să-și creeze spații de pre-epurare. De la aceste ape, grăsimi adunate, în consecință avem și sursa care ajunge la bazinele de aerare și contribuie la emanarea acestui miros neplăcut. Norma concentrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori. Cei de la Ministerul Mediului le spun celor de la Apă Canală că pentru asemenea situații au dreptul să intervină și să debranșeze agentul economic. Nu vom schimba situația dacă nu vom debranșa agenții economici. Nu poate să pută tot orașul din cauza unor agenți economici. Așa îi vom învăța minte”, a declarat Ceban.

Amintim că săptămâna trecută au fost prelevate probe de la 10 întreprinderi producătoare care deversează apele reziduale în rețeaua de canalizare publică, iar astăzi grupul de lucru a prezntat raportul privind mirosul urât ce persită de câteva zile în Capitală.

Ion Ceban a precizat că persoanele responsabile care se fac vinovate de acestă situație vor fi eliberate din funcţie, iar agenții economici vom fi sancţionaţi, în cazul în care se va demonstra că mirosul în oraș a reapărut din cauza lor. Potrivit lui Ion Ceban, s-a depus mult efort pentru a rezolva problema mirosului neplăcut emanat de staţia de epurare și nu va fi admis ca problema să revină, iar oamenii să sufere din cauza mirosului insuportabil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

173
Tagurile:
miros, primarie
Tematic
Mirosul neplăcut de la stația de epurare: Din ce cauză a reapărut - iată ce spune Ceban
Comisia Electorală Centrală

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 1 noiembrie

7
Alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizate de 2 193 de observatori care au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
monitorizat, monitorizare, 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală, observatori, alegeri


Загрузка...
Echipaj SMURD

Copil de șase ani transportat cu SMURD-ul la București

39
(reînnoit 09:28 27.10.2020)
Viața unui copil de șase ani a fost salvată cu ajutorul unui echipaj SMURD, care a reușit transferul acestuia de la Chișinău la București, pentru o intervenție de urgență.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Un copil de numai șase ani a fost transportat aseară de la un spital din Chișinău la București. Copilul avea nevoie de intervenție chirurgicală de urgență majoră, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pentru transferul pacientului a fost nevoie de un echipaj SMURD, care a preluat băiatul de la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco” și transportat prin intermediul unei ambulanțe de tip C-1.

Pe parcursul drumului, minorul a fost monitorizat de un echipaj de medici și paramedici din cadrul SMURD Cahul. Copilul a ajuns în siguranță la București. Acolo acesta a fost internat la Spitalul „Ponderas Academic Hospital”. Potrivit IGSU aceasta este a șaptea intervenție transfrontalieră SMURD pentru cetățenii Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Elicopter SMURD, SMURD, București, stada București


Загрузка...