Premierul Ion Chicu

Ion Chicu și-a cerut iertare de la diaspora moldovenească: Ce regrete are premierul

560
Zilele Diasporei se desfășoară în acest an altfel decât în alți ani, când erau organizate festivități și recepții la Palatul Republicii. De această dată, șeful Guvernului a discutat cu diaspora online, din cauza pandemiei, și le-a adresat un mesaj condescendent.

CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Șeful Guvernului de la Chișinău și-a exprimat regretul că mulți dintre cetățenii moldoveni aflați peste hotare nu au putut veni în acest an acasă, din cauza pandemiei, care a dat peste cap toate planurile. Astfel, cea de-a șaptea ediție a Zilelor Diasporei s-a desfășurat online. 

În context, premierul le-a adresat reprezentanților diasporei un mesaj emoționant și și-a cerut de la ei iertare. 

„În calitate de prim-ministru vreau și trebuie să încep acest discurs prin a vă cere scuze și iertare pentru faptul că sunteți departe de casă, pentru că a trebuit să vă despărțiți de cei dragi. Pentru că țara, noi, nu v-am creat condiții ca să activați acasă, pentru că sunteți printer străini, pentru lacrimile copiilor și părinților voștri și pentru că de multe ori această comunicare online rămâne mulți ani la rând unica posibilitate să mențineți legătura cu apropiații voștri”, a declarat premierul în cadrul evenimentului.

Ion Chicu a remarcat că diaspora a fost cea mai afectată de pandemia COVID-19. 

„În această situație pandemică cel mai mult ați fost afectați voi. Atunci când ați avut nevoie să veniți acasă, mulți ați rămas blocați la hotarele străine, prin Aeroporturi, foarte mult timp ați fost într-o incertitudine. Vreau să îmi cer scuze pentru aceste incomodități. Mulțumesc celor care sunt prezenți astăzi la această ediție, pentru că ați găsit timp și de fiecare data participați la aceste evenimente. Aceasta este o dovadă că vă pasă de tot ce se face aici acasă, la vatră”, a spus oficialul. 

Șeful Guvernul le-a mai mulțumit cetățenilor moldoveni din diasporă pentru că au participat la diferite proiecte de dezvoltare locală și au întins o mână de ajutor în timpul pandemiei.

„Aceste câteva luni pe care le trăim în condiții dificilem au scos în evidență calitățile deosebide de solidaritate umană, demne de urmat. Mulți ați creat grupuri de inițiativă pentru lupta cu pandemia. Acest exemplu au o dimensiune morală importantă. Mulțumesc pentru contribuție”, a mai declarat Chicu.

Premierul a vorbit și despre alte provocări cu care se confruntă Moldova în acest an: seceta fără precedent și criza economică. El a menționat că prioritatea Guvernului este să nu admită colapsul și să asigure efectuarea plăților sociale și investiționale.

În acest an, la evenimentele în format online dedicate Zilelor Diasporei s-au înscris 132 de participanți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

560
Tagurile:
diaspora, iertare, Ion Chicu
vopsele

Video: Elevii Liceului "Liviu Deleanu" dau culoare unui zid din Capitală

18
(reînnoit 16:37 27.09.2020)
Zidul Pieței Delfin din sectorul Buiucani, Chișinău prinde culoare: elevii Liceului "Liviu Deleanu" îl pictează astfel ca acesta să bucure ochiul trecătorilor.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Un grup de elevi de la Liceul "Liviu Deleanu" și de copii din vecinătate pictează un zid al Pieței "Delfin" (intersecția străzilor Alba Iulia și Liviu Deleanu) din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.

Profesorul liceul "Liviu Deleanu", Valentin Maslov, sub îndrumarea căruia copiii înfrumusețează zidul de piatră, a spus că tinerii pictori au ajuns la o înțelegere cu administrația Pieței Delfin. Aceasta le-a pus la dispoziție vopsele, iar elevii s-au angajat să decoreze zidul, pentru ca locatarii de aici să se simtă mai confortabil, să le placă să se odihnească și să vină la cumpărături aici.

Valentin Maslov spune că picturile elevilor vor rezista pe zid până la 15 ani.

"Eu cred că după ce o să pictăm acest perete, el nu o să fie doar un simplu perete, dar o să reprezinte o galerie de pictură unde locuitorii Chișinăului ar putea să le admirate și chiar să se fotografieze sau poate chiar să se desfășoare niște acțiuni culturale", a relatat profesorul Valentin Maslov corespondentului Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
culoare, zid, Liceu, elevi, delfin, piața
Тема:
Viața în Chișinău


Загрузка...
Oltea Boldureanu

Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

68
(reînnoit 18:19 27.09.2020)
Ascultați-vă organismul! Răcelile frecvente, tulburările de somn, sindromul oboselii cronice, durerile de cap frecvente, apariția erupțiilor cutanate, durerile musculare și articulare sunt cele mai frecvente simptome ale imunității scăzute.
Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor, a bacteriilor și a altor elemente care vă pot afecta starea de sănătate. Tocmai de aceea, este important să aveți o imunitate bună dacă vă doriți să vă mențineți mereu în formă.

Potrivit nutriționistului Oltea Boldureanu, stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. O persoană cu imunitate bună nu este predispusă la apariția anumitor boli.

"Stresul este un factor puternic de distrugere al organismului. În viața de zi cu zi apar diverse probleme, însă depinde de modul în care percepem stresul. Îl putem primi ca o ocazie de a crește sau o ocazie de a ne închide în sine și a ne îndepărta. Astfel, organismul se epuizează și apar diverse boli foarte complicate, cauzate de stres", a declarat în studioul Sputnik Moldova Oltea Boldureanu.

Totodată, organismul omului are nevoie de cure regulate de detoxifiere pentru un sistem imunitar de fier. Detoxifierea organismului înseamnă trecerea de la stilul alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate, la un stil alimentar echilibrat.

"Detoxifierea organismului este necesară fiecărui om, întrucât aceasta este, poate, singura soluție prin care putem purifica organismul de toxine într-un mod natural și eficient. Pentru a evita apariția bolilor cauzate de toxine, este indicat să aveți o dietă alimentară sănătoasă din care să nu lipsească în primul rând fructele (mere, grapefruit, lămâia, ș.a.) și legumele (usturoi, ceapă, sfeclă, țelina, varza). Eliminați din meniul zilnic consumul de lactate, gluten, zahăr și sare", a subliniat nutriționista.

De asemenea, Oltea Boldureanu a remarcat importanța consumului de apă fără de care nu putem elimina în mod eficient din organism toxinele ce afectează buna funcționare a sistemului imunitar. În același timp, nutriționista afirmă că orice exercițiu fizic poate ajuta la întărirea imunității astfel încât omul să se simtă plin de energie și vitalitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
stres, imunitate, detoxifiere


Загрузка...
Vladimir Putin

Premierul Armeniei l-a sunat pe Putin

0
Prim-ministrul Armeniei l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin pentru a discuta despre situația creată în zona Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi oficiali au discutat despre agravarea situației din zona de conflict din Karabahul de Munte, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

„La inițiativa părții armene, a avut loc o discuție telefonică între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pașinean. A fost abordat subiectul tensionării situației în zona conflictului Karabahului de Munte”, se spune în comunicat.

Putin și-a exprimat o îngrijorare față de reluarea confruntărilor militare de proporții în Karabahul de Munte.

Ambele părți au subliniat importanța depunerii tuturor eforturilor pentru a nu admite escaladarea situației în Karabah, iar cel mai important lucru este încetarea acțiunilor militare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Karabahul de Munte, razboi, Putin, Armenia


Загрузка...