Vlad Plahotniuc

Procurorul general: Acuzații la adresa lui Vladimir Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

106
(reînnoit 16:36 20.08.2020)
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit cu o serie de precizări despre dosarul „Metalferos” în cadrul unui briefing. El a vorbit despre modul în care Vladimir Plahotniuc ar fi fraudat statul printr-o schemă în afacerile cu metale.

CHIȘINĂU,  20 aug – Sputnik. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a descris o schemă prin care Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat (PDM), dat în căutare internațională, ar fi fraudat statul prin intermediul societății pe acțiuni „Metalferos”. Prin respectiva schemă, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei, a spus procurorul general la un briefing susținut joi, 20 august.

Alexandr Stoianoglo a constatat „repetarea blocajelor din partea magistraților de fiecare dată și în fiecare caz în care sunt atinse interesele cetățeanului Vladimir Plahotniuc”.

„În intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania”, a declarat procurorul general.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, „în baza unor contracte fictive, semnate între „Metalferos” și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută”.

Procurorul general susține că, în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferate în contul „Metalferos”, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse.

Alexandr Stoianoglo a constatat că „ultimele două săptămâni au abundat în informații vizând dosarul ”Metalferos”, iar polemicile s-au activizat după ce Procuratura Generală a întreprins o serie de acțiuni procesuale în acest sens”.

„În pofida tuturor insinuărilor, acțiunile Procuraturii nu au legătură nici cu situația de pe piața metalelor, nici cu procesul de privatizare a companiei ”Metalferos”. Acțiunile Procuraturii Generale nu au fost spontane, ele fiind rezultatul unei munci titanice depuse de procurori în decursul ultimelor 5 luni”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general a menționat că încă din anii trecuți este cunoscut faptul că piața metalelor a fost monopolizată în Republica Moldova și că „o mare parte a resurselor financiare care circulau în afacere erau însușite prin diferite scheme”.

„Din păcate, anterior, în afară de vorbe goale, instituțiile statului, inclusiv Procuratura, nu au întreprins nimic, nicio acțiune în această direcție. Dosarul, inițiat acum un an de Procuratura Anticorupție, era unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante”, a afirmat Alexandr Stoianoglo.

Pe durata carantinei din cauza COVID-19, Procuratura Generală a realizat „un volum imens de lucru” pe respectivul dosar: peste o sută de conturi bancare au fost analizate de procurori, a adăugat Stoianoglo.

Ulterior, în baza faptelor stabilite, procurorii au făcut demersuri de arestare a celor implicați în fraudarea Întreprinderii de Stat ”Metalferos”, unii dintre ei fiind anterior reținuți, potrivit procurorului general.

„Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, ÎS ”Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în medie, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului”, a spus Alexandr Stoianoglo.

„În realitate însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a explicat procurorul general.

Procurorul general a relevat că acum două săptămâni, în urma acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație „au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale”.

Alexandr Stoianoglo a spus că procurorii s-au confruntat cu obstacole din partea magistraților și „la arestarea, în lipsă, a lui Plahotniuc, la arestarea proprietăților acestuia, la autorizarea perchezițiilor în fostul sediu al Partidului Democrat sau arestarea persoanelor implicate în frauda bancară”.

Procurorul general a mai subliniat că investigarea „furtului miliardului”, la fel ca și alte dosare de rezonanță, nu ar trebui să fie doar prioritatea Procuraturii, dar a tuturor celor care contribuie la înfăptuirea justiției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
dosar, Vladimir Plahotniuc, procurorul general
Tematic
Interpol a refuzat să-l anunțe în căutare internațională pe Plahotniuc
Elevi

Crește numărul elevilor testați pozitiv cu COVID

14
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a prezentat informații actualizate privind situația epidemică în instituțiile de învățământ din țară.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Crește numărul elevilor testați pozitiv la noul tip de coronavirus, dar și a celor care se află în regim de autoizolare. De la 265 cât erau acum cinci zile, numărul elevilor infectați a ajuns la 291. La fel, a crescut și numărul celor care se află în autoizolare, de la 6 334 la 6 882 de elevi.

Ministerul informează că 384 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 347 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar s-au infectat cu COVID 66 de persoane, iar alte 71 se află în autoizolare.

Ce ține de instituțiile de educație timpurie, situația este diferită. A scăzut numărul copiilor infectați, dar a crescut cel al cadrelor didactice. Opt copii și 93 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul cornavirus. Alți 606 copii, dar și 111 cadre didactice se află în autoizolare. Pe 19 octombrie, zece copii care frecventează instituțiile de educație timpurie din țară erau pozitivi la noul tip de coronavirus. La acea dată, 83 de cadre didactice erau confirmate pozitiv cu noul coronavirus. La fel, 757 de copii și 113 de cadre didactice se aflau în autoizolare.

Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1146 de instituții de învățământ. În prezent, 8 instituții și 29 grupe de copii se află în carantină.

Cazuri de infectare au fost raportate și în învățământul profesional tehnic. Astfel, în perioada 19-23 octombrie au fost înregistrați 15 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, zece cadre didactice și doi – reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 15 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În aceiași perioadă, în învățământul superior, zece studenți sunt confirmați cu Covid-19, iar 126 de studenți se află în autoizolare. La fel, șapte cadre didactice au fost testate pozitiv, iar în autoizolare se află 18. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 10 persoane.

De precizat că peste 650 de instituții de învățământ din țară vor rămâne închise a doua zi după alegeri. Este vorba în special de instituțiile în cadrul cărora vor activa secții de votare. Comisia Electorală Centrală a transmis către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării un document cu lista secțiilor de votare deschise pentru scrutinul din 1 noiembrie. Astfel, din totalul de 2 143 de secții, 654 sunt în sediile instituțiilor de învățământ. Cele mai multe, 196 de secții, vor fi deschise în municipiul Chișinău, iar 47 în municipiul Bălți. Toate aceste instituții vor rămâne închise a doua zi după alegeri pentru ca spațiile să fie dezinfectate. Procesul educațional se va desfășura la distanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Teste, testari
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Important: Cum ne protejăm sănătatea de gripă și COVID


Загрузка...
Maria Butina

Maria Butina - webinar despre drepturile jurnaliștilor

5
Activista civică Maria Butina, învinuită de complot împotriva SUA, care a revenit în Rusia acum un an, va susține un webinar pentru jurnaliștii ruși și străini cu tema: ”Cum să-ți aperi drepturile dacă ești jurnalist?”

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Seminarul web va avea loc vineri, 30 octombrie, la ora 12.00, ora Chișinăului, ca parte a proiectului SputnikPro al Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik. În cadrul masterclass-ului, Maria Butina va răspunde la cele mai interesante întrebări adresate de participanți.

Cei care doresc să participe la seminarul web trebuie să completeze formularul.

Participarea la master-class este gratuită, dar numărul de locuri este limitat.

Прилет Марии Бутиной в Москву
© Sputnik / Виталий Белоусов
Maria Butina la Moscova

Pentru informații suplimentare despre proiectul SputnikPro, puteți contacta producătorul agenției de știri și radio Sputnik Moldova Evgheni Pascar (tel. +37379900003 în Viber, Whatsapp, Telegram) sau prin e-mail: e.pascari@sputniknews.com.

SputnikPro este un proiect al Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik destinat jurnaliștilor, studenților de la instituțiile de profil, angajaților serviciilor de presă și managerilor media, fiind orientat spre schimbul de experiență și dezvoltarea relațiilor profesionale cu colegii de peste hotare.

Moderatori ai modulelor proiectului sunt atât conducătorii departamentelor Sputnik, cât și alți cunoscuți jurnaliști și experți. Din martie 2018, master-class-uri și seminare ale SputnikPro au avut loc deja în 22 de țări ale lumii: Din Moldova până în India, din Grecia până în China.

Maria Butina a ajuns la Moscova
© Sputnik / Виталий Белоусов

Din martie 2018, la acest proiect au participat peste 3000 de jurnaliști și manageri media, specialiști în PR și angajați ai serviciilor de presă, bloggeri, studenți, din peste 80 de state ale lumii.

Sputnik este una dintre cele mai importante instituții media internaționale care dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în peste 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză şi farsi. Sputnik este accesat de peste 80 de milioane de utilizatori în fiecare lună, numărul total al abonaţilor pe reţelele de socializare Sputnik depăşeşte 20 de milioane.

În 24 de centre redacţionale din întreaga lume, de la Bișkek până la Chişinău, şi de la Beijing până la Montevideo, activează peste o mie de persoane ce reprezintă zeci de naţionalităţi. Sputnik este parte a grupului media ”Rossya Segodnia”. Oficiul central se află la Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

5
Tagurile:
Maria Butina, SputnikPro
Тема:
SputnikPro — proiect educațional internațional
Tematic
Închisoarea americană este un adevărat infern – Butina a povestit despre detenția în SUA


Загрузка...