CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Magistratul CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță a părăsit ședința Consiliului Superior al Magistraturii după ce a anunțat că nu este de acord cu agenda stabilită.
Judecătorul a declarat că subiectele agendei din 28 iulie nu au fost epuizate și nu i se pare corect în aceste condiții să fie discutate altele subiecte. Astfel, între judecătorul Carolina Ciugureanu-Mihailuță și președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, a avut loc un schimb de replici:''În 28 iulie am aprobat o agendă care nu a fost consumată, iar în 13 august ne-am pomenit cu altă agendă, lucru care nu se încadrează în niciun parametru legal. De ce?'', a întrebat judecătorul Carolina Ciugureanu-Mihailuță.
''Atunci ședința era preconizată pentru 28 și 29 iulie, a doua zi am aflat că un angajat CSM s-a îmbolnăvit de COVID-9. Ședința din 29 iulie nu a avut loc, iar la ședința de azi am planificat să prelungim ședința, dar o parte din candidați sunt în concediu, am considerat necesar să includ chestiunile care au rămas de data trecută atunci când vor reveni toți membri'', a declarat Anatol Pahopol, președintele interimar al CSM.
''Eu înțeleg că, prin ordinul emis de dumneavoastră, rezultă că CSM va activa la distanță, nu că nu e funcțional. În acest context, având un serviciu IT bine plătit din banii de stat, de ce nu s-a făcut ședința din 29 iulie. Iată Guvernul face ședințele online de multă vreme'', a spus în replică judecătorul Carolina Ciugureanu-Mihailuță.
''Târziu am fost anunțat de cazul de COVID-19. Fizic nu am reușit. Din mai, am zic că în ziua de joi membrii CSM pot veni la mine să discutăm agenda, dar nu văd pe nimeni. Ce va încurcat să veniți?'', a menționat Anatol Pahopol, președintele interimar al CSM.
''Nu înțeleg care din subiectele propuse de azi sunt așa urgente încât să nu ducem la capăt agenda din 28 iulie. Din punctul meu de vedere, e imperios să consumăm agenda din 28 iulie, iar în ziua urătoare să trecem la altă agenda. Eu nu sunt de acord cu agenda de azi'', a declarat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.
Totuși, agenda a fost aprobată cu opt voturi pentru și patru împotrivă.
''Eu am să mă retrag de la ședință pentru că nu sunt de acord. În formă de protest părăsesc sala'', a spus judecătorul Carolina Ciugureanu-Mihailuță
Ultima ședință CSM, desfășurată pe 28 iulie, a fost întreruptă, iar patru subiecte urmau să fie examinate în data de 29 iulie. După înregistrarea unui caz de COVID -19 printre angajații CSM în seara zilei de 28 iulie, instituția a anunțat că va activa în regim special timp de 2 săptămâni, iar ședințele au fost amânate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală.
Noaptea vor fi temperaturi negative. În raioanele de nord se așteaptă -3..0 grade, în centru se vor înregistra -2..+1 grade, iar la sud vor fi -1..+2 grade Celsius. Duminică, pe timp de zi vor fi aceleași temperaturi, iar noaptea se încălzește și nu vor fi valori negative. Luni se așteaptă ninsori în toată țara.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Ți se spune cu orice ocazie că ești incapabilă să te descurci fără el, iar în cazul în care nu vei face așa cum îți spune vei rămâne singură? Ești criticată mereu și pentru orice? Ei bine, ești victima violenței psihologice. Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, această formă de violență nu este recunoscută, iar victimele ajung chiar să creadă în vorbele agresorului.
„Orice acțiune de intimidare și de umilire a persoanei, de amenințare sau de înjosire este o acțiune de violență psihologică. De multe ori, beneficiarele noastre vin și spun că „el îmi spunea că eu sunt nimeni și eu nu mă descurc. Că dacă el pleacă eu mor de foame și mă găsesc câinii pe drum”. În astfel de cazuri, victima pur și simplu nu are putere psihologică pentru a spune stop. Când ți se spune în fiecare zi unul și același lucru, tu deja ajungi să crezi în ceea ce ți se spune”, a declarat coordonatoarea serviciului pentru Asistență Specializată din cadrul Centrului de Drept al Femeilor, Daniela Josanu, în studioul Radio Sputnik Moldova.
Jurista spune că abuzul emoțional este foarte des trecut cu vederea de către victime, iar cei din jur nu fac decât să încurajeze acest comportament.
„Cel mai grav este atunci când sunt copii într-o familie, iar victima nu este susținută de oamenii din jur. Adică cei din jur nu-i spun clar femeii că ea este victimă a violenței și face rău că stă într-o relație nocivă de la care copiii ei nu vor avea ce învăța”, adaugă Daniela Josanu.
Psihologii spun că cicatriciile abuzului emoțional sunt foarte adânci și de cele mai multe ori au consecințe grave asupra victimelor, care pot dezvolta chiar și probleme de sănătate mintală.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova