Ion Chicu

Ce soluții le-a oferit premierul Ion Chicu agricultorilor protestatari

542
(reînnoit 17:50 17.08.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a susținut astăzi un briefing după discuțiile purtate cu agricultorii protestatari. Iată ce declarații a făcut șeful Guvernului.

CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Premierul a menționat că Guvernul și-a respectat promisiunea și a suplimentat fondul de 200 de milioane de lei destinat compensațiilor pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. Acum acesta constituie 300 de milioane de lei. În aceste condiții, statul poate aloca câte 1500 de lei pentru un hectar în cazul culturilor cerealiere de prima grupă. Poziția autorităților rămâne fermă. 

„Reprezentanții protestatarilor nu sunt de acord cu 1500 de lei. În acest caz va trebui de revenit la discuții. Actualmente statul nu poate aloca mai mult. Atunci când există o poziție rigidă, cu ultimatum, nu putem să acceptăm o astfel de poziție, pentru că și acești bani au fost redistribuiți de la alte poziții. Noi contăm pe o abordare constructivă. Mai mult decât 300 de milioane pentru prima grupă nu putem aloca. Îndemnăm agricultorii să depună actele pentru a primi compensațiile”, a declarat Ion Chicu. 

Reprezentanții Executivului susțin că vor merge în Parlament și cu propunerea de a aplica mecanismul de subvenționare a dobânzilor și pentru creditele mai vechi ale agricultorilor, nu doar pentru cele contractate recent.

De asemenea, în urma discuțiilor de la Ministerul Agriculturii s-a agreat simplificarea regulamentului de acordare a compensațiilor pentru culturile de prima grupă afectate de secetă.

„Astăzi proiectul a fost elaborat, iar miercuri va fi aprobat în Guvern. De asemenea, am agreat ca acele datorii pe care le au agenții economici din agricultură pentru tehnica agricolă livrată prin mecanismul Mecagro să fie reeșalonate pentru 12 luni (...). S-a discutat astăzi la Ministerul Finanțelor de a diminua cota TVA la livrările pentru fertilizanți, vorbim preventiv de 12%. Vrem să fie o cotă unică pentru aceste livrări și pentru producția agricolă. Acest proiect va fi elaborat săptămâna aceasta. Numaidecât vom coordona acest proiect cu FMI”, a mai spus Ion Chicu. 

În același timp, premierul susține că va fi elaborat și promovat proiectul privind posibilitatea rambursării TVA-ului pe care agricultorii l-au acumulat în conturi. Acesta va putea fi folosit pentru efectuarea plăților fiscale și plata salariilor. 

„Se va face prin depunerea declarațiilor, iar trezoreria va achita acești bani”, a spus oficialul. 

Premierul s-a întâlnit astăzi și cu deputații din grupul special creat pentru aplanarea crizei din sectorul agrar. 

„Am discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și non-bancare. S-au discutat două momente importante - primul este de a face o adresare către instituțiile financiare pentru a fi cooperante în eșalonarea acestor credite și sperăm că o să ajungem la o înțelegere. Alt moment este elaborarea unui proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări”, a declarat oficialul.

Ion Chicu a subliniat că acest proiect urmează să fie coordonat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, iar după ce va fi primită aprobarea se va merge în Parlament cu el pentru a fi supus dezbaterilor publice. 

Tot astăzi s-a acceptat instituirea moratoriului la controale fiscale până la 31 decembrie 2020 pentru agenții economici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

542
Tagurile:
soluții, agricultori, Ion Chicu
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Tematic
Decizia agricultorilor în urma negocierilor: „Nu cedăm, continuăm protestele”
Protestele agricultorilor și protestele PAS – Care este miza
Interpretul Alex Cara (Alexandru Carabețchi), în subteran de la Vidacut

Video - Un interpret cântă într-o subterană pentru bătrânii de la un azil din Capitală

33
(reînnoit 17:31 31.10.2020)
La braț cu chitara, cântă într-o trecere subterană pentru o cauză nobilă. Este povestea unui tânăr din Capitală, care vrea să adune mai mulți bani ca să-i ajute pe bătrânii de la un azil.

Text de Alexandrina Chirtoacă

Ideea i-a venit spontan. Mai mulți oameni, când au aflat despre intențiile lui, s-au alăturat inițiativei.

Pe Alexandru Carabețchi l-am întâlnit în pasajul subteran de la Viaduct. Acesta interpreta melodiile cunoscute ale mai multor interpreți străini. Tânărul susține că la începutul pandemiei a avut suficient timp pentru a se odihni, iar acum a decis să facă ceva util pentru oameni.

„Decât să pierd două, trei ore pe zi, mai bine, cu talentul meu, să ies în stradă și să cânt, să fac niște bani și în același timp să ajut pe cel care are nevoie. Ideea mi-a venit mai devreme, dar am ieșit în stradă chiar de ziua mea și am cântat. Chiar din primele zile oamenii s-au arătat deschiși,” a spus interpretul Alexandru Carabețchi.

Prejudecățile chișinăuienilor: îi privesc pe interpreții stradali ca pe cerșetori

De trei luni, Alexandru reușește, aproape zilnic, să meargă în trecerea subterană și să adune în jur de 300 de lei. Tânărul spune că uneori este nevoit să lupte cu prejudecățile oamenilor, care îl privesc ca pe un cerșetor.

„Nu e prima dată când cânt în stradă. Am fost în Olanda și în România, unde am luat chitara și am cântat. Acolo oamenii sunt diferiți, nu se gândesc la cerșit și reacționează firesc atunci când văd pe cineva cum cântă în stradă. Cei de acolo, când aud melodii în stradă, încep să danseze, să zâmbească. E altceva, nu e ca în Moldova. Uneori, aici poți auzi și comentarii răutăcioase, dar acolo te simți liber. Dar, dacă sincer, nu văd o problemă că interpretez ceva în stradă. Fac ceea ce vreau și asta îmi place,” a menționat interpretul Alexandru Carabețchi.

Tânărul cu chitara are 24 de ani și este originar din satul Lărguța, raionul Cantemir. Totuși, pasiunea pentru muzică o are de mic. La doar cinci ani, Alexandru stătea în fața oglinzii, cânta și se visa pe scenele mari ale lumii. Ambiția l-a dus peste Prut, acolo unde a reușit să încheie un contract cu o casă de producție muzicală. Alex Cara este numele său scenic, iar în România a ajuns ca să-și poată valorifica talentul, lucru ce se face mai greu în Republica Moldova, spune tânărul. Până a ajunge la București, acolo unde și-a început adevărata carieră muzicală, Alexandru a mers la Arad, apoi la Cluj.

„Mergeam pe drum și un bărbat m-a văzut cu chitara și m-a rugat să cânt și am cântat ceva mai patriotic. Apoi mi-a zis să merg cu el până în club, unde s-a dovedit că el este proprietarul acelui local. El mi-a dat microfonul și mi-a zis să cânt cât vreau. Așa a ieșit că am cântat toată seara,” a spus interpretul Alexandru Carabețchi.

Un album: Versurile și melodiile îi aparțin

De curând, Alexandru a devenit pasionat de piesele în limba italiană, iar acum vrea să lanseze și un videoclip. Cea care îl inspiră este dragostea față de tot ce e frumos pe acest pământ. Tânărul spune că și-a luat o pauză pentru a se regăsi și iată că acum lucrează la primul său album pe care vrea să-l lanseze în august, anul viitor, de ziua sa de naștere.

„Ca să cunoști o persoană trebuie să-i asculți povestea, iar ca să cunoști un interpret trebuie să-i asculți piesele. Vreau ca acest album cu 13 piese să mă reprezinte pe mine ca interpret. Versurile și melodiile îmi aparțin, dar lucrez și cu o echipă în spate care mă ajută. Vor fi și trei colaborări cu artiști de peste Prut,” a menționat interpretul Alexandru Carabețchi.

La începutul lunii noiembrie, tânărul intenționează ca, din banii colectați în pasajul subteran, să cumpere mai multe produse alimentare și să le împartă bătrânilor de la un azil din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Alexandru Carabetchi, Alexandru Carabețchi, Alex Cara, cântă, subterană, Interpret


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

CEC a făcut un bilanț în ajunul alegerilor prezidențiale

33
(reînnoit 17:29 31.10.2020)
În ajunul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a organizat o întâlnire cu concurenții electorali și cu observatorii, pentru o discuție de bilanț.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat la sediul său, în a doua jumătate a zilei de sâmbătă, 31 octombrie, o întâlnire cu concurenții electorali și cu reprezentanți ai misiunilor de observatori acreditate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Scopul acestui eveniment a fost efectuarea unei evaluări preliminare a activităților electorale aferente alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Membrii CEC au mulțumit candidaților „pentru desfășurarea unei campanii electorale echilibrate”.

Participanții la discuție au vorbit despre problemelor pe care le-au întâmpinat în perioada electorală și despre eventualele dificultăți care pot să apară în ziua votării.

Discuțiile au vizat sesizările depuse de concurenți, transparența finanțării campaniei electorale, organizarea proceselor pentru cetățenii aflați în afara țării sau cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, precum și tentativele de transportare organizată și corupere a alegătorilor etc.

Dintre concurenții electorali, au vorbit Renato Usatîi și Dorin Chirtoacă, ambii exprimându-și anumite observații critice legate de procesul de pregătire a scrutinului.

Totodată, în cadrul unui briefing de totalizare a acțiunilor întreprinse de CEC în procesul de organizare a alegerilor prezidențiale, Dorin Cimil, președintele CEC, Maxim Lebedinschi, secretarul CEC și membrul CEC Vadim Filipov au punctat provocările și noile cerințe logistice legate de situația pandemică.

Observatori internaționali acreditați au fost informați despre termenii legali de constituire a organelor electorale, secțiile de votare în străinătate, înregistrarea candidaților, rolul Registrului de Stat al Alegătorilor în procesul de generare a listelor electorale.

De asemenea, alte teme abordate la briefing au ținut de reflectarea campaniei electorale în mass-media, plafonul general al mijloacelor financiare, care au putut fi transferate pe contul „Fond electoral”, creditul fără dobândă acordat concurenților electorali, procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali.

Pentru buna desfășurare a scrutinului prezidențial, au fost depuse eforturi maxime ca pe lângă actele normative implementate să gestioneze situația de criză în sănătate publică să fie achiziționate și echipamente de protecție în scopul protejării tuturor participanților la procesul electoral, a subliniat Dorin Cimil.

Mai puțini observatori decât la alegerile parlamentare din 2019

Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

Opt candidați au fost înscriși în competiția pentru fotoliul prezidențial, numele lor fiind tipărite în buletinul de vot în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tematic
Observatorii din CSI după ședința la CEC: Am primit răspunsuri exhaustive
Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova
Nu putem conta pe numărătoarea paralelă a voturilor


Загрузка...