Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Din rău în mai rău: Ministerul Sănătății a prezentat informațiile cu privire la COVID-19

138
(reînnoit 11:08 17.08.2020)
Ministerul Sănătății a prezentat situația epidemiologică privind COVID-19 pentru ultimele 14 zile. Potrivit informațiilor instituției, numărul cazurilor de coronavirus este în creștere, iar multe infecții sunt importate acum din Turcia.

CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a prezentat evoluția epidemiei de coronavirus în ultimele 14 zile. Potrivit datelor făcute publice, în această perioadă numărul cazurilor a crescut cu 9%, iar numărul celor vindecați s-a majorat cu 21,8 la sută. În același timp, a crescut cu 5,5% și numărul deceselor. 

”Incidența în ultimele 14 zile - 138 de cazuri la 100 de mii de persoane. Incidența totală este de 869 de cazuri la 100 de mii de persoane Mortalitatea în ultimele 14 zile este de 3 decese la 100 de mii de populație, iar mortalitatea totală este de 25,8 decese la 100 de mii de persoane. Rata fatalității în ultimele 14 zile este de 2,2 decese la 100 de mii de populație, iar  rata fatalității totale este de 3 decese. Forme grave - 5,7%, forme medii - 15,1%, forme ușoare și asimptomatici - 79,2%. Media cazurilor în ultimele 14 zile - 344 de cazuri”, a declarat Nicolae Furtună, șeful ANSP.

În ultimele două săptămâni au fost confirmate 4 822 de cazuri, iar jumătate dintre ele sunt în Chișinău. Urmează raioanele Anenii Noi, Edineț, Ialoveni, Strășeni și regiunea transnistreană. Până acum, au fost efectuate în total 181 428 de teste, 139 290 fiind testări noi, iar restul - repetate. 

”Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 este de 46,6 ani. Cei mai mulți bolnavi sunt femei - 59%. Perioada de incubație este de 5 zile, iar cele mai multe cazuri sunt în orașe - 65,7%. Un procent din cazuri este de import. Astfel, 12 cazuri au fost importate din Turcia, , 9 - din România, Franța - 4 , Ucraina, Marea Britanie, Germania - câte 3, Portugalia - 2 și câte un caz din alte țări”, a menționat șeful ANSP.

În prezent sunt 1 675 de copii infectați și 243 de gravide. Totodată, până acum 897 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

”Vârsta media a persoanelor decedate este de 66,1 ani, iar 98,8% dintre victime aveau cel puțin o comorbiditate, 71,4% - cel puțin două. 80 la sută dintre cei care au murit au fost supuși ventilării mecanice, iar 52,4% sunt bărbați”, a mai spus Nicolae Furtună.

Din cele 30 183 de cazuri de COVID, 3 767 sunt înregistrate în rândul lucrătorilor medicali. Astfel, 963 sunt medici, 1 660 asistenți medicali, 708 infermieri, iar 436 reprezintă personalul auxiliar. În total, au fost testați 13 850 de lucrători medicali, dintre care 914 doar în ultimele 7 zile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
infecție, bolnavi, COVID-19
Tematic
Important: Italia impune de astăzi noi restricții din cauza pandemiei COVID-19
Alte 278 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

33
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

17
(reînnoit 07:34 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...