Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Mai multe proteste astăzi la Chișinău: Ce va urma

240
(reînnoit 08:52 16.08.2020)
După negocierile de ieri la Guvern, urmate de o ședință la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții agricultorilor, fermierii au decis că își vor continua și duminică acțiunea de protest la intrarea în Capitală.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. După o rundă de negocieri de aproape trei ore cu premierul Ion Chicu, reprezentanții agricultorilor protestatari au reușit să obțină mai multe promisiuni din partea autorităților. Totuși, după cum a menționat și anterior șeful Guvernului, nu toate revendicările fermierilor pot fi satisfăcute.

Este vorba în primul rând de subvenția de 3000 de lei pentru fiecare hectar afectat, cerută de aceștia. Propunerea lui Chucu a fost de o compensație de 1500 de lei. Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari urmează să se întâlnească cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Negocierile la Guvern – consens sau eșec?

Acestea și alte rezultate ale discuțiilor au fost aduse la cunoștința protestatarilor aflați cu tehnica agricolă la intrarea în Capitală. Și dacă unii le-au perceput ca pe niște pași de bun augur, alții au declarat că este vorba doar de promisiuni și că vor acțiuni concrete.

Chiar dacă premierul a declarat după discuțiile cu agricultorii că a ajuns la un consens cu aceștia și că s-a ajuns la un numitor comun asupra mai multor ”acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”, mai mulți fermieri protestatari au fost de altă părere, afirmând că guvernanţii ar trebuie să se implice mai mult în soluționarea problemelor lor și că nu vor renunța la proteste până când nu le vor fi realizate toate revendicările.

„Nu suntem mulţumiţi deloc. Nimic nu s-a rezolvat, nu s-a luat nicio decizie. Mâine continuăm protestul”, a declarat ieri unul dintre protestatari.

Astfel, ei își vor continua astăzi acțiunea de protest în zona Gării de Sud, cu începere de la ora 10:00. Nu se știe deocamdată dacă aceștia vor încerca să blocheze iarăși drumurile.

PPDA intenționează că participe la protestul agricultorilor

De menționat că astăzi acestora ar putea să li se alăture formațiunea politică condusă de Andrei Năstase. După negocierile la Guvern, cu participarea deputaților din grupul de lucru, reprezentantul PPDA Alexandru Slusari a declarant se vor alătura fermierilor protestatari aflați la Gara de Sud, ”în calitate de cetățeni, fără lozinci și speculații politice”.

El a menționat că vor veni cu apă, alimente pentru protestatari, ”chiar și bani pentru motorină”.

”Fermierii nu vor pleca de aici până când toate promisiunile pe care le-am obținut azi cu mult greu de la guvernare vor fi îndeplinite”, a mai spus Slusari.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a declarat anterior că în spatele agricultorilor protestatari ar sta un reprezentant al Platformei DA. Lucru negat vehement de același Alexandru Slusari, care a menționat că printre protestatari se află oameni din mai multe partide și a învinuit de inactivitate guvernarea, ceea ce a și dus la declanșarea protestelor.

Și agricultorii participanți la protest au negat că vreun partid politic ar sta în spatele acțiunilor lor, accentuând că acestea sunt apolitice.

PAS organizează propria acțiune de protest

O altă acțiune de protest este organizată astăzi de PAS-ul Maiei Sandu. Aceasta se va desfășura cu începere de la ora 11:00, în scuarul Teatrului de Operă și Balet.
Motivul protestului este, potrivit liderului formațiunii, faptul că ”guvernarea ignoră durerile oamenilor”. Ea i-a chemat să participe la acțiune pe cei ”care vor să-și apere drepturile și să ceară de la această guvernare responsabilitate și respect față de nevoile și durerile poporului”.

Rămâne de văzut deci cum se vor derula protestele de astăzi și în ce măsură va încerca opoziția parlamentară să folosească în propriul interes politic protestele declanșate de agricultori.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat în cadrul ultimei emisiuni ”președintele răspunde” că opoziția organizează protestele pentru a destabiliza situația înainte de alegerile prezidențiale, scopul fiind debarcarea actualului guvern.

Ar mai fi de amintit că ieri Comisia Electorală Centrală a stabilit că  perioada electorală pentru alegerile prezidențiale va începe pe 25 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

240
Tagurile:
agricultori, PPDA, PAS, Chișinau, protest
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Tematic
Protestul agricultorilor văzut de la înălțime – Video
Primele declarații după negocierile agricultorilor protestatari cu Guvernul
Ștefan Gheorghiță

Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

39
(reînnoit 21:43 26.10.2020)
Alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura doar cu respectarea măsurilor de protecție și de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. Iată ce trebuie să cunoască moldovenii în ziua votării.
Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a menționat că sănătatea cetățenilor este primordială, iar pentru a evita complicațiile autoritățile au elaborat un plan de acțiuni pe care va trebui să-l respecte fiecare cetățean cu drept de vot pe 1 noiembrie.

Astfel, pentru toate secțiile de votare au fost procurate mijloace de protecție: măști, mănuși, soluții dezinfectante pentru mâini, soluții dezinfectante pentru suprafețe, viziere, termometre și costume de protecție. Alegătorii vor fi obligați să respecte distanța fizică de minim 1,5 metri, să respecte regulile de igienă și să se prezinte la vot cu pixuri personale.

"Cetățenii care nu se pot deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome respiratorii acute vor putea să-și exercite dreptul la vot la locul aflării acestora în ziua alegerilor. Îndemnăm oamenii să manifeste maximă responsabilitate și prudență pentru a evita consecințele nefaste asupra sănătății celor din jur", a remarcat Ștefan Gheorghiță.

Pe 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. În total, pe teritoriul țării vor fi deschise 2143 secții de votare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
secții de votare, alegeri prezidențiale, reguli, medic


Загрузка...
ONU

Avertizare ONU: Risc de falsificare a preparatelor anti-COVID-19

56
(reînnoit 19:57 26.10.2020)
Organizația Națiunilor Unite avertizează guvernele asupra pericolului de falsificare a medicamentelor și vaccinurilor anti-COVID de către anumite structuri criminale.

CHIȘINĂU, 26 octombrie - Sputnik. Criminalitatea organizată este foarte activă în domeniul producției de medicamente și vaccinuri contrafăcute anti-coronavirus, a declarat pentru RIA Novosti director executiv al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), Ghada Wali.

”Guvernele, spitalele și diverse organizații se grăbesc să cumpere echipamente de protecție și cererea este mare, astfel încât medicamentele contrafăcute și echipamentele de protecție personală falsificate sunt un risc și aici este activă criminalitatea organizată. Ne așteptăm ca acestea vor fi active pe toată durata dezvoltării vaccinului”, a avertizat Wali.

Ea a spus că UNODC a avertizat guvernele asupra rolului pe care l-ar putea juca criminalitatea organizată în producția de medicamente contrafăcute, în afacerea cu vaccinuri, profitând de lipsa preparatelor atunci când oamenii din mai multe țări sunt preocupați de aflarea vaccinurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
avertizare, COVID-19, medicamente, falsificare, ONU
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Avertisment ONU: COVID-19 ar putea declanșa o criză alimentară la nivel global


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...