Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Decizia agricultorilor în urma negocierilor: „Nu cedăm, continuăm protestele”

122
(reînnoit 21:26 15.08.2020)
Astăzi la Guvern a avut loc o nouă rundă de discuţii ale agricultorilor cu premierul Ion Chicu. Primul-ministru susţine că părţile au ajuns la un numitor comun, în timp ce fermierii declară că vor continua protestele până când vor vedea promisiunile realizate.

CHIȘINĂU, 15 aug - Sputnik. Discuţiile au început sâmbătă, la ora 12:00, şi au durat aproximativ trei ore.  La finalul acestora, agricultorii protestatari au declarat că negocierile au fost destul de complicate, iar premierul s-a lăsat cu greu convins să accepte toate revendicările.

„Revendicarea noastră cea mai importantă, cei 3000 de lei pentru un hectar – încă nu am ajuns la un numitor comun. Noi aşteptăm. Domnul prim-ministru poate să se mai gândească cum pot jongla cu bugetul sau cum poate găsi resurse financiare, fiindcă situaţia în agricultură este dramatică. Dacă nu intervenim acum masiv, o să avem probleme mari la nivel macroeconomic în ceea ce ţine de ramura agricolă”, afirmă Andrei Dânga, unul dintre membrii grupului de negociatori din partea agricultorilor.

Ce spine Ion Chicu despre discuțiile cu agricultorii

La rândul său, premierul Ion Chicu, susţine că au fost agreaţi următorii paşi în ceea ce priveşte reeşalonarea datoriilor pe care le au agricultorii faţă de instituţiile financiare, precum şi simplificarea Regulamentului cu privire la subvenţionare.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiectele”, susţine Ion Chicu.

Astăzi a fost decisă şi crearea a două grupuri de lucru, unul împreună cu Ministerul Finanţelor, iar altul - cu Ministerul Agriculturii. Prima şedinţa a avut loc chiar astăzi, la ora 17.00. Potrivit agricultorilor, guvernanţii insistă pe suma de 1.500 de lei drept compensaţie pentru fiecare hectar afectat, ceea ce înseamnă jumătate din cât au solicitat fermierii.

Următoarea întrevedere urmează să aibă loc luni, pe data de 17 august, la Ministerul Finanţelor.

Agricultorii, mai puțin mulțumiți de rezultate

După finalizarea negocierilor de astăzi, reprezentanții agricultorilor au mers la ceilalți protestatari, aflați a doua zi consecutiv cu tehnica agricolă pe şoseaua Hânceşti. Nu toţi însă, au fost mulţumiţi de rezultatul negocierilor.

„S-au spus nişte lucruri fără a fi fixate pe o hârtie. Discuţiile încă nu înseamnă nimic. Vrem să vedem practica pusă în funcţie ”, ne-a declarat un fermier din raionul Ştefan Vodă.

Primele declarații după negocierile agricultorilor protestatari cu Guvernul>>>

„Noi am declarat că nu plecăm de aici. Deocamdată au fost doar nişte discuţii, doar asigurări. Noi vom pleca doar când vor fi implementate aceste promisiuni”, afirmă un alt agricultor.

Protestele vor continua și duminică

Un alt grup de fermieri a reacţionat mai dur la anunțarea rezultatelor negocierilor. Oamenii refuză categoric să părăsească zona şi afirmă că guvernanţii ar trebuie să se implice mai mult în soluționarea problemelor lor.

„Nu suntem mulţumiţi deloc. Nimic nu s-a rezolvat, nu s-a luat nicio decizie. Mâine continuăm protestul”.

 • Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
  Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
  © Sputnik / Anatolii Kiriak
 • Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
  Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
  © Sputnik / Anatolii Kiriak
 • Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
  Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
  © Sputnik / Anatolii Kiriak
1 / 3
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Astfel, agricultorii au anunţat că duminică vor continua acţiunile de protest şi au îndemnat cetăţenii să li se alături.

Mâine acestora ar putea să li se alăture formațiunea politică condusă de Andrei Năstase. După negocierile la Guvern, cu participarea deputaților din grupul de lucru, reprezentantul PPDA Alexandru Slusari a declarant se vor alătura fermierilor protestatari aflați la Gara de Sud, ”în calitate de cetățeni, fără lozinci și speculații politice”.

Tot mâine, în scuarul Teatrului de Operă și Balet, este anunțată acțiunea de protest organizată de PAS-ul Maiei Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Guvern, agricultori, protest
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Tematic
FOTO: Protestul agricultorilor, ziua a patra - blocarea drumului și intrarea în Chișinău
Ștefan Gheorghiță

Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

37
(reînnoit 21:43 26.10.2020)
Alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura doar cu respectarea măsurilor de protecție și de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. Iată ce trebuie să cunoască moldovenii în ziua votării.
Medic, despre regulile ce trebuie respectate în ziua alegerilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a menționat că sănătatea cetățenilor este primordială, iar pentru a evita complicațiile autoritățile au elaborat un plan de acțiuni pe care va trebui să-l respecte fiecare cetățean cu drept de vot pe 1 noiembrie.

Astfel, pentru toate secțiile de votare au fost procurate mijloace de protecție: măști, mănuși, soluții dezinfectante pentru mâini, soluții dezinfectante pentru suprafețe, viziere, termometre și costume de protecție. Alegătorii vor fi obligați să respecte distanța fizică de minim 1,5 metri, să respecte regulile de igienă și să se prezinte la vot cu pixuri personale.

"Cetățenii care nu se pot deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome respiratorii acute vor putea să-și exercite dreptul la vot la locul aflării acestora în ziua alegerilor. Îndemnăm oamenii să manifeste maximă responsabilitate și prudență pentru a evita consecințele nefaste asupra sănătății celor din jur", a remarcat Ștefan Gheorghiță.

Pe 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. În total, pe teritoriul țării vor fi deschise 2143 secții de votare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
secții de votare, alegeri prezidențiale, reguli, medic


Загрузка...
ONU

Avertizare ONU: Risc de falsificare a preparatelor anti-COVID-19

55
(reînnoit 19:57 26.10.2020)
Organizația Națiunilor Unite avertizează guvernele asupra pericolului de falsificare a medicamentelor și vaccinurilor anti-COVID de către anumite structuri criminale.

CHIȘINĂU, 26 octombrie - Sputnik. Criminalitatea organizată este foarte activă în domeniul producției de medicamente și vaccinuri contrafăcute anti-coronavirus, a declarat pentru RIA Novosti director executiv al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), Ghada Wali.

”Guvernele, spitalele și diverse organizații se grăbesc să cumpere echipamente de protecție și cererea este mare, astfel încât medicamentele contrafăcute și echipamentele de protecție personală falsificate sunt un risc și aici este activă criminalitatea organizată. Ne așteptăm ca acestea vor fi active pe toată durata dezvoltării vaccinului”, a avertizat Wali.

Ea a spus că UNODC a avertizat guvernele asupra rolului pe care l-ar putea juca criminalitatea organizată în producția de medicamente contrafăcute, în afacerea cu vaccinuri, profitând de lipsa preparatelor atunci când oamenii din mai multe țări sunt preocupați de aflarea vaccinurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
avertizare, COVID-19, medicamente, falsificare, ONU
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Avertisment ONU: COVID-19 ar putea declanșa o criză alimentară la nivel global


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...