Turism

Vacanțele în Moldova, mai scumpe decât în Turcia: Cât costă un sejur de șapte zile

278
(reînnoit 08:21 15.08.2020)
Vacanțele în Moldova au devenit brusc mai scumpe pe timp de pandemie decât cele petrecute peste hotarele țării. Antrepenorii profită de numărul mare de turiști.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Pandemia COVID-19 a dat este cap multe planuri, incusiv cele legate de vacanța de vară. Pentru cetățenii moldoveni majoritatea țărilor rămâne inaccesibilă. Unica soluție, o destinație departe de meleagurile natale, este Turcia. Moldovenii pot zbura acolo cu cursele charter sau regulate. 

Este clar, puțini sunt cei care riscă să plece din Moldova în această perioadă incertă și optează pentru sejururi în țară. Antreprenorii însă au profitat de această situație și au umfat prețurile la propriu. Astfel că banii pe care, în mod normal, îi puteai cheltuie pentru a te odihni într-o destinație exotică s-ar putea să nu-ți ajungă pentru o vacanță în Moldova.

De exemplu, un sejur la castelul din satul Bulboaca timp de șapte zile costă 1540 de euro. Este vorba de cazarea pentru două persoane cu trei mese incluse. Castelul dispune de căsuțe cu vedere la castel, piscină și un restaurant. Oamenii spun că este o sumă destul de mare pentru a petrece timpul acasă. Mai ales că nu te poți bucura de briza mării.

”Este destul de scump să îți petreci concediul în țară în această perioadă deloc ușoară din punct de vedere finaciar pentru toți. Mai bine banii aceștia îi economisesc și merg vara viitoare într-o vacanță mai exotică” a declarat pentru Sputnik Moldova, Alina Filimon.

Cu mai puțini bani poți să mergi la mare în Turcia și să stai la hotele de cinci stele, iar vederea să fie direct spre mare. Adevărul este că te supui riscului de infectare cu COVID-19.

Agențiile de turism au oferte mult mai tentante în Turcia. În hotele de cinci stele și pe malul mării. Un sejur de șapte nopți variază între 960 de euro și 1440 de euro. Mai puțin decât am plăti pentru o vacanță în Moldova.

”Chiar dacă ofertele în acest an în Turcia sunt destul de atractive, oamenii sunt rezervați în privința călătoriilor peste hotare în legătură cu pandemia de COVID-19. Sunt totuși și persoane care se încumetă să plece si petrec vacanșe frumoase. Mai ales că sunt puțini turișiti și au parte de mai multă liniște”, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul unei agenții de turism, Ion Curmei.

Ion Curmei, administratorul unei firme de turism
© Photo : Ion Curmei
Ion Curmei, administratorul unei firme de turism

Cei cărora le place aventura aleg să petreacă weekendurile în cort în mijlocul naturii. 

”Echipați-vă cu un cort, oameni dragi și vin bun. Loc frumos găsiți oriunde în Moldova noastră. Vă asigur că nu o să regretați. Estea cea mai bună metodă de a vă detașa de griji și gălăgia orașului”, a scris pe Instagram Valeria Chiriac.

Mulți dintre moldoveni evadează la sfârșit de săptămână undeva în natură. Chiar dacă o bună parte dintre ei nu sunt de acord cu prețurile destul de piperate puse de administratorii pensiunilor, locuri de cazare nu mai sunt disponibile pentru toată luna august. Am sunat la mai multe pensiuni pentru a face o rezervare, dar în toate cazurile ni s-a răspuns așa:

”- Alo! Bună ziua, doresc să rezervez o cameră pentru două persoane pentru acest sfîrșit de săptămână în pensiunea dumneavoastră. – Ne pare rău, locuri libere nu mai sunt până la sfîrșitul verii. Totul este rezervat”, ne-a răspuns administratoarea unei pensiuni de la Tribujeni, Orhei.

Amintim că Italia a anunțat că nu va permite intrarea sau tranzitarea celor din Republica Moldova din cauza numărului mare de contaminări cu COVID-19, zborurile fiind suspendate. La fel, Austria recomandă cetățenilor lor să evite călătoriile în Moldova. Ucraina, țara vecină, a impus carantină de două săptămâni pentru toți cei care vin din Republica Moldova. Excepție fac cei care fac testul negativ la coronavirus.  Pe teritoriul României pot intra doar câteva categorii de persoane. Doar spre Turcia cetățenii moldoveni pot lua avioanele de curse regulate sau charter.

Un studiu realizat de compania de cercetări sociologice Magenta arătă că aproape jumătate din persoanele chestionate își organizează singuri excursiile, puțin mai mult de o treime apelează la agenții, aproape 2/3 preferă odihna activă. În același timp, aproape fiecare al patrulea spune că nu găsește activități interesante în cadrul locurilor vizitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

278
Tagurile:
Moldova, vacante
Tematic
Votat: Agențiile de turism au mai mult timp să restituie banii pentru pachetele turistice
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

102
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

18
(reînnoit 07:34 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...