Sectorul Botanica, dinspre Porțile Orașului

Primarul Ion Ceban, indignat de felul în care arată sectorul Botanica Video

83
(reînnoit 20:03 13.08.2020)
Primarul Ion Ceban anunțase că va inspecta toate cele cinci sectoare ale Chișinăului, iar astăzi a fost la Botanica. Edilul spune că a găsit „mizerie” în acest sector și a cerut ca Botanica să fie salubrizată.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a inspectat astăzi sectorul Botanica, iar în final a spus că este dezamăgit de felul în care arată acesta și că lucrurile nu mai pot continua așa.

„Am rămas dezamăgit în ceea ce privește curățenia și măsurile luate în acest sens. Este inadmisibil ca un sector să ajungă în aşa hal. Nu voi admite să continue așa lucrurile”, a declarat Ion Ceban.

Anterior, Ion Ceban a dispus ca pretorului sectorului Botanica, Boris Prepelița, să-i fie aplicată o mustrare și să nu-i fie plătit salariul pentru luna iunie, din cauză că ar fi admis mai multe nereguli în sector. 

Un aspect pozitiv constatat de primarul Chișinăului la Botanica a fost faptul că a intrat în reparații trecerea pasajul subteran din strada Teilor.

„Subterana din strada Teilor a intrat în reparație, asta bucură. De acolo au fost evacuate gheretele abandonate și mai multe lucruri adunate de către oamenii fără un loc de trai stabil”, a spus primarul.

Ion Ceban a menționat că în prezent nu funcționează, fiind în reconstrucție, piaţa de pe bulevardul Dacia. Primarul a criticat dezordinea din jurul pieței.

Și la subterana de la intersecția bulevardului Dacia cu bulevardul Traian Ion Ceban a constatat „mizerie”, dar a spus că și aceasta urmează să intre degrabă în reparație.

Nu i-a plăcut primarului nici faptul că trei havuzuri, de pe artera principală din sectorul Botanica, „au ajuns într-o stare deplorabilă”. El a afirmat că acest lucru s-a întâmplat din cauză că, „anterior, un funcţionar public din cadrul Primăriei Chişinău a privatizat aceste monumente arhitecturale”.

Ion Ceban a cerut ca sectorul Botanica să fie salubrizat, să fie evacuate panourile publicitare.

„Într-o intersecție am numărat 12 panouri mari”, a spus Ion Ceban.

Primarul i-a îndemnat pe agenţii economici să contribuie la efectuarea și păstrarea curățeniei în preajma edificiilor pe care le dețin, „pentru a ne bucura împreună de un oraş amenajat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Ion Ceban, Botanica
Tematic
Pedepse aspre pentru mai mulți pretori: Iată ce decizie a luat Ion Ceban
Comisia Electorală Centrală

Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor

8
(reînnoit 19:02 28.10.2020)
Modul în care cetățenii vor fi informați pe 1 noiembrie despre mersul votării și rezultatele alegerilor prezidențiale a fost precizat astăzi de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat astăzi modul în care va furniza informația despre mersul votării și rezultatele scrutinului prezidențial în ziua de duminică, 1 noiembrie 2020.

CEC anunță că în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi difuzate informaţii de interes public și vor fi organizate briefinguri cu participarea membrilor Comisiei Electorale Centrale conform următorului orar:

-          ora 08:00;

-          ora 12:00;

-          ora 15:00;

-          ora 18:00;

-          ora 22:00.

Prin intermediul unei aplicații disponibile pe pagina-web a instituției www.cec.md sau în pagină separată, la fel ca la scrutinele anterioare, va fi posibilă vizualizarea prezenței la vot pe parcursul zilei alegerilor, dar și informații despre rezultatele preliminare ale scrutinului după închiderea secțiilor de votare.

CEC menționează că, din motive de securitate, linkul către această aplicație va deveni activ în dimineața zilei alegerilor.

Luni, 2 noiembrie, la ora 9:00, mass-media va fi invitată la un briefing, în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale.

La necesitate, vor fi organizate suplimentar briefing-uri, în sala de ședințe a Comisiei Electorale Centrale, și emise comunicate de presă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
rezultate alegeri, CEC
Tematic
CEC a încheiat acreditarea observatorilor la alegeri
CEC: Programul secțiilor de peste hotare ar putea fi prelungit
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin


Загрузка...
imagine din arhivă

Votul în străinătate: În ce țări ar putea apărea dificultăți

21
Impedimentele care ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale peste hotarele țării au fost analizate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Ministrul demisionar al Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că secțiile de votare de peste hotare au fost asigurate cu buletine de vot. În unele state ale UE ar părea apărea dificultăți în procesul de vot, din cauza restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei COVID-19. 

„Este vorba în primul rând de Spania, Franța, Irlanda. În cazul acestor țări, ambasadele acționează în vederea agreării cu autoritățile acestor state a formulelor prin care cetățenii noștri vor putea să evite restricțiile de mobilitate ca să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, ca să-și poată exercita votul. Formulele care sunt agreate sunt diferite, dar în principiu se referă la posesia unor adeverințe, scrisori, fotografii ale invitației de a veni și de a participa la vot la o secție anumită”, a declarat ministrul emisionar de Externe, Oleg Țulea.

Cea mai dificilă situație este Irlanda, unde autoritățile au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie, inclusiv deplasarea în raza a 5 km de la reședința persoanei, fapt care ar limita posibilitatea moldovenilor stabiliți acolo să meargă la secțiile de votare.

„În aceste clipe agreăm formula care ar fi acceptată de către autoritățile din Irlanda, unde e cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie. La fel și în Franța pe o perioadă de 4 săptămâni sunt decretate aceste măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte, între orele 21:00 și 06:00. La fel și în cazul Spaniei și Israelului. În cazul acestor situații mai complicate agreăm formulele de compromis, astfel încât cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot”, a mai spus Oleg Țulea. 

În cazul Spaniei, pe 25 octombrie, Guvernul acestei țări a aprobat în ședință extraordinară starea de alertă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii, cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele, precizează MAEIE.

”După declararea stării de alertă, ca urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul spaniol de Externe, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot”, informează ministerul de Externe printr-un comunicat.

Totodată, pentru a evita anumite dificultăți, misiunea diplomatică a Republicii Moldova a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de a se deplasa între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Și cetățenii Republicii Moldova din Israel sunt rugați să descarce de pe site-ul ambasadei Republicii Moldova în această țară o scrisoare pe care o vor prezenta autorităților acestei țări pentru a se putea deplasa la secțiile de votare, fără riscul de a fi amendați de către autoritățile israeliene în contextul restricțiilor impuse pe timp e pandemie.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

21
Tagurile:
probleme, străinătate, vot
Tematic
CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept


Загрузка...