Protest al agricultorilor

Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând seceta i-a ruinat

158
(reînnoit 14:30 11.08.2020)
Agricultorii protestează și amenință că vor bloca drumurile. Ei cer Guvernului să le acorde un sprijin real și solid. Din cauza secetei, oamenii n-au acumulat venituri, iar creditele trebuie întoarse la bancă și terenurile prelucrate și însămânțate în toamnă din nou.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Un producător agricol din Anenii Noi, care protestează astăzi, a declarat în cadrul transmisiunii live realizate de Sputnik Moldova, că seceta i-a compromis în total 300 de hectare de porumb.

N-a reușit să adune boabe pentru consum alimentar – tot ce a secerat a fost dus pentru siloz.

Interlocutorul a precizat că are un credit la bancă, urmând să achite o rată lunară de 370 de mii de lei – o sumă enormă.

Degrabă va începe campania agricolă de toamnă. Agricultorii au nevoie de bani pentru motorină și material semincer. Semințele necesare pentru un hectar de pământ costă aproximativ 1.500 de lei pentru un hectar.

Agricultorul a subliniat că Anenii Noi este unul dintre cele mai afectate de seceta puternică din acest an raioane. De asemenea, interlocutorul reporterului Sputnik a descris disperarea pe care o resimt producătorii agricoli. El a povestit că o persoană ar fi ajuns chiar la suicid, iar un cunoscut de-al său ar fi suferit un accident vascular cerebral, pentru că era extrem de stresat.

„E ușor să stai într-un cabinet cu aer condiționat”, le-a reproșat agricultorul guvernanților.

Producătorul agricol a spus că pentru prima dată participă la un protest, pentru că oamenii care lucrează pământul „sunt mai rezervați și au răbdare”.

Agricultorii au spus că vor bloca drumurile de importanță națională cu tractoarele și mașinile, dacă nu vor fi auziți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
agricultori, protest
Tematic
Agricultorii din Cimișlia: „Lumea vinde deja tractoarele ca să poată plăti datoriile”
Comisia Electorală Centrală

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 1 noiembrie

16
Alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizate de 2 193 de observatori care au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
monitorizat, monitorizare, 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală, observatori, alegeri


Загрузка...
Echipaj SMURD

Copil de șase ani transportat cu SMURD-ul la București

42
(reînnoit 09:28 27.10.2020)
Viața unui copil de șase ani a fost salvată cu ajutorul unui echipaj SMURD, care a reușit transferul acestuia de la Chișinău la București, pentru o intervenție de urgență.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Un copil de numai șase ani a fost transportat aseară de la un spital din Chișinău la București. Copilul avea nevoie de intervenție chirurgicală de urgență majoră, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pentru transferul pacientului a fost nevoie de un echipaj SMURD, care a preluat băiatul de la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco” și transportat prin intermediul unei ambulanțe de tip C-1.

Pe parcursul drumului, minorul a fost monitorizat de un echipaj de medici și paramedici din cadrul SMURD Cahul. Copilul a ajuns în siguranță la București. Acolo acesta a fost internat la Spitalul „Ponderas Academic Hospital”. Potrivit IGSU aceasta este a șaptea intervenție transfrontalieră SMURD pentru cetățenii Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Elicopter SMURD, SMURD, București, stada București


Загрузка...